Matěj Hejda
5. června 2016 • 14:25

Hvězdy NHL, kterým hrozí výměna: Střelci, zkušený brankář i mladíci

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
  • V létě se čeká v NHL řada lukrativních výměnV létě se čeká v NHL řada lukrativních výměnFOTO: Koláž iSport.cz

    Finále Stanley Cupu je v plném proudu, přesto zraky fanoušků ostatních týmu NHL už pomalu směřují na léto. 1. července se znovu otevře trh s volnými hráči, již teď se však vyrojila řada spekulací naznačujících, kteří z hvězdných hokejistů by letos mohli změnit působiště. A dá se očekávat, že trejdů bude víc než v posledních letech. Server iSport.cz pro vás připravil žebříček pěti největších hvězd, které může v nejbližších týdnech potkat výměna. 

  • Rick Nash (New York Rangers)

    Rick Nash si v duelu připsal jednu nahrávku.Foto ČTK/AP

    V předminulé sezoně dal zkušený Kanaďan úctyhodných 42 branek a byl hlavním tahounem Rangers v základní části. Ve vyřazovacích bojích ovšem už po několikáté nepřesvědčil. V letošní sezoně navíc jednatřicetiletého střelce trápila častá zranění a ve výsledku z toho bylo chabých patnáct branek.

    Bývalý kapitán Columbusu má na Manhattanu navíc monstrózní smlouvu na téměř osm milionů dolarů po dobu dalších dvou sezon, i proto je zřejmé, že generální manažer Rangers Jeff Gorton jej nabídl k výměně. Dvojnásobný vítěz olympijského zlata s Kanadou však má ve smlouvě zahrnutou klauzuli o nevyměnitelnosti, a tak případný přestup by sám musel schválit. Podle všeho jej však Gorton už vyzval, aby sepsal dvanáct celků, kam by případnou výměnu přijal.

  • Marc-Andre Fleury (Pittsburgh Penguins)

    Matt Murray je teď jedničkou, Marc-Andre Fleury musí na svou šanci čekatFoto ČTK/AP

    Ještě před několika týdny byl rodák z Quebecku pro Pittsburgh nevyměnitelným. Teď je však situace v týmu finalisty Stanley Cupu zcela jiná. Zkušeného Fleuryho z branky vystrnadil gólmanský zázrak Matt Murray a „Flower“ se se svým luxusním platem 5.75 milionů dolarů na další tři sezony najednou stal pro Penguins trochu přebytečným.

    Týmy jako Calgary či Toronto by za zkušeného prvního brankáře platili zlatem, a tak je výměna vítěze Stanley Cupu ze sezony 2009 celkem pravděpodobná. Šli by však v Pittsburghu do rizika? Od nové sezony totálně vsadit na brankáře, který má v NHL odchytáno pouze jedno jediné play off, je zřejmě značně velký risk.

  • P.K Subban (Montreal Canadiens)

    P.K. Subban už se vypracoval v naprostou ligovou špičku.Foto Reuters / Eric Bolte-USA TODAY Sports

    Generální manažer Montrealu Marc Bergevin se několikrát vyjádřil, že měnit nejlepšího obránce týmu nehodlá, přesto do 1. července není nic jistého. V ten den totiž kanadskému zadákovi vstoupí v platnost klauzule o nevyměnitelnosti, která nedovoluje GM klubu vyměnit hráče bez jeho souhlasu.

    Proč by ale Bergevin chtěl klíčového hráče poslat pryč? Podle spekulací montrealských médií není temperamentní obránce v kabině Canadiens příliš populární a jeho výměnu by kvitovali ostatní spoluhráči. Montreal navíc dlouhodobě hledá druhého střelce ke kapitánovi Maxu Paciorettymu, přesto se jen těžko dá představit, že by se nejlepší celek historie NHL zbavil takové hvězdy. Na závěr si však lze položit otázku, kterou Bergevin dostal nesčetněkrát na posezónní konferenci. Byl Wayne Gretzky nevyměnitelný?

  • Nail Jakupov, Ryan Nugent-Hopkins a spol (Edmonton Oilers)

    Ryan Nugent-Hopkins dovedl svůj tým k překvapivé výhře nad PittsburghemFoto Reuters

    V Edmontonu se už ledy zkrátka hnout musí. Slavný klub z Alberty se do play off nepodíval dlouhých 10 let. Takové čekání už je pro věrné fanoušky nepřístupné. Oilers navíc v posledních letech měli velkou výhodu, že čtyřikrát brali na draftu NHL talentovaného hráče jako první, ani to však nepomohlo. Teď už nemá generální manažer klubu Peter Chiarelli na co čekat! Musí činit a také bude.

    Krom superhvězdy Connora McDavida není nikdo v bezpečí. Nejvíce se mluví o výměně talentovaného centra Ryana Nugenta-Hopkinse a ruského křísla Naila Jakupova. Zkušený manažer by rád za oba dostal kvalitního obránce, který klubu roky chybí po odchodu Chrise Prongera. V bezpečí není ani Jordan Eberle, jenž sice v závěru sezony zářil vedle uzdraveného McDavida, přesto má velké nedostatky v defenzivní hře. Jedno je jisté. Edmonton Oilers budou v příští sezóně k nepoznání.

  • Steven Stamkos (Tampa Bay Lightings)

    Steven StamkosFoto Profimedia.cz

    Sága kolem kapitána Tampy Bay se táhne už od konce minulé sezony. Stamkos celý rok tajemně tvrdí, že by dal přednost setrvání u mužstva, v němž začal svoji profesionální kariéru. Generální manažer Tampy Steve Yzerman si zcela logicky nepřeje nic jiného, přesto se obě strany za celý rok nedokázaly dohodnout na nové dlouholeté smlouvě.

    Tak kde je problém? Vyjednávání se zasekla na penězích a délce kontraktu pro rodáka z Ontaria. Když se k tomu přičte fakt, že ruský útočník Nikita Kučerov v play off zazářil a zlobivé dítě Tampy Jonathan Drouin překvapil svými výkony ve vyřazovacích bojích nejspíše i sám sebe, tak je hodně pravděpodobné, že Stamkos v létě odejde do jiného celku NHL.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud