Matěj Hejda
10. června 2016 • 15:40

Hokej smutní! Legendární Kanaďan Gordie Howe zemřel ve věku 88 let

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legendární hokejový útočník Gordie Howe zemřel ve věku 88 let. Symbol sportovní dlouhověkosti, jenž působil v profesionálním hokeji do 52 let, odešel v prostředí své rodiny. Jeden z nejslavnějších hokejistů všech dob strávil největší část kariéry v NHL v dresu Detroitu Red Wings. Čtyřnásobný vítěz Stanleyova poháru s Detroitem měl v posledních letech vážné zdravotní problémy.



Rodák z kanadského Saskatchewanu je mnohými označován za největšího hokejistu historie. Ne náhodou se mu přezdívalo Mr. Hockey! Hře na ledě obětoval vše! V profesionálním hokeji působil nepřekonatelných 34 let. Většinu kariéry strávil v Detroitu a později působil v celku WHL Hartford Whalers, kde si zahrál i po boku svých dvou synů a dohromady utvořili "Howe line". 

Další legendární hokejista Phil Esposito o něm prohlásil. "Bobby Orr byl nejlepší obránce, se kterým jsem kdy hrál. Wayne Gretzky byl nejlepší útočník, kterého jsme kdy viděl. Celkově nejlepším ale pro mě byl právě Gordie," uvedl slavný útočník Bostonu Bruins a New Yorku Rangers.  

I samotný Gretzky jej považoval za nejlepšího hráče historie. 

Howe ve své dlouholeté kariéře vyhrál úplně vše! Čtyřikrát s Detroitem získal Stanley Cup. Šestkrát se stal nejužitečnějším a nejproduktivnějším hráčem nejlepší hokejové soutěže světa.  

"Jeho zaujetí pro výhry se vyrovnalo jen oddanosti spoluhráčům, přátelům Red Wings, Detroitu a především jeho rodině. Jeho péče o Collen během její nemoci a skutečnosti, že si prodloužil kariéru do páté dekády, aby si mohl zahrát se syny, jsou pouze dvěma příklady jeho skutečných životních priorit," vyzdvihl Bettman silná rodinná pouta slavného hokejisty, jehož manželka zemřela před sedmi lety rovněž po těžké nemoci.

Držitel šesti Hartových trofejí pro nejužitečnějšího hráče sezony v NHL a stejného počtu Rossových trofejí za prvenství v kanadském bodování vynikal nejen útočnými schopnostmi, ale vyžíval se i ve rvačkách na ledě. Dal vzniknout termínu "hattrick Gordieho Howea", což znamená během zápasu skórovat, přihrát na gól a ještě se poprat.

"Jménem celé generace, kterou nadchla jeho hra, i těch, kteří ho znají pouze z vyprávění, a jménem všech mladých lidí a spoluhráčů, které inspiroval, zasíláme kondolence od srdce, útěchu a sílu rodině Howeových a všem, kdo truchlí nad odchodem tolik oceňované ikony naší hry," uvedl Bettman. Rodině zemřelé hokejové legendy kondoloval mezi prvními i kanadský premiér Justin Trudeau či majitel Detroit Red Wings Mike Ilitch.

V NHL nasbíral od debutu v roce 1946 za 26 sezon v 1767 zápasech 1850 bodů za 801 branek a 1049 asistencí a jeho ofenzivní rekordy překonala až další legenda Wayne Gretzky. Do této sezony se držel na třetím místě historického pořadí produktivity, než ho překonal čtyřiačtyřicetiletý Jaromír Jágr. 

Díky svému hernímu stylu byl mnohokrát zraněn. V obličeji měl přes 300 stehů, častokrát měl zlomená žebra i zápěstí, vykloubená ramena a utrpěl i zhmoždění mozku.

Koncem předloňského roku prodělal dvě mrtvice, jeho zdravotní stav navíc komplikovala pokročilá demence, vysoký krevní tlak, bolesti zad způsobené zúžením páteřního kanálku a další zravotní problémy.  

Ještě v březnu se ukázal v aréně v Detroitu, kde mu na ledě Joe Louis Areny tleskala vyprodaná hala. Při oslavě 88 let se mu klaněly i další hokejové ikony. 

Sociální síť Twitter zavalilo obrovské množství kondolencí od hokejových hráčů, trenérů, slavných novinářů i politických osobností Kanady. Howe byl pro Kanaďany symbolem národní hrdosti k milované hře, proto 10. června 2016 bude už navždy zapsáno v kanadské historii černým písmem.  

VIDEO: Podívejte se na legendární kariéru slavného Kanaďana


 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud