2. června 2016 • 22:00

NHL v Las Vegas a Quebecu? Gretzky věští novým klubům úspěch

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová NHL by měla o případném rozšíření soutěže v nejbližší době rozhodnout s definitivní platností 22. června při setkání Rady guvernérů v Las Vegas. Potvrdil to komisionář ligy Gary Bettman, jenž ale nechce předbíhat s odhadem, jak vše nakonec dopadne.



Bettman na tiskové konferenci připustil, že se pravidelně setkává s možnými vlastníky klubů v Las Vegas a Québecu, ale v poslední době se naopak nesetkal s žádným zástupcem Seattlu. Právě tato tři města mají být hlavními uchazeči o vstup do NHL od sezony 2017/18, ale loni v červenci podaly oficiální přihlášku jen Las Vegas a Québec.

Seattle se k nim nepřipojil podle všeho kvůli hrozbě, že vše skončí místo vstupu do soutěže dvoumilionovou ztrátou. Uchazeči totiž museli podložit přihlášku kaucí deset milionů dolarů, jenže dva miliony z této částky jsou nevratné. O tyto peníze tak zájemci přijdou bez ohledu na to, jak bude jejich žádost vyhodnocena.

Neznamená to však, že by si Seattle cestu do NHL definitivně uzavřel. Liga by údajně během léta mohla otevřít náruč dalším uchazečům, kteří by o podání oficiální přihlášky měli zájem. Bettman však nyní reálně vidí tři možné scénáře dalšího vývoje a podle nich by se počet účastníků zvýšil ze současných 30 maximálně o dva.

Dočká se Nevada NHL?


Podle komisionáře soutěže se liga buď nerozšíří, rozšíří o jeden nebo dva týmy, či se varianta rozšíření slavné ligy odloží na později. "Nebudu nijak předbíhat s odhady, co se stane. Uvidíme, s jakým doporučením přijde výkonný výbor. Jsem si ale jistý, že až se v Las Vegas sejde 22. června Rada guvernérů, budeme vědět více než dnes," řekl Bettman.

Přiznal zároveň, že občas není jednoduché odhadnout, s jakým úspěchem se působení týmu NHL v nové oblasti setká a jak rychle se případně stane zaběhnutou značkou. "Už bylo hodně míst, z nichž zazněl zájem o NHL, a nemají ji. Když se podíváte na ten vývoj u týmů, jež působí na nových místech a tedy našich nových trzích, některé měly mimořádný úspěch, u jiných to zase trvalo o něco déle," připomněl Bettman.

Pokud k rozšíření do státu Nevada skutečně dojde, bude NHL první velkou severoamerickou soutěží, která bude mít v Las Vegas svůj tým. A Bettman vůbec neřeší, že podobný zájem má také NFL, která by jeho produktu mohla ubírat fanoušky. "I když k tomu dojde, nám je to jedno. Sledujeme otevření nového trhu podle toho, co by to přineslo nám," řekl komisionář soutěže.

Rozšiřování NHL je velkým tématem několik let a názory okolí na něj jsou všeljaké. Zatímco fanoušci by raději viděli tým v některém z kanadských měst, kde by o diváckou základnu a dobrou atmosféru bylo postaráno, Bettman je stále zastáncem města hazardu. I když nejnižší letní průměrné teploty tam dosahují patnácti stupňů.

Za ligového komisionáře se postavilo jméno z nejpovolanějších, samotná legenda Wayne Gretzky . "Práce, kterou dělá, je velmi těžká proto, že musí zastávat dva státy. Já věřím tomu, že všechno za ty roky dostatečně prozkoumal a že každé město, které do ligy vstoupí, bude životaschopné," řekl The Great One.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud