Pavel Bárta
14. června 2016 • 21:14

Polák po finále Stanley Cupu: Cítím se hrozně, ale můžeme být hrdí

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když ho před uzávěrkou přestupů vysvobodili z Toronta, dostal se do jednoho z nejlepších celků NHL. San Jose Sharks před play off považovali za tým schopný pohrát si s favority. Potom odstranili Los Angeles, Nashville a St. Louis, ve finále Stanley Cupu jim však Pittsburgh nedal moc šancí. „Přehráli nás, to musíme uznat,“ připouští obránce Roman Polák v rozhovoru, který poskytl deníku Sport. Vedle Tomáše Hertla byl jedním ze dvou Čechů, kteří měli hokejovou svátost na dosah. 



Stanley Cup takhle blízko ještě neměli, od triumfu je dělily dvě výhry. Jenže rozhodující sérii nakonec nezvládli. Pittsburgh zvítězil 4:2 na zápasy a triumfoval počtvrté ve své historii. Hráčům San Jose zbyla jen zklamání. „Cítím se hrozně, přitom jsme druzí v lize. Připadá vám to, jako byste se ani nedostali do play off. Takové prázdno,“ svěřuje se 28letý obránce.

V sérii prohrávali 1:3, za tohoto stavu se podařilo finále jen jednou, Torontu v roce 1942. V pátém Zápase Sharks na ledě Pittsburghu. Šestý zápas doma však už nezvládli. „Drželi jsme naději, ale zároveň jsme věděli, že pátý zápas jsme vyhráli jedině díky našemu brankáři. Jones chytal velmi dobře, zachránil nás, držel nás celou dobu. Určitě nějaké pochyby v hlavě šrotují, ale nikdo si je nepřipouští. Snažíte se jít pořád dál, dokud to jde. Kdybychom v šestém utkání ještě vyrovnali, dali na konci gól a vynutili si sedmý duel, tak se taky ještě mohlo stát cokoli,“ připomíná Polák.

Po porážce se cítil mizerně. „Ale odvedli jsme kus práce, předchozí tři kola měli perfektní, porazili jsme velké týmy. Na to musíme být taky hrdí a nezapomínat na to. Na konci to nevyšlo, nedá se nic dělat. Pittsburgh byl lepší,“ říká.

Po výměně z Toronta by si však nepomyslel, že to se San Jose dotáhnou až do finále. „To je super a jsem rád, že k té výměně došlo. Když jsem ještě mluvil s Louem (GM Toronta Lamoriello), tak mi na férovku řekl, že mě chce vyměnit, ale do týmu, kde bude šance vyhrát Stanley Cup. Abych se nebál, že mě pošle do špatného mužstva. To se taky stalo. Byli jsme ve finále, jsem vděčný, že mi nelhal a umožnil mi jít zrovna sem,“ tvrdí Roman Polák.

Nicméně jeho bývalý spoluhráč Phil Kessel, který odešel do Pittsburghu už před sezonou, byl nakonec na té šťastnější straně. „Pohár má on, stejně tak Ian Cole, se kterým se znám ještě ze St. Louis. No, chybělo málo a mohl jsem ho dovést domů, do Ostravy. Tak snad příště...“ usměje se český obránce, jehož púříští akcí bude Světový pohár v Torontu.

Rozhovor s Romanem Polákem si přečtěte ve středečním vydání deníku Sport

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud