Tomáš Vrábel
16. ledna 2016 • 20:50

Z NHL mizí bitkaři a pěstní souboje. Je to přirozené, říká Kočí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z NHL mizí koření hokeje, jak jsou označovány bitky. Jedni to kvitují, druzí zase tvrdí, že bez nich hokej není hokejem. V historii měly nesmazatelnou roli, ale ta se v posledních letech výrazně omezuje. „Je to přirozený vývoj a nepřekvapuje mě to,“ řekl Sportu bývalý český bitkař zámořské ligy David Kočí. 



Ještě nedávno bylo nepsaným pravidlem, že každý tým NHL měl ve své sestavě ochranáře. Mstitele. Svalnatého obra, který se nebojí rozdat ani přijmout ránu. Odehráli jen pár střídání za zápas, ve kterých rozdali pěsti a vyfasovali trestné minuty, a svůj úkol splnili. Jenže v současném hokeji pro ně není prostor. A to z několika důvodů. 

Množí se žaloby na vedení ligy kvůli nedostatečné prevenci před „boxerskou demencí“, jejíž příznaky jsou například deprese či bolest hlavy. Kvůli častým otřesům mozku už zemřelo několik bývalých bitkařů.

Hlavní příčnou ústupu rvaček je však vývoj samotného hokeje. Už i ve čtvrtých formacích nastupují schopní, šikovní a rychlí hráči.

„Se změnou pravidel, složení týmů i herních stylů bitek ubývá. Ani v play off už nejsou k vidění tak často. A když ano, řeknete si: ‚Nemůžu si vzpomenout, kdy jsem ji viděl naposledy‘,“ říká Joel Quenneville z Chicaga, jeden z nejlepších trenérů v NHL.

Veterán Chris Neil z Ottawy vyučoval při rvačce domácího Patricka Maroona
Veterán Chris Neil z Ottawy vyučoval při rvačce domácího Patricka Maroona

„Tak se hokej ubírá delší dobu. Jde směrem techničnosti a hlavně rychlosti. Tím pádem není místo pro hráče, kteří to nejsou schopní zvládat, proto ubývá ranařů,“ přiznává Kočí. Sám to však nevnímá negativně. „Takový je přirozený vývoj a hokej je dál záživný, jen agresivita vzniká jiným způsobem. K tvrdým střetům zase dochází díky vysoké rychlosti, i tak to je hra pro diváky atraktivní. Hokeji to rozhodně neuškodilo.“ 
„Zápasy jsou o rychlosti, a když dobře nebruslíte, máte velký problém, abyste se do sestavy dostal,“ potvrzuje Ryan Garbutt, současný hráč Blackhawks. „Vše se točí kolem střílení gólů a vytváření šancí. To je to, co trenéři po hráčích chtějí.“ 

Kočí přitom do NHL vstoupil, kdy byli bitkaři v kurzu. A naopak končil, kdy jejich éra byla na ústupu. „Když jsem tam přišel, spousta týmů měla i dva. Týmy byly takto sestavené. Postupně se to překulovalo do současného stavu, ten vývoj trval asi deset let. Pociťoval jsem to už v mé poslední sezoně 2010/11, dokonce i při přípravě jsem cítil, kam NHL směřuje. Bylo jen otázkou času, kdy pěstní souboje těžkých vah, těch urostlých chlapů, vymizí a přijdou menší a rychlejší hráči,“ dodává hráč s vizitkou 142 zápasů v NHL.

Bitky na utkání
počet bitek sezona
0,6 2008/09
0,58 2009/10
0,52 2010/11
0,44 2011/12
0,48 2012/13
0,38 2013/14
0,32 2014/15
0,29 2015/16

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud