Matěj Hejda
5. května 2016 • 04:56

Bývalý šéf o Jágrovi: Proč to nešlo ve Washingtonu i o trejdu do Rangers

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl hlavním režisérem dvou největších výměn v kariéře Jaromíra Jágra. Bývalý generální manažer Washingtonu George McPhee nejprve v červenci 2001 přilákal Jágra do hlavního města USA a o dva a půl roku později jej poslal za střelce Ansona Cartera do New Yorku Rangers. Legendární útočník ve Washingtonu neprožil nejlepší roky, přesto sedmapadesátiletý zkušený manažer zpětně hodnotí výměnu jako skvělou.



To je při nejmenším trochu překvapivé hodnocení. Vzpomínáte? Jágr do Washingtonu přicházel jako nejlepší hráč ligy s monstrózním kontraktem 77 milionů na sedm let, u Capitals ale nikdy nedokázal naplnit svůj potenciál a po třech neúplných sezonách tým opustil. „Byl to skvělý hráč, moc jsme ho chtěli, jen v některých aspektech to nefungovalo, jak jsme si všichni přáli,“ uvedl McPhee, který s kanadskou reprezentací zavítal do Prahy, v exkluzivním rozhovoru pro iSport.cz

Od té výměny s Pittsburghem uběhlo téměř patnáct let, jak se na ni díváte zpětně?  
"Byla to skvělá výměna. Získali jsme tenkrát neskutečného hráče. Jednu z tváří tehdejší ligy. Navíc jsme tolik za něj ani nemuseli obětovat. Nic bych na tom teď neměnil."

Opravdu? Vždyť Jágr ve Washingtonu nikdy nehrál tak jak v jiných týmech NHL...
"Byl tam jeden velký problém. Hlavně v přesilovkách. Nalevo u mantinelu jsme měli vždycky Roberta Langa, kolem branky Adama Oatese, který to celé řídil a na modré dvojici Peter Bondra a Sergej Gončar. Oba drželi hůl na levou stranu a k nim přišel na pravou stranu Jágr. Vždycky když jim poslal puk, tak nemohli střílet rovnou a museli si puk zpracovat a stříleli často pouze zápěstím. Jaromír při hře pět na pět hrál skvěle, ale v přesilovce to nikdy nefungovalo tak, jak jsme si představovali. My navíc už nikdy nedokázali poskládat tak fungující formaci na přesilovku jako před jeho příchodem. Hlavně proto neměl tolik bodů."

Později jste ho vyměnil do New York Rangers za Ansona Cartera, kde Jágr znovu zářil. Co vás vedlo k tomuto kroku?
"Nešlo ani tak o jeho výkony. Člověk si musí uvědomit, v jaké fázi to bylo. Liga začala jednat o nové smlouvě, aby nějak eliminovala vzrůstající platy a přišla s platovým stropem. My jsme se potřebovali tomu nějak přizpůsobit. To byl hlavní důvod, proč jsme vyměnili hráče jako Jágr a Nylander a začali jsme budovat zcela nový tým kolem Ovečkina a dalších hráčů, které jsme si v organizaci vychovali."

Teď je Washington zkušenější

A to vám vyšlo. Capitals pak na přelomu desetiletí měli jeden z nejlepších týmů. Jen v play off se nikdy nedokázali dostat do finále Stanley Cupu. Co myslíte, že vám tenkrát chybělo oproti celku Capitals, který byl letos v NHL opět dominantní?
"Zkušenosti! Měli jsme moc mladý tým. Řadě hráčů bylo kolem pětadvaceti let a soupeř měl zkušenější kluky a to v play off rozhoduje. Mike Green byl v základní části fenomenální, nejlepší bek ligy. V play off ale nikdy nepodával takové výkony. To se dá říct i o dalších hráčích. Teď Washington má daleko zkušenější hráče, kteří už vyhráli Stanley Cup. Navíc mají skvělého trenéra Barryho Trotze. Podle mě mají velkou šanci letos uspět."

Navíc kapitán Alexandr Ovečkin hraje stále ve skvělé formě.
"To je stejné jako s Jágrem. Takového hráče draftujete jednou za život. Neskutečný talent, dobrý lídr, střelec k pohledání. Navíc tu svoji touhu po úspěchu dokáže přenést i na ostatní. Jak lavina všechny pohltí. Radost ho mít v týmu."  

Teď jste však součástí New Yorku Islanders. Týmu, který vyřadil v prvním kole play off Jágrovu Floridu. Jágr v základní části hrál skvěle, ale v play off se často zdálo, že už si s rychlejším tempem hry těžko dokáže poradit a vypadal unavený. Co si o tom myslíte?
"Nejsem si jistý, jestli byl unavený. On hrál opravdu hodně a naši hráči dělali všechno proto, aby jej dokázali zastavit, což se jim podařilo. Měl to těžké. Navíc se dvakrát hrálo až do druhého prodloužení. Je přirozené, že se tohle na něm musí podepsat. Všichni byli unavení. Florida ale hrála v té sérii skvělý hokej, nebyla horší než my. Jen my jsme dokázali urvat ta utkání v prodloužení."

Teď hrajete s Tampou. Série je zatím vyrovnaná, jaké jsou vaše očekávání z dalšího vývoje série?
"Strašně těžké odhadovat, kdo uspěje. Tampa má strašně silný tým, v loňské sezoně hrála ve finále Stanley Cupu, jsou zkušenější. Podobně jako první sérii s Floridou i takhle bude hodně vyrovnaná a rozhodovat se bude až v samotném závěru."

Gallagher: Doufám, že zítra vyhrajem. Jinak bych Plekyho musel poslouchat celý rok
Video se připravuje ...

Marchand o spoluhráči Pastrňákovi: Je to skvělý kluk i hráč
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud