15. června 2016 • 10:56

Fotbal už v Americe předběhl hokej, hlásí zámořský moderátor

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté San Jose Sharks neměli problém během celého play off zaplňovat tribuny. I když jen o pár kilometrů vedle bojuje o titul v NBA tým Golden State a doslova za barákem se hrají zápasy fotbalové Copy América. Právě ty ale podle některých zámořských expertů ukázaly potenciál fotbalu v USA, který údajně už přeskočil hokej. Přesně tak to zaznělo na radiové stanici FOX Sports 1.



Copa América letos poprvé není pořádána v Jižní Americe, ale přesun do USA ji absolutně neuškodil. Fanoušky dříve nepopulární fotbal baví, stadiony jsou narvané k prasknutí a rázem se nabízí otázka, jak vysoko vlastně mezi sporty fotbal v USA patří.

Stadion ve městě Santa Clara, které je nedaleko od domovského stánku Sharks, navštívilo 3. června na bitvu domácího týmu s Kolumbií (0:2) více než 67 tisíc fanoušků. O tři dny později hraný souboj Argentiny s Chile nalákal do hlediště téměř 70 tisíc příznivců. Jde vážně o ten sport, o kterém se ještě nedávno v USA říkalo, že ho hrají pouze holky?

"Jen se na to podívejte, není tu řeč o Lize mistrů ani mistrovství světa. Tenhle turnaj tu nikdy nebyl a ani se naší země vlastně netýká, přesto jsou stadiony nacpané k prasknutí," řekl moderátor stanice FOX Colin Cowherd.

Počítačové hry? Jednoznačně víc táhne FIFA než NHL

Copa América se kromě stadionu v Santa Claře hraje ještě v Pasadeně, East Rutherfordu, Philadelphii, Chicagu, Seattlu, Foxborough, Orlandu, Houstonu a Glendale a fotbal táhne.

Cowherd ho rovnou zařadil mezi čtveřici v zámoří nejpopulárnějších sportů. Hned za americký fotbal, basketbal a baseball. Hokej prý teď vytlačil. Nicméně těžko soudit, americká kultura je zvyklá navštěvovat sportovní utkání veškerých úrovní a Cowherd se rovnou ohání také statistikami, které nejsou vždy úplně akurátní.

"Jen se podívejte, jak se prodává počítačová hra FIFA. Za květen má 11 milionů prodaných kopií oproti 1 milionu těch hokejových," namítá s rozhodnou tváří moderátor.

Co na tom, že fotbal zažívá na jaře několik vrcholů sezony, zatímco v hokeji už hraje v zámoří jen pár vyvolených týmů. Navíc je složité srovnávat národní úroveň s tou klubovou. Popularita MLS až na pár výjimek není extrémně vysoká, ale sledovanost kvalitních evropských soutěží jako je Premier league rapidně narůstá.

Proto Cowherd příchází s větou do pranice. "Fotbal už tady předběhl hokej," zakončil svůj proslov.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud