Martin Tomaides
13. června 2016 • 06:45

PĚT tváří finále! Kapitán, co zklamal, i milovaný otloukánek

Vstoupit do diskuse
0
  • Bláznivá oslava Krise Letanga a Carla HagelinaBláznivá oslava Krise Letanga a Carla HagelinaFOTO: ČTK/AP

    Poslední hokejový zápas ročníku 2015/16 skončil výhrou Pittsburghu Penguins. A šlo o výhru zaslouženou, protože i ten nejzarytější fanoušek San Jose musel vidět, že jeho tým na Penguins prostě nestačil. Vítězové vládli dominantním způsobem, Sharks naopak chyběl příspěvek od klíčových mužů sestavy. Tady je 5 tváří, které výrazně děj celé série ovlivnily.

  • Sidney Crosby, Pittsburgh

    Sidney Crosby se stal majitelem Conn Smythe TrophyFoto Reuters / Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

    Byl kapitánem v pravém slova smyslu. Když v šesté rozhodující bitvě San Jose odvolalo v závěru brankáře, zblokoval ránu obránce Vlasica a připravil gól na 3:1 pro Patrica Hörnqvista. I vítězná trefa zadáka Letanga měla jeho podpis. V šesti zápasech sice ani jednou neskóroval, pouze čtyřikrát nahrával a ve statistice +/- měl nulu, na ledě hrál přesto vždy důležitou roli. Dospěl.

  • Martin Jones, San Jose

    Martin Jones držel Sharks v každé finálové bitvěFoto Reuters / Bruce Bennet - USA TODAY Sports

    Kdyby se nakonec radovalo San Jose, počítejte s tím, že by to byl tenhle muž, který by získal Conn Smythe Trophy pro nejužitejčnějšího hráče play off. Sharks urvali dva zápasy finále vlastně především díky němu. Pátou bitvu vychytal prakticky sám, v každém zápase bylo několik jasných gólovek, které zneškodnil. Ani jednou si nevybral slabší moment. Má za sebou první rok jako jednička NHL a finále potvrdilo, že jí být může.

  • Phil Kessel, Pittsburgh

    Phil Kessel přišel k Pens před sezonou a byl důležitou posilouFoto ČTK/AP

    V Torontu se bil s enormním tlakem médií, hráčům i fanouškům ho občas bylo líto, ale to mu možná paradoxně pomohlo. Americký útočník hrál v psychicky náročném finále v absolutním klidu a pohodě a v každé bitvě patřil mezi nejlepší. Proti Sharks nasbíral gól a tři nahrávky a byl nejproduktivnějším mužem Penguins v play off. Je také teprve čtvrtým hráčem historie, který získal Bill Masterton Trophy (cena za oddanost hokeji) a Stanley Cup ve věku pouhých 28 let.

  • Kris Letang, Pittsburgh

    Hvězdný bek Kris Letang skóroval poprvé ve finále a hned vítězněFoto Reuters / Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

    Pro Pittsburgh byl podobně důležitý jako Duncan Keith před rokem pro Chicago. Žádný z hokejistů (vyjma čtveřice Trocheck, Keith, Doughty, Suter, která vypadla v 1. kole) netrávil na ledě průměrně tolik času a když navíc před finále vypadl kvůli zranění zkušený Trevor Daley, stála defenziva výhradně na něm. I z ofenzivní stránky. V celém play off tolik nebodoval, ale proti Sharks zapsal pět bodů a nepřispěl v jediném duelu. Navždy také bude zapsán jako střelec branky, která rozhodla o vítězství Stanley Cupu.

  • Joe Pavelski, San Jose

    Joe Pavelski svůj tým bodově nedokázal podpořitFoto Reuters / Charles LeClaire-USA TODAY Sports

    I když ve finále trefil pouze prázdnou klec v utkání číslo 5, byl přesto se čtrnácti góly nejlepším střelcem play off. Do rozhodující série tedy kapitán Sharks vstoupil s pověstí bombarďáka, kterou ale nedokázal naplnit. Prakticky každý zápas rozhodovala jedna důležitá branka, kde mohlo San Jose být, kdyby Pavelski nějakou dal? Finále zakončil s jediným bodem a bilancí -4. Bohužel selhal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud