Martin Tomaides
31. května 2016 • 04:59

Hertl prvním střelcem San Jose ve finále, výhru ale bral Pittsburgh

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Parádní hokejová podívaná byla k vidění v Pittsburghu. Úvodní bitvu finále Stanley Cupu ovládl domácí tým po napínavém průběhu 3:2, San Jose nestačila ani šestá trefa v play off českého útočníka Tomáše Hertla a famózní výkon gólmana Martina Jonese.



Tempo, tempo, tempo. Tak vypadal start do letošního finále Stanley Cupu. Celou první třetinu ovlivnil dvouminutový trest za vysokou hůl Dainiuse Zubruse. Domácí v početní výhodě neskórovali, ale rychlost, jakou během ni nasadili, soupeře opravdu zaskočila. "Ale já se nedivím, oba týmy jsou nadšené, že jsou tu. My se teď musíme soustředit na naši hru a využívat toho, jak dokážeme být hbití," vykládal v průběhu první části domácí kouč Mike Sullivan.

Brzy na to došlo, skóre otevřel ve 13. minutě hrdina posledních pittsburských dní Bryan Rust a jen minutu a dvě vteřiny po něm se trefil další nováček Conor Sheary. Pod oba góly se chybou podepsal obránce Justin Braun.

"Crosby byl dnes inspirující. To zajiskření v jeho očích... Dobře si uvědomuje, jak moc tvrdě jsme museli makat, abychom se dostali až sem," ocenil výkon hvězdy svého týmu trenér vítězů Mike Sullivan. "Vidí vás všude na celém ledě," vyzdvihl Sheary s tím, že přihrávku čekal.

VIDEO: Skóre finále otevřel Bryan Rust

V tu chvíli vedli Pens 10:2 na střely a Sharks byli úplně mimo. Najednou si nevěřili, puky jim ujižděly z hole, celou první část byli bez pořádné šance a mohli být rádi pouze za dva inkasované góly.

Jenže tady se hraje finále, kdo čekal kolaps San Jose, ten se mýlil. Sharks měli prvních 6 střel na bránu ve druhé části a uspěli i gólově. Prvním mužem, který kdy v historii klubu skóroval ve finále Stanley Cupu se stal Tomáš Hertl . Ten ve 24. minutě odrazil puk o brusli obránce Olliho Määtty a snížil svým šestým gólem v play off.

VIDEO: Gól, kterým Hertl snížil na 1:2

"My jsme byli v první třetině nervózní, oni na nás vlétli a bylo to. Ale prohrávali jsme 0:2 a zvledli jsme se, to mě těší," chválil svou družinu trenér Peter DeBoer. A brzy mohl ještě více, gól do šatny mu totiž ve 39. minutě daroval po obkroužení domácí klece veterán Patrick Marleau a rázem bylo srovnáno. Děkovat v šatně ale mohli Sharks především výtečnému Martinu Jonesovi, který znovu pochytal několik velkých šancí domácího mužstva.

Třetí část hry byla už celkem vyrovnaná, i když větší šance rozhodně měli domácí. Čím více k závěru základní hrací doby zápas spěl, tím jasnější bylo, že jeden gól rozhodne. V Pittsburghu to taky věděli a na ránu Nicka Bonina z 58. minuty už soupeř nestihl najít odpověď.

Rozhodující gólová situace se zrodila poté, co obránce Brent Burns přišel o hokejku a jeho zkušený parťák Paul Martin před bránou selhal a střelce Nicka Bonina nechal za zády s vlastní holí ve vzduchu. 3:2, hotovo.

"Dojel jsem do útočného pásma o něco později a nebyl jsem si jistý, zda se protlačím do té pozice přes jejich hráče. Od Krise to pak byla parádní přihrávka. Ta střela sice nepatřila k mým nejtvrdším, ale našla si cestu do sítě," popsal Bonino 

"Začali jsme hrozně špatně. První třetina od nás byla velice slabá. Nechali jsme je hrát. Asi nám nepomohla ta delší přestávka. Příště musíme být daleko víc na puku a být pohotovější," burcoval po prohře český útočník Tomáš Hertl.

První finále rozhodně nezklamalo, naopak, těšme se na středu.

VIDEO: Vítězná trefa Bonina

VIDEO: Kompletní sestřih prvního finálového utkání

MATCH OVERVIEW LEGACY
31. 5. • 02:20
Pittsburgh Penguins
Pittsburgh Penguins
3:2
ONLINE
31. května
02:20
San Jose Sharks
San Jose Sharks
Góly

Domácí: 12:46. Rust, 13:48. Sheary, 57:27. Bonino

Hosté: 23:02. Hertl, 38:12. Marleau

Sestavy

Domácí: Murray (Fleury) – Dumoulin, Letang, Määttä, Lovejoy, Cole, Schultz – Sheary, Crosby "C", Hörnqvist – Kunitz, Malkin, Rust – Hagelin, Bonino, Kessel – Kühnhackl, Cullen, Fehr.

Hosté: Jones (Reimer) – Martin, Burns, Vlasic, Braun, Dillon, Polák – Hertl, Thornton, Pavelski "C" – Marleau, Couture, Donskoi – Karlsson, Tierney, Ward – Zubrus, Spaling, Wingels.

Rozhodčí

O'Rourke, O'Halloran – Amell, Murray

Stadion

Consol Energy Center, Pittsburgh

Krásná atmosféra před startem prvního finále v Pittsburghu
Krásná atmosféra před startem prvního finále v Pittsburghu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud