Martin Tomaides
7. června 2016 • 05:09

Pittsburgh má mečbol, San Jose znovu bez Hertla prohrálo 1:3

Autor: Martin Tomaides, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snažili se, často Pittsburgh i přehráli, přesto hokejisté San Jose ve 4. finálovém duelu prohráli 1:3 a stejný je i stav celkového série. Penguins tak ve čtvrtek na svém ledě mohou počtvrté v historii získat Stanley Cup. Výhru v pondělním utkání režíroval gólem a nahrávkou ruský kanonýr Jevgenij Malkin. Český útočník Tomáš Hertl kvůli zranění znovu nehrál.



Od začátku utkání to byl nářez. Ještě dřív, než se do sebe pustili hokejisté San Jose a Pittsburghu, nabudili celou halu SAP Center vynikající kytaristé a dlouholetí fanoušci Sharks James Hetfield a Kirk Hammett z legendární kapely Metallica.

A domácímu týmu to pomohlo, Pittsburghu byl vyrovnaným soupeřem téměř poprvé v sérii a navíc po prvních dvaceti minutách dokonce poprvé ovládl třetinu v počtu střel (8:6). Jenže brankové skóre opět otevřeli Penguins.

"Už první přesilovka se nám opravdu povedla; vytvořili jsme si v ní hodně šancí a myslím, že nám to zvýšilo sebevědomí. Skvělá akce od Phila s 'Genem' pak vedla k pro nás velmi důležitému gólu," podotkl Crosby.

VIDEO: Cole otevřel skóre z dorážky

Tak dlouho se řešilo, že ruský silák Jevgenij Malkin nemá ve finálových bojích jediný bod, až ho přidal. Roman Polák ho sice celou třetinu poctivě hlídal, jenže pozornosti dostal od celého týmu zbytečně moc a všechno skončilo v 8. minutě prvním gólem v play off a vlastně v celé sezoně pro obránce Iana Colea. Góly netradičních střelců v bojích o Stanley Cup tedy dál přichází.

Navíc Malkin ve 23. minutě v přesilové hře úplně nehlídaný u tyče rovnou přidal i svou první branku po šestnácti zápasech a opařený soupeř nechápal. Štěstěna přitom stála na jeho straně, krátce po zvýšení na 2:0 napálili pravou tyč domácí brány Justin Schultz a Tom Kühnhackl.

"Odvedli jsme dobrou práci do té doby, ale bylo to náročné. Vedli jsme, spíše jsme čekali vzadu a snažili se vedení udržet, ale oni do toho šli opravdu naplno," řekl Crosby.

VIDEO: Malkin skóroval poprvé ve finále

San Jose tedy přidalo na důrazu, začalo rozdávat ostré hity a vrátilo se do hry. První střelu ve druhé části sice vyslalo na bránu až v čase 09:21, ale šance přišly. Břevno například napálil Nick Spaling a ve 35. minutě měl velkou příležitost i Logan Couture, kterého kouč Peter DeBoer povýšil do první formace. Kanaďana osamoceného před bránou ale gólman Matt Murray rozesmutnil.

Poslední dvacetiminutovka byla ve znamení tlaku Sharks. Ve velkých šancích se ocitli Patrick Marleau či Joe Pavelski, jednu ránu za druhou vysílal na bránu obránce Brent Burns. Byl to ale dělník Melker Karlsson, který ve 49. minutě snížil na 1:2 a domácí začali soupeře vařit. Jejich možnosti ale končily na spolehlivém Murraym.

VIDEO: Podívejte se na sestřih ze zápasu:

Korigování skóre z hole Erica Fehra v závěru utkání už bylo pouze módním doplňkem celkového výsledku. A Pittsburgh tak ve čtvtrek může po sedmi letech znovu získat Stanley Cup. Z historického hlediska tým, který ve finále vedl 3:1 na zápasy, prohrál pouze jedinkrát ze 32 případů.

"Bylo to těsné, ale museli jsme hodně zamakat, i když jsme vedli. Jsem rád, že po třetím utkání, které jsme prohráli, jsme se dokázali zvednout a vyhrát," řekl po zápase kapitán Sidney Crosby .

MATCH OVERVIEW LEGACY
7. 6. • 02:00
San Jose Sharks
San Jose Sharks
1:3
ONLINE
7. června
02:00
Pittsburgh Penguins
Pittsburgh Penguins
Góly

Domácí: 48:07. Karlsson

Hosté: 07:36. Cole, 22:37. Malkin, 57:58. Fehr

Sestavy

Domácí: Jones (Reimer) – Burns, Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon – Pavelski (C), Thornton (A), Karlsson – Donskoi, Couture (A), Marleau – Ward, Tierney, Nieto – Wingels, Spaling, Zubrus.

Hosté: Murray (Fleury) – Letang, Dumoulin, Lovejoy, Määttä, Schultz, Cole – Hornqvist, Crosby (C), Sheary – Rust, Malkin (A), Kunitz (A) – Kessel, Bonino, Hagelin – Fehr, Cullen, Kühnhackl.

Rozhodčí

McCauley, Sutherland – Murphy, Racicot

Stadion

SAP Center, San Jose

Návštěva

17 562 diváků

Členové legendární kapely Metallica James Hetfield a Kirk Hammett zahráli hymnu před startem utkání
Členové legendární kapely Metallica James Hetfield a Kirk Hammett zahráli hymnu před startem utkání

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud