Martin Tomaides
5. června 2016 • 05:35

San Jose snížilo finále na 1:2, nevadila ani smolná teč Poláka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třetí finále Stanley Cupu mezi Pittburghem a San Jose poprvé zamířilo do Kalifornie a před fantastickou kulisou domácí hokejisté museli po dvou porážkách předvést hokej na hranici svých možností. Podařilo se, houževnatí hráči Sharks vyhráli díky gólu nováčka Joonase Donskoie ze 73. minuty 3:2 v prodloužení a snížili sérii na 1:2. Za domácí kvůli zranění nehrál Tomáš Hertl.



Za zvuku populárního hitu kapely Metallica Seek and Destroy vstoupili hráči San Jose na domácí led třetího finále Stanley Cupu proti Pittsburghu a jako kdyby se názvu songu drželi. Hned v první minutě například kapitán Joe Pavelski za bránou parádně sestřelil hvězdného obránce Krise Letanga a zdálo se, že parta trenéra Petera DeBoera je dobře připravena.

Jenže herně to byl opět soupeř, který měl pod kontrolou puk a vstřelil také první branku. Obránce Ben Lovejoy v 6. minutě nahazoval kotouč na bránu a Roman Polák ho nešťastně tečoval za záda brankáře Martina Jonese. Pittsburgh v tu chvíli vedl 1:0 na góly a 5:0 na střely. Zajímavý poznatek přidal také spolukomentátor utkání. " Tomáš Hertl chybí v sestavě a tam ho nahradil Melker Karlsson. Lovejoy byl jeho hráč, měl si ho pokrýt," všiml si.

VIDEO: Polák si nešťastně tečoval puk do vlastní sítě

Švédský útočník ale brzy svou chybku napravil, byl to on, kdo přejel před gólmanem Mattem Murraym v 10. minutě, když do brány zapadl pokus obránce Justina Brauna, jenž znamenal vyrovnání na 1:1. Pens ale dál předváděli svou aktivní hru a domácí nevpustili výrazněji do hry. Především útočné hvězdy Sharks ne a ne pořádně vystřelit na bránu.

Ve druhé části hry přece jen domácí zabrali a v tom nejlepším světle se musel předvést gólman Murray. V tutovkách vychytal nejdříve obránce Brenta Burnse a pak i Joela Warda. "San Jose je skvělý tým, my musíme dál hrát naší hru," řekl hostující kouč chvíli poté, co Logan Couture napálil tyč brány Penguins. Ta se rozezněla popáté během posledních dvou bitev.

VIDEO: Sestřih z celého zápasu

Ačkoliv San Jose konečně ukázalo ve druhé části ostré zuby, do šatny odcházelo s kyselým úsměvem. Ve 40. minutě po teči střely Lovejoye poosmé v play off skóroval Patric Hörnqvist. "Sharks hráli ve druhé části hry zatím asi nejlepší hokej v sérii, musí se vrátit se stejnou chutí i do třetí třetiny," nabádal televizní analytik Mike Milbury.

Obrovskou šanci na srovnání dostalo San Jose ve 45. minutě, když Nick Bonino zasáhl vysokou holí do obličeje veterána Joe Thorntona a byl uklizen na trestnou lavici rovnou na 4 minuty.

Tam si odseděl vlastně celý trest, na led vstoupil přesně s vyrovnávací trefou Joela Warda, který využil slabé chvilky Murrayho, jenž nedokázal pokrýt tvrdý střelecký pokus téměř od modré čáry. Přitom celou početní nevýhodu byl vynikající.

VIDEO: Vítězný gól Donskoie

Vyrovnaný duel tak nakonec zamířil opět do prodloužení a také třetí finálovou bitvu tak musela rozštípnout jediná branka. O tu se postaral v 73. minutě po vyjetí zpoza brány Joonas Donskoi. "Dnes jsme hráli skvěle a měli plno šancí. Já už jsem se jen snažil trefit bránu," popsal po zápase spokojený Fin.

San Jose tak potvrdilo statistickou lahůdku, na domácím ledě je v tomto play off nejlepším týmem soutěže, vyhrálo už osmý zápas z deseti. A ke čtyřem prohrám v prodloužení přidalo také první výhru. Veledůležitou.

MATCH OVERVIEW LEGACY
5. 6. • 02:20
San Jose Sharks
San Jose Sharks
3:2
ONLINE
5. června
02:20
Pittsburgh Penguins
Pittsburgh Penguins
Góly

Domácí: 09:34. Braun, 48:48. Ward, 72:17. Donskoi

Hosté: 05:29. Lovejoy, 39:08. Hörnqvist

Sestavy

Domácí: Jones (Reimer) – Vlasic, Braun, Martin, Burns, Dillon, Polák – Karlsson, Thornton "A", Pavelski "C" – Marleau, Couture "A", Donskoi – Nieto, Tierney, Ward – Zubrus, Spaling, Wingels. Trenér: Peter DeBoer.

Hosté: Murray (Fleury) – Dumoulin, Letang, Määttä, Lovejoy, Cole, Schultz – Sheary, Crosby "C", Hörnqvist – Kunitz "A", Malkin "A", Rust – Hagelin, Bonino, Kessel – Kühnhackl, Cullen, Fehr. Trenér: Mike Sullivan.

Rozhodčí

O'Halloran, O'Rourke – Amell, Murray

Stadion

SAP Center, San Jose

Návštěva

17 562 (vyprodáno) diváků

Marc-Edouard Vlasic nechce pustit do hry útočníka Patrica Hörnqvista
Marc-Edouard Vlasic nechce pustit do hry útočníka Patrica Hörnqvista

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud