Jan Barák
9. března 2016 • 19:50

Kanada v hrůze. Všechny týmy NHL mimo play off, poprvé za 45 let

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
  • Šance Montrealu na play off je malá, Toronto si nezahraje určitě...Šance Montrealu na play off je malá, Toronto si nezahraje určitě...FOTO: Koláž: iSport.cz

    Na vstupních branách zámky, na opuštěných tribunách členové uklízecích čet vymetající kelímky a neúspěch poslední sezony. Tak nějak by mohly vypadat kanadské hokejové svatostánky 11. dubna na startu play off. Všech sedm týmů reprezentujících zemi javorového listu aktuálně není na pozici zaručující boje o Stanley Cup.

    Naposledy se kanadské týmy neprocpaly do nadstavby v ročníku 1969/70, kdy hrálo NHL dvanáct organizací celkem a jen dvě kanadské. Posledním kanadským vítězem Stanley Cupu se stal v roce 1993 Montreal.

    Podle specializovaného serveru Sports Club Stats má letos pouze Ottawa (pět bodů od Divoké karty) a právě Montreal (sedm bodů) více než čtyřprocentní šanci, že do šestnáctky vyvolených proklouzne. Naopak pravděpodobnost, že nikdo z Kanady hrát play off nebude, je více než 90 procent.

    Podívejte se v galerii na situaci nejen u Senators a Canadiens, ale i v Torontu, Winnipegu, Calgary, Edmontonu a Vancouveru. Do konce základní části NHL zbývá týmů odehrát zhruba dvacet utkání.

  • Ottawa Senators (Východní konference, 11. místo)

    68 utkání, 70 bodů, ztráta na play off 5 bodů

    Vloni si Senators účast ve Stanley Cupu vydřeli až v posledním zápase základní části, v prvním kole play off ale prohráli s Montrealem 2:4 na zápasy. Letos se svěřenci Davea Camerona budou rvát taky do poslední minuty, na ve Východní konferenci osmý Detroit ztrácí hratelných 5 bodů. Aktuálně ale Sens nehrají dobře, z pěti posledních zápasů čtyři prohráli, naposledy v noci 3:4 v prodloužení s Carolinou, a mají nejhorší obranu soutěže. Inkasovali už 206 branek.

    Ofenzivní jistotou je obránce a kapitán týmu Erik Karlsson, s 68 body dělený třetí nejproduktivnjěší hráč NHL. Mark Stone, druhý v týmové produktivitě, na švédského beka ztrácí 15 bodů.

    "Bolí to! V posledních zápasech se o výhry připravujeme sami. Rozjedeme zápas dobře, ale pak nepochopitelně přestaneme hrát. Jestli nevydržíme být aktivní 60 minut, v play off nebudeme," měl po prohře s Hurricanes jasno na klubových stránkách kouč Dave Cameron.

    Brankáři Ottawy letos inkasovali už 206 gólůFoto Reuters / Marc DesRosiers-USA TODAY Sports

  • Montreal Canadiens (Východní konference, 13. místo)

    67 utkání, 68 bodů, ztráta na play off 7 bodů

    Skvělý start, a po něm pád. Volný, který ještě neskončil. Canadiens vyhráli prvních devět zápasů v letošním ročníku, v listopadu ale vinou zranění přišli o brankářskou superstar Careyho Price, a týmu se přestalo dařit. Náhradníci za posledního vítěze Vezina a Hart Trophy Mike Condon, Dustin Tokarski ani v prosinci příchozí Ben Scrivens zrovna nezářili a vlajková loď kanadského hokeje se začala potápět. Na přelomu prosince a ledna Canadiens prohráli z 21 duelů 17.

    Aktuálně je ve Východní konferenci Montreal třináctý. Po odchodu Tomáše Fleischmanna do Chicaga je jediným Čechem v týmu Tomáš Plekanec, se 46 body třetí nejproduktivnější hráč týmu. První P. K. Subban má o čtyři bodíky více.

    Naposledy Habs do bojů o Stanley Cup nenakoukli v sezoně 2011/12. Z příštích deseti zápasů hraje parta okolo Plekance sedm na domácím ledě Bell Centre, tato série o osudu sezony rozhodne.

    Ben Scrivens ani další náhradníci díru po zranění Careyho Price zalátat nedokázaliFoto ČTK

     

  • Toronto Maple Leafs (Východní konference, 16. místo)

    65 utkání, 53 bodů, ztráta na play off 22 bodů

    Největší předsezonní posily Toronta? Úspěchy ověnčený kouč Detroitu Mike Babcock a exdevilský generální manažer Lou Lamoriello. Ročník 2015/16 berou u Maple Leafs jako přestavbový, nové vedení potřebuje čas. Účast v play off? Dávno není aktuální.

    „Když jsem poprvé přišel do kabiny, okamžitě jsem cítil, že sebevědomí hráčů je na dně," svěřil se Babcock, který u kanadského týmu dostal luxusní osmiletý kontrakt na 64 milionů dolarů, v jednom z prvních rozhovorů po příchodu. A začal stavět od základů. Tašky si postupně balili obránce Roman Polák, kapitán Dion Phaneuf, brankář James Reimer nebo hvězdný útočník Phill Kessel.

    Omlazený tým s českým útočníkem Milanem Michálkem tak už 27 zápasů před koncem se ztrátou 22 bodů na play off vyhlíží další ročník. Probije se v něm podruhé za dvanáct let do bojů o Stanley cup? Nebo bude tradiční klub dál terčem vtipů? Ten o Titaniku a Maple Leafs možná znáte. Co mají společného? Vypadají skvěle, dokud se nedotknou ledu.

    Pro Romana Poláka už v týmu Maple Leafs nebylo místoFoto ČTK/AP

  • Vancouver Canucks (Západní konference, 10. místo)

    65 zápasů, 62 bodů, ztráta na play off 10 bodů

    Sedinovcům dochází šťáva. Tým stojící na výkonech švédských bratří Henrika a Daniela sice okupuje na Východě desáté místo, ztráta na osmou Minnesotu ale činí propastných deset bodů. Zopakovat loňskou účast ve Stanley Cupu se Canucks nepodaří, mimo play off budou podruhé za poslední tři roky.

    S matnými výkony týmu se svezl i český útočník Radim Vrbata. Po skvělé loňské sezoně, kdy v 79 zápasech pobral v prvním útoku se Sedinovými 63 bodů, je letos jen na 24 bodech. A hrůzu budí především jeho statistika +/-, s -32 je rodák z Mladé Boleslavi společně se svým spoluhráčem Bo Horvatem nejhorší v celé NHL.

    Před uzávěrkou přestupů (29. února) byla Vrbatova výměna na pořadu dne. Český hokejista měl údajně sepsat generálnímu manažerovi Canucks Jimu Benningovi seznam osmi týmů, do kterých by byl ochoten jít. Žádný z nich ale o jeho služby neprojevil zájem.

    „Vlastně jsem jen čekal, co se stane," citoval Vrbatu deníku Vancouver Province. „Je potřeba, abych se dal mentálně do kupy a ještě ve zbytku sezony pomohl týmu," dodal 34letý forvard, kterému po sezoně končí ve Vancouveru smlouva.

    Gratulace po gólu přijímal Radim Vrbata od spoluhráčů letos jen dvanáctkrátFoto ČTK

  • Winnipeg Jets (Západní konference, 12. místo)

    66 utkání, 59 bodů, ztráta na play off 13 bodů

    Tři měsíce sledoval brankář Ondřej Pavelec soužení svých spoluhráčů v civilu. Zamýšlená jednička Jets od 21. listopadu laborovala se zraněným kolenem, 14. února se Pavelec vrátil a vychytal týmu výhru po nájezdech v Edmontonu.

    "Je skvělé být po takové době zase zpátky. Užíval jsem si to," pochvaloval si osmadvacetiletý gólman, který vynechal 33 zápasů, během kterých Winnipeg přišel o šanci na play off. 23 zápasů před koncem základní části je ztráta 13 bodů na Wild zřejmě neřešitelný problém.

    Noční prohra (už pátá z posledních šesti zápasů) s divizním kolegou z Nashvillu, který drží v Západní konferenci jednu z Divokých karet, dala na absenci v play off definitivní razítko.

    Jedinou účastí Jets, kteří se na mapu NHL vrátili v sezoně 2011/12, v play off tak zůstane loňská sezona, kdy prohráli s Anaheimem v prvním kole 0:4 na zápasy.

    Ondřej Pavelec vynechal vinou zranění 33 zápasůFoto ČTK/AP

  • Calgary Flames (Západní konference, 13. místo)

    66 utkání, 59 bodů, ztráta na play off 13 bodů

    Loňská sezona, to bylo slávy. Celá Alberta hořela nadšením, když Flames v prvním kole Stanley Cupu vypálili rybník favorizovaným rivalům z Vancouveru (4:2 na zápasy). Následovalo vyřazení od Anaheimu (1:4), ale ročník to byl pro mladý tým úspěšný.

    Pod tažením byl výrazně podepsán i Jiří Hudler, když v 78 duelech základní části nasbíral 76 bodů za 31 gólů a 45 přihrávek, což jej zařadilo na osmé místo v tabulce produktivity celé soutěže. Hudler, který po sezoně obdržel i Lady Byng Trophy za gentlemanské chování, se ale konce čtyřletého kontraktu na 16 miliónů dolarů nedočkal, 27. února jej Flames poslali za právo výběru ve druhém kole letošního draftu a ve čtvrtém kole v roce 2018 na Floridu. A dali jasný signál, tuto sezonu balíme!

    Calgary, které letos mělo třetí nejhorší obranu v celé soutěži (průměr 3.11 inkasovaného gólu na zápas) nepomohli ani brankáři. Jonas Hiller, Joni Ortio a Karri Rämö si pozici jedničky nevybojovali, a tak na závěr sezony přišel z Minnesoty zkušený veterán Niklas Bäckström. Ale jak říká klasik, pozdě play off honit.

    Hokejisté Calgary letos rozdávají na domácím ledě body i rányFoto Reuters/Sergei Belski-USA TODAY Sports

  • Edmonton Oilers (Západní konference, 14. místo)

    69 zápasů, 59 bodů, ztráta na play off 13 bodů

    Kdepak, ani letos fanoušky v promrzlém Edmontonu, kde teplota sahá někdy i k -50 °C, boje o Stanley Cup nezahřejí. Spasitel a jednička posledního draftu Connor McDavid (32 zápasů, 34 bodů) přinesl naději, která ale s jeho podzimním zraněním uvadla. Tradiční klub se tak podesáté v řadě do vyřazovacích bojů nedostane.

    "Jsem smutný, mým cílem nebylo vyhrát kanadské bodování, ale zahrát si o Stanley Cup. Selhali jsme," přiznal před časem pro klubovou televizi McDavid, který vinou zlomené klíční kosti přišel o 37 zápasů.

    V týmu, který ofenzivním potenciálem (Taylor Hall, Jordan Eberle, Leon Draisaitl, Ryan Nugent-Hopkins, Nail Jakupov a další mladé hvězdičky) přímo hýří, letos vázla střelba. Průměr 2.36 vstřelených branek na zápas zařadil Edmonton až na 26. místě v celé NHL, což v součtu s šestou nejhorší obranou na play off stačit nemohlo.

    A plusy další zpackané sezony? Nová tvář v brankovišti Cam Talbot, který odchytal řadu výborných zápasů, a zřejmě další první volba při draftu. Na koho Oilers ukáží tentokrát? Na Austona Matthewse?

    I letos skončí hokejisté Edmontonu hluboko v poli poraženýchFoto ČTK/AP

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud