12. května 2016 • 07:10

Dallas schytal doma debakl, St. Louis ovládlo sedmý zápas a postupuje

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Hokejisté St. Louis zvítězili v sedmém rozhodujícím utkání 2. kola play off NHL na ledě Dallasu 6:1 a poprvé od roku 2001 se probojovali do finále Západní konference. Postup slaví i český útočník Dmitrij Jaškin, i když tentokrát po dvou odehraných zápasech znovu zůstal sedět jen mezi náhradníky. Na druhé straně skončil sen o Stanley Cupu pro Aleše Hemského a Radka Faksu.



Blues položili základ k triumfu třemi góly už v první třetině. Dallas po ní vystřídal gólmany a místo Kariho Lehtonena, jenž si připsal jen pět zákroků, se postavil do branky Antti Niemi. Jenže to nebylo nic platné. Stars sice ve druhém dějství přestříleli soupeře v poměru 18:9, ale skórovali znovu jen hosté a navýšili své vedení už na 5:0.

Teprve v úvodu třetí třetiny se jednou prosadil i Dallas, pět minut před koncem ale pečetil vítězství trefou do prázdné branky při power play Vladimír Tarasenko. Blues tak vyhráli v Dallasu tři zápasy v sérii.

Hlavními strůjci středečního úspěchu byli Troy Brouwer, Robby Fabbri a Paul Stastny, z nichž každý vstřelil gól a na dva přihrál, společně s Davidem Backesem a Patrikem Berglundem pak posbírali dohromady třináct kanadských bodů. První hvězdou zápasu byl ale vyhlášen brankář Brian Elliott, který v minulém utkání po první třetině a třech inkasovaných gólech střídal. Tentokrát pochytal 31 z 32 střel.

Dallas má po sezoně, na střídačce rozčarovaný kouč Stars Lindy Ruff a pod ním největší hvězda Jamie Benn
Dallas má po sezoně, na střídačce rozčarovaný kouč Stars Lindy Ruff a pod ním největší hvězda Jamie Benn

"Postup nás stal spoustu tvrdé práce. Nikdo nám před utkáním moc nevěřil, ale dokázali jsme se semknout jako tým a hráli jsme dnes ten nejlepší hokej," pochválil mužstvo kapitán Backes. "A teď si to užíváme. Jsme mezi posledními čtyřmi týmy a v polovině cesty do cíle. Ještě před sebou máme spoustu práce, ale nyní máme dobrý pocit z toho, jak jsme dokázali odmakat dnešních 60 minut."

Klíčovou pasáží zápasu byl závěr první třetiny. Dvě minuty a jednadvacet sekund před koncem sice rozhodčí neuznali hostům gól na 2:0, když si kouč Dallasu Lindy Ruff vyžádal přezkoumání u videa a to odhalilo ofsajd. Za dalších 43 sekund už ale Stastny skóroval podle pravidel a čtyři sekundy před sirénou zvýšil Berglund na 3:0.

Blues vyhráli v play off zápas č. 7 teprve podruhé v historii klubu. Poprvé se jim to povedlo v premiérové sezoně 1967-68. Na střídačce měli nyní na podobné situace odborníka, kouč Ken Hitchcock si vylepšil bilanci v sedmých zápasech na 5 výher a 2 porážky. Naopak jeho protějšek Ruff i počtvrté v trenérské kariéře odešel za stavu 3:3 na zápasy jako poražený.

"Je to samozřejmě obrovské zklamání," konstatoval Ruff. "Myslím, že jsme do toho dnes dali všechno. Ale i když jsme si vytvořili velký tlak, nedokázali jsme proměnit řadu šancí. Je těžké končit takhle sezonu," povzdychl si Ruff, jehož tým byl v základní části nejlepším v Západní konferenci.

Hitchcock dovedl do konferenčního finále už třetí tým. Předtím to byl v letech 1998, 1999 a 2000 právě Dallas, v roce 2004 Philadelphia. "Když jsem trénoval tady v Dallasu, myslel jsem si, že je to normální, že budu pořád hrát ve finále konference nebo Stanley Cupu. Ale to byla chyba. Někdo se takhle daleko nedostane za celou kariéru, takže si toho nesmírně vážím," prohlásil Hitchcock.

Jméno svého příštího soupeře se Blues dozvědí po dnešním utkání číslo sedm mezi San Jose a Nashvillem. Ať postoupí Sharks, nebo Predators, jasné je, že další sérii začnou St. Louis v neděli na domácím ledě.

VIDEO: Podívejte se na sestřih sedmého zápasu Stars - Blues

2. kolo play off NHL:

Západní konference - 7. zápas:

Dallas - St. Louis 1:6 (0:3, 0:2, 1:1)
Branky:
46. Eaves - 6. Fabbri, 19. Stastny, 20. Berglund, 24. Backes, 36. Brouwer, 56. Tarasenko. Střely na branku: 32:19. Diváci: 18.754. Hvězdy zápasu: 1. Elliott, 2. Fabbri, 3. Stastny (všichni St. Louis). Konečný stav série: 3:4.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud