Martin Tomaides
5. dubna 2016 • 12:57

Faksa si získává v NHL jméno. Čeká ho velká budoucnost, chválí Hrdina

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V tichosti procházel svou první sezonou v NHL nadějný hokejový útočník Radek Faksa. V nejlepší lize světa se rozkoukával a zaučoval se vedle hvězd Dallasu, který slušnou část sezony vládl tabulce Západní konference. Jenže na konci základní části se český mladík osmělil a vstřelil čtyři branky během sedmi utkání. "Má vážně skvělé ruce," chválí 13. hráče draftu 2012 kouč Lindy Ruff.



Radek Faksa si NHL vyzkoušel poprvé až v této sezoně. To takový Tomáš Hertl , který byl na draftu o čtyři pozice za ním, už měl před tímto ročníkem na kontě přes 100 utkání a 50 bodů. To ale nic neznamená.

"Plní přesně to, co jsme od něj čekali, když jsme ho draftovali. Dva roky se rozkoukat v AHL, to je proces, který díky našemu generálnímu manažerovi Jimu Nillovi v Dallasu takhle funguje. Hráči si musí odehrát sezonu, dvě nebo tři v AHL a pak dostanou šanci nahoře," řekl pro iSport.cz skaut mužstva a bývalý výborný útočník Jiří Hrdina, který hráčův bojovný styl přirovnal ke hře buldoka Václava Varadi.

Faksa je navíc jiným typem hokejisty, než je jeho vrstevník Hertl. Ten je podstatně ofenzivnější. To dvaadvacetiletý hokejista Dallasu nabízí komplexnější atributy, vynikající je především jako bránící útočník. Vyhrává buly, hraje důležitá oslabení a je vidět, že si získal důvěru zkušeného kouče Lindyho Ruffa. Často brání hráče jako Jonathan Toews, Anže Kopitar či Ryan Getzlaf.

Faksova sezona v NHL:
Zápasy: 43
Body: 10 (5+5)
Trestné minuty: 16
+/-: + 8
Průměrný čas na ledě: 12:21
Úspěšnost na vhazování: 48,9%

"Je to hodně důvěry vložené na ramena tak mladého hráče, ale on hraje skutečně velmi zodpovědně," řekl Ruff pro dallasnews.com. "Je urostlý a má solidní dosah, musím ho pochválit za to, jak vylepšil naši hru v oslabení," pokračoval Ruff.

Precizní bránění bylo v první části jeho sezony tím hlavním, co jste u Faksy mohli postřehnout. Jenže v posledních týdnech jeho formace s šikulou Alešem Hemským a průbojným Antoinem Rousselem začala být slušně produktivní. "U Radka se postupujícím časem a odehranými zápasy zvyšoval jeho čas na ledě a hráč si pak samozřejmě začne víc věřit," řekl Hrdina poté, co mladík Dallasu skóroval čtyřikrát v posledních sedmi duelech.

Podle Hrdiny na rodáka z Opavy bude klub spoléhat i v play off, kam Dallas dost možná zamíří z pozice nejlepšího týmu Západní konference. Proč ne, když to Faksově útoku bude stále tak fungovat.

"Hlavně od Aleše se hodně učím a díky němu se zlepšuji. Na ledě má výborný přehled," pochválil svého mentora. Oba si teď mohou myslet na slušné tažení za Stanley Cupem.

Nováček Radek Faksa (uprostřed) potvrdil skvělou formu další brankou
Nováček Radek Faksa (uprostřed) potvrdil skvělou formu další brankou

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud