15. června 2016 • 09:12

Uctili legendu. Tisíce lidí se v Joe Louis Arene loučily s Gordie Howem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tisíce lidí v úterý v Detroitu vzdaly poctu slavnému hokejistovi Gordiemu Howeovi, který zemřel minulý týden ve věku 88 let. Dlouhá fronta fanoušků pomalu procházela ztemnělou halou Red Wings k rakvi, kterou na plochu doprovodil i Wayne Gretzky. Pohřeb legendárního kanadského útočníka přezdívaného Mr. Hockey se v detroitské katedrále uskuteční ve středu.



Hala byla otevřená od devíti hodin ráno do devíti večer. Právě číslo 9 nosil Howe na dresu, což připomínaly i velké nasvícené devítky na hrací ploše po stranách červeného koberce. Nad rakví byl spuštěn Howeův červený dres a Red Wings při ceremonii připomněli i čtyři Stanley Cupy, které slavný hráč s Detroitem v 50. letech získal. V hale bylo podle agentury AP takové ticho, že bylo slyšet jen hučení klimatizace.

Gretzky, který o tři desetiletí později překonal v NHL Howeovy rekordy, označil možnost jít vedle jeho rakve za velkou čest. "Znamenal pro mne všechno. Když mi bylo sedm nebo osm, nechával jsem se podle něj i ostříhat," řekl útočník, který si i své proslulé číslo 99 vybral právě podle Howea.

Howe strávil v Detroitu většinu kariéry. V NHL nasbíral za 26 sezon v 1767 zápasech 1850 bodů za 801 branek a 1049 asistencí. Kariéru ukončil v 52 letech.

Fanoušci se přišli rozloučit s legendárním hokejistou
Fanoušci se přišli rozloučit s legendárním hokejistou

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud