Matěj Hejda
14. června 2016 • 04:57

Místo oslav Stanley Cupu armáda! Beka Pittsburghu čeká vojenský dril

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle kluk ve svém mladém věku už toho prožil opravdu hodně! Zahrál si na několika juniorských mistrovstvích světa, pomohl Finům k cennému bronzu na olympijských hrách v Soči, díky včasnému zákroku doktorů si poradil s rakovinovým nádorem na krku a teď získal teprve ve svých jednadvaceti letech s Pittsburghem svůj první Stanley Cup! Řeč je o finském obránci Olli Määttovi. Místo velkých oslav ho však v létě čeká jistá povinnost. Musí na vojnu!



Asi byste čekali, že mladý Fin z toho neskáče radostí do vzduchu. To taky určitě ne. Oslavy Stanley Cupu pro leckteré hráče mohou být jednou za život a místo nich Määttu čeká léto plné disciplíny. On s tím však příliš problém nemá. „Beru to v pohodě. Je to tradice. Každý Fin to musí absolvovat. Ukázka finské hrdosti,“ vysvětluje mladý zadák.

„Nejsem prvním finským hráčem NHL, který tím musí projít,“ dodává. Letmý pohled do minulosti mu dává za pravdu. Finské hvězdy jako Teemu Selänne, Kimmo Timonen, Tuukka Rask či dlouholetý kapitán Montrealu Canadiens Saku Koivu, ti všichni povinnou službu vlasti absolvovali ještě před svým příchodem do NHL.

Koivův mladší bratr Mikko je zcela opačný případ. Ten na vojnu odešel až v roce 2011. Po šesti sezonách v NHL, kdy mu bylo už osmadvacet let.

„Nechtěl jsem, aby to dospělo tak daleko. Přišel bych si mezi těmi mladými divně,“ usmívá se blonďatý bek. „Teď nadešel můj čas. Bez okolnosti na to, jak se vyvine letošní play off,“ říkal Määtta už na začátku dubna před startem vyřazovacích bojů.

V té době finský zadák si asi jen v koutku duše doufal, aby sezona skončila až v půlce června se stříbrným pohárem v rukou. Stalo se, přesto oslavy budou výrazně kratší.

„Už to není kam odložit. Několikrát jsem to přesouval, naposledy v dubnu, když jsme si zajistili play off.“ řekl Määtta, jenž brzy poletí na ostrov Santahamina, kde je velká vojenská základna s řadou sportovních areálů, ve kterých se finští vrcholoví sportovci mohou během své služby připravovat.

A to má Määtta a další mužští sportovci Finska jednu výraznou výhodu. Vojenský program pro mladé Finy trvá nejméně 165 dnů, pro vrcholové sportovce je obvykle zkrácen do dvou měsíců. Proto rodák z Jyväskylä doufá, že celou službu stihne během léta a zároveň se během toho dobře připraví na zářijový Světový pohár v Kanadě.

„To je jasná priorita! Nemůže se turnaje dočkat. Bude to velká sranda, máme talentovaný tým, který bude mít nejvyšší cíle. Moc se těším!,“ libuje si jeden z nejnadějnějších mladých obránců světového hokeje.

Jedno je však jisté. Vojenská služba ho nemine, případné odmítnutí se totiž ve Finsku tvrdě trestá! V krajním případně může být dotyčný poslán do vězení až na 170 dní a to by finského kouče Kari Jalonenena asi jen těžko potěšilo.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud