Pavel Ryšavý
4. června 2016 • 20:40

Co musí San Jose zlepšit: Chce to zrychlit, kyslík a stop hysterii

Vstoupit do diskuse
0
  • Doma je doma a Sharks to musí ukázatDoma je doma a Sharks to musí ukázatFOTO: Reuters / John Hefti-USA TODAY Sports

    Aby se Stanley Cup slunil přes léto dva dny v Česku na zahradách Romana Poláka a Tomáše Hertla? Zatím to moc nevypadá. Po dvou duelech finálové série mají Sharks pořád ten samý úkol, potřebují čtyřikrát vyhrát, Pittsburgh je zatím lepší, na zápasy vede 2:0. Ve třetím duelu navíc San Jose bude chybět útočník Tomáš Hertl. Deník Sport nabízí pohled, co všechno musí San Jose změnit, aby Crosbyho partu dokázalo zastavit.

  • 1. Hvězdy musí hrábnout

    Kanonýr Joe Pavelski proti Pittsburghu zatím zapsal jen 3 střely na bránuFoto Charles LeClaire-USA TODAY Sports

    Hvězdy dotáhly San Jose do finále, ale v něm spíš připomínají princezny, co se píchly o trn a tvrdě spí. A oživovací polibek ne a ne přijít. Příspěvek první řady? Nula. Žádný gól. Ze šesti třetin v Pittsburghu se útoku Thornton, Pavelski, Hertl výrazně povedla jedna, ta poslední. Přitom ve výkonu českého mladíka rozhodně problém není, horší je to s jeho dvěma kumpány. „V tom závěru druhého zápasu jsme konečně ukázali, že hokej umíme. Ale máme na to být ještě lepší a teď přišel čas to ukázat,“ burcuje nejlepší střelec play off Joe Pavelski. Jeho sněhobílá hokejka až do finále připomínala kouzelnou hůlku, proti Pittsburghu je to spíš slepecká hůl. Joe Thornton hru najednou hodně zpomaluje. Sharks se snaží Pittsburgh sice řezat, ale proti extrémně rychlému týmu tenhle styl boje nefunguje.

  • 2. Stop hysterii

    Sidney Crosby je důležitým faktorem i když nestřílí gólyFoto ČTK/AP

    Není to jeho série, není dominantní při každém střídání. Přesto se stalo něco, co se San Jose může pořádně vymstít. Sidney Crosby se jim dostal do hlavy. „Při buly podvádí. Prochází mu to, protože je to přece Sidney Crosby,“ jedovatě vypálil po zápase číslo dva Logan Couture. Co ho tak vydráždilo? Velká proluka před klíčovým vhazováním v prodloužení, Crosby objel spoluhráče, nadiktoval jim, co mají dělat, až vyhraje buly. Výsledek? Gól a konec zápasu. Pravda, rozhodčí ho mohli z buly vyhodit, jenže tenhle moment nemůže za to, že Sharks jsou v sérii horším týmem. Musí se v první řadě soustředit na svoji hru. Hysterická reakce ukázala, že Sharks zkrátka nevědí kudy kam. Ano, kapitán Penguins někdy dovede vyvádět jak malá holka na pískovišti, ale v letošním play off se drží. Žádné sekery do zad, fauly za zády rozhodčích, brečení... San Jose na největší hvězdu soupeře potřebuje spíš zatlačit, donutit ji, ať nemá čas myslet na hokej, ona pak občas soupeři daruje přesilovku. Vřeštět, jaký je Crosby prevít? To je hloupost.

  • 3. Chce to kyslík

    Matt Nieto pracuje před bránou, pomůže Sharks?Foto Reuters / Don Wright-USA TODAY Sports

    San Jose má ve finále zatím dva hráče, kteří drží výkonnost na své maximální lince: brankáře Martina Jonese a útočníka Tomáše Hertla. „Je velký, silný a rychlý,“ poklonil se po druhém finále českému útočníkovi bývalý trenér a teď televizní expert Drew Remenda. Hertlovi zatím chybí jedna jediná věc, štěstí. I když Sharks ve druhém utkání nebyli lepší, on jim mohl vystřelit vítězství, útočil na hattrick, ale místo toho jen po jeho pokusech zvonily tyče. Hrál skvěle. Sestava Sharks ale celkově potřebuje dostat kyslík, musí přijít změny. Kouč Peter DeBoer do ní sáhl už na konci minulého zápasu, kdy bojovníka Joela Warda posunul do druhé řady a dolů poslal Patricka Marleaua. „Ve hře pět na pět jsme si nevytvářeli dost šancí,“ procedil trenér. Zabralo to, útok číslo dva pomohl k vyrovnání na 1:1. Jak dodat sestavě ještě větší drajv? Třeba minutami pro rychlíka Matta Nieta. On může být podobným trumfem, jakým je na druhé straně démon Conor Sheary.

  • 4. Ukázat sílu svého bazénu

    Doma je doma a Sharks to musí ukázatFoto Reuters / John Hefti-USA TODAY Sports

    Začít panikařit? Na to je ještě dost času. I když ztratíte první dva zápasy, pořád můžete vyhrát Stanley Cup. Je potřeba dál držet hlavu v pohotovostním režimu, že průšvih nehrozí a šance pořád žije, nemyslet na to, že na druhé straně barikády stačí jen dvakrát vyhrát. Příkladem budiž poslední jízda Pittsburghu za pohárem v roce 2009, taky začal dvěma porážkami, navíc ve svém království, a nakonec Detroit složil 4:3. „Je nesmysl nás odepisovat, ještě není konec, ještě se nehrálo u nás. Doma se cítíme totiž fakt dobře. Jsme ve finále Stanley Cupu a prohráli jsme dva zápasy o gól. Máme šanci,“ ukazuje lekci pozitivního myšlení obránce Brenden Dillon. „Teď potřebujeme doma udělat přesně to, co tady provedli oni s námi, dvakrát vyhrát,“ přidává se kolega z obrany Marc-Edouard Vlasic. San Jose by hodně pomohlo, kdyby v SAP Center, ve svém domácím bazénu, konečně dobře začalo. Úvody zápasů totiž byly doménou Pens.

  • 5. Zrychlit. A výrazně!

    Roman Polák byl u první branky Pens, kterou vstřelil Phil KesselFoto Reuters / Don Wright-USA TODAY Sports

    Takový fofr San Jose ještě v play off nezažilo, Pittsburgh hraje pekelně rychle. „Myslím, že jsme byli lepší, jen musíme přijít na to, jak si vytvářet víc šancí při hře pět na pět, protože oni téměř nefaulují,“ vykládal po posledním zápase trenér Sharks Peter DeBoer. Zatímco o první části věty by šlo dlouze polemizovat, druhou trefil přesně. Soupeř nefauluje. Proč taky, nemá důvod, je všude o rolbu a půl první. Dobře napadá a San Jose hodně puků ztrácí, nemůže rozjet kombinaci, útočníci dostávají puky pomalu, nebo vůbec. Příkladem budiž první gól Pittsburghu v zápase číslo dva. Roman Polák chtěl v obranném pásmu nahrát Brendenu Dillonovi, ale blížili se k němu napadající protihráči, snažil se hrát rychle, puk se rozskákal. Rezultovala z toho pohroma a gól Phila Kessela. Navíc kdo ví, jak by celá akce dopadla, i kdyby nahrávka sedla. Dillon by byl při jejím přijímání pod obrovským tlakem. Sharks potřebují rozehrávku výrazně zrychlit, jinak je Pittsburgh rozjezdí.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud