Martin Tomaides
13. června 2016 • 04:46

Pittsburgh je novým vládcem, po sedmi letech znovu získal Stanley Cup

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Pittsburghu Penguins jsou novými vítězi Stanley Cupu. Tým trenéra Mikea Sullivana dokázal v 6. finálovém utkání porazit San Jose 3:1 a celou sérii vyhrál v poměru 4:2 na zápasy. Výhru pro Penguins trefil klíčový zadák Kris Letang, Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off získal kapitán mužstva Sidney Crosby. Do zápasu znovu nezasáhl zraněný Tomáš Hertl, který tak ve finále odehrál pouhé dvě bitvy.



Sekera Sidney Crosbyho , krosček Joe Thorntona - energicky odstratoval šestý finálový duel. Následoval svižný hokej pod taktovkou Pittsburghu. Už tradičně. Sharks bojovali, ale víc šancí měl lépe hrající hostující tým. To potvrdil také přesilovkový gól obránce Briana Dumoulina, který otevřel skóre v 9. minutě svým druhým gólem v play off. Pens tak skórovali první v pátém ze šesti finálových utkání.

VIDEO: Dumoulin první trefou ve finále otevřel skóre

Hráči Pittsburghu i dál lépe bruslili, ale San Jose jako kdyby obdržený gól nakopl a vrátilo se do hry. Nicméně nebýt gólmana Martina Jonese, skóre 1:0 by rozhodně neplatilo...

Druhá část hry začala uctěním památky nedávno zesnulého Gordie Howea a pak se šlo na věc. Sharks se rozhodli předvést svůj nejlepší možný hokej a najednou to byli oni, kdo výrazně vedl v počtu střel a hosté se snažili blokovat pokusy hladového soka co to jen šlo.

Nakonec se na domácí usmálo štěstí, nejproduktivnější muž play off Logan Couture ve 27. minutě svým desátým gólem a třicátým bodem (teprve čtvrtý hráč za posledních 20 let, kterému se něco podobného povedlo) parádně pod betonem Matta Murrayho propasíroval puk.

VIDEO: Couture bleskovým švihem srovnal

Jenže radost trvala jen minutu a devatenáct vteřin, srovnání zařídil svou první trefou ve finále famózně hrající bek Kris Letang, který odrazil puk od výstroje brankáře Jonese.

VIDEO: Letang rychle vrátil vedení

Sharks pak znovu vařili ve své nádrži vodu a například kapitán Joe Pavelski, jehož góly týmu moc chybí, měl velkou šanci. Neuspěl. Podobně jako duo Chris Kunitz - Jevgenij Malkin, které v situaci 2 na 1 mělo před sebou odkrytou klec, ale první jmenovaný ještě nepochopitelně nahrával.

Třetí třetina znovu ubíhala v obrovském tempu, i když střelecká statistika tomu neodpovídala. Týmy střídaly šance, za domácí se mohl trefit Matt Nieto, hostující tým nespasil Phil Kessel ani nikdo jiný. Sharks měli často puk na holi, jen pořádné střely nepřicházely. Vždyť za 16. minut třetí části hry měli Sharks na svém kontě jedinou.

Pittsburgh s pojistkou čekal až do 59. minuty, do prázdné brány zvýšil na 3:1 Patric Hörnqvist a bylo hotovo. Minutu ještě krotili hráči Pens emoce a pak se mohlo začít slavit!

VIDEO: Týmová fotografie s Pohárem

"Dneska jsme to od začátku věděli. Věděli jsme, že to přijde a že tenhle zápas za žádnou cenu neztratíme," řekl po utkání finský mladík Olli Määttä. A jaké bylo zvednout nad hlavu Pohár? "Páni, byl strašně těžký, málem jsem ho upustil," vykládal s úsměvem na tváři pro SportsNet.

Määtta je u týmu teprve třetím rokem, nepamatuje předchozí vítězství. To Sidney Crosby ho oslavil i před sedmi lety, v obou případech navíc jako kapitán mužstva. Pro ESPN také přiznal, že letošní výhry si váží víc.

"Je to silnější po tom všem, co jsme si v předchozích letech prošli. Dříve se od nás výhra čekala a to není lehké. My jsme ale teď našli cestu," řekl kanadský špílmachr.

Podstatně horší nálada byla samozřejmě v šatně San Jose. První finále v historii dopadlo pro klub neúspěšně a i na ledě bylo vidět proč. "Byli prostě lepší, než my," shrnul všechno hladce trenér Peter DeBoer.

"Nikdy nechcete prohrát, když už jste tak daleko. Vždycky sníte o výhře. Teď to vážně není legrace," vykládal v šatně autor jediné branky Sharks v utkání Logan Couture.

VIDEO: Sestřih utkání San Jose - Pittsburgh

MATCH OVERVIEW LEGACY
13. 6. • 02:00
San Jose Sharks
San Jose Sharks
1:3
ONLINE
13. června
02:00
Pittsburgh Penguins
Pittsburgh Penguins
Góly

Domácí: 26:27. Couture

Hosté: 08:16. Dumoulin, 27:46. Letang, 58:58. Hörnqvist

Sestavy

Domácí: Jones (Reimer) – Burns, Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon – Pavelski (C), Thornton (A), Donskoi – Karlsson, Couture (A), Marleau – Ward, Tierney, Nieto – Zubrus, Spaling, Wingels. Trenér: Peter DeBoer

Hosté: Murray (Fleury) – Letang, Dumoulin, Lovejoy, Määttä, Schultz, Cole – Hörnqvist, Crosby (C), Sheary – Rust, Malkin (A), Kunitz (A) – Kessel, Bonino, Hagelin – Fehr, Cullen, Kühnhackl. Trenér: Mike Sullivan

Rozhodčí

McCauley, Sutherland – Murphy, Racicot

Stadion

SAP Center, San Jose

Návštěva

17562 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud