26. ledna 2016 • 09:35

Silák Jágr. Z jeho tréninků nabírám svaly i já, říká kondiční kouč

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rádi si občas zasportujete, ale nemáte rádi rutinu a život v neustálém kruhu? Pak si pohovořte s Jaromírem Jágrem. Tenhle borec totiž dělá běhěm práce na vlastním těle věci, které okolí prakticky nezná. "Opravdu, takové cvičení jsem nikdy neviděl," přiznal například brankář Roberto Luongo. A zabrat dává i kondičnímu kouči floridského mužstva Tommy Powersovi.



Tělo Jaromíra Jágra funguje trochu jinak, než tělo ostatních lidí. To se asi dá pochopit, když v téměř 44 letech hraje v prvním útoku jednoho z týmů NHL. Přesto bylo důležité hlavně to, že našel klíč ke svému tělu. "Čím více trénuju, čím více hraju, tím čerstvější se na ledě cítím," řekl český útočník s tím, že moc dobře ví, že jeho tělo je anomálie.

Na to si zvykají už i na Floridě. Zdaleka ne každý věřil, že když ho vedení Panthers v únoru 2015 získalo, že by dlouhodobě mohl podávat kvalitní výkony a sbírat množství bodů. Každému hráči se to přece stane, stárne, ztratí chuť do hry, zradí ho fyzička, tělo bolí... A Jágr na to dávno má věk! Jenže dál a dál ukazuje, že všechno je možné, když člověk chce. Když dostane šanci a jde štěstí naproti.

Ale je to dřina, to je jasné. Proto se může stát, že nejstaršího hráče NHL potkáte chodit v hale v sandálech se speciální zátěží na kotnících a vidíte, že nemá dost. Minulou sobotu například takhle Powersovi narušil večerní plány. Opálený blonďák už se chystal za bratrem do baru, ale Jágr mu vystavil v 9 večer stopku. "Kam jdeš, potřebuju tě," křikl na kouče, když se chystal odejít. No a jak to dopadlo?

Od půl jedenácté do půlnoci spolu byli na ledě. Jágr se svými vestami, Powers se stopkami, aby mu měřil sprinty. Pak kouč hokejové legendě přihrával a podle svých slov mu to tolik nešlo. "Pořád na mě pokřikoval, ať mu to dávám prudčeji," popisoval pro Sun Sentinel a dodal, že konec s drilem nastal až po půlnoci, když z Jágra tekl pot.

Tady je vidět, jakou hříčkou jeho tělo je. Většina hráčů dává tréninku denně okolo dvou hodin. U Jágra není nezvyklé, když to jsou hodiny čtyři, někdy i více. A své lekce pak předává i dalším, například jeho olověnou vestu často k tréninkům už používá i dvacetiletý Aleksander Barkov.

Jágrovou specialitou je ale držení puku, odstavit ho je práce pro těžkou techniku. I tady mu pomáhá Powers. Vše probíhá tak, že Jágr se přikrčí s pukem v rohu kluziště a nechává do sebe kouče vrážet ze všech stran a zkoušet tak jeho stabilitu. Powers sám přiznává, že to není nic lehkého.

"Cítím, jak se mně samotnému z toho zvětšují svaly," popisoval Powers. Sám svého svěřence hodně obdivuje a je rád, že mu může pomáhat v prodlužování kariéry. Ví tedy, že telefon s Jágrovým číslem může zazvonit..."vlastně kdykoliv mě bude potřebovat," dodal.

Jaromír Jágr nedávno prohlásil, že by na Utkání hvězd do Nashvillu raději nejel
Jaromír Jágr nedávno prohlásil, že by na Utkání hvězd do Nashvillu raději nejel

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud