17. června 2016 • 13:00

Chystá se vesmírný comeback? Veterán Bryzgalov chce zpět do NHL

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je vítězem Stanley Cupu, majitelem olympijského bronzu i zlata z mistrovství světa. Přesto když se v hokejových kruzích vysloví jméno Ilja Bryzgalov, většina fanoušků si vzpomene na brankářského podivína, který proslul průpovídkách o medvědech či astronautech a kolísavou formou. Pětatřicetiletý Rus byl teď rok bez hokeje a včera překvapil okolí. Prý by chtěl zpět do NHL.



Bryzgalov se naposledy na hokejové scéně ukázal v sezoně 2014/15, tehdy si ho vypůjčil Anaheim, v jehož barvách v NHL v ročníku 2001/02 také začínal, ale specifický brankář mu tentokrát moc nepomohl. Na ledě působil chvílemi hodně nesoustředěně a tomu odpovídaly také statistiky. Osm odchytaných zápasů - průměr 4,19 branky na zápas.

To nebyly dobré vyhlídky pro další ročník. A Bryzgalovovi to bylo jedno. Hokejové prostředí na něj začínalo být zbytečně duševně náročné, těšil se, že konečně bude mít klid. Ve Philadelphii ho před lety slušně škvařili, ale byly k tomu důvody. V roce 2011 podepsal s Flyers gigantický devítiletý kontrakt v hodnotě 51 milionů dolarů, ze kterého byl ale po pouhých dvou letech vykoupen. To znamená, že ještě dalších jedenáct let od teď mu bude od mužstva chodit na účet 1,64 milionu ročně.

Vyděláno tedy "Bryz" má, jenže teď má speciální motivaci k návratu. Přál by si, aby ho jeho desetiletý syn ještě mohl sledovat v nejlepší lize světa. "Když jsem mu o návratu vyprávěl, úplně se mu rozzářily oči. Už je teď trochu starší, hru víc vnímá, třeba by se mohl něco přiučit," řekl Bryzgalov o synovi, který je také brankář.

Adept na Vezinovu trofej z ročníku 2009/10 se cítí po roční pauze konečně pořádně odpočatý. Duševně a fyzicky. Zároveň v rozhovoru pro stránky hráčské asociace NHLPA přiznal, že chuť do návratu mu dalo také sledování letošních vyřazovacích bojů.

"To mě nakoplo a musím říct, že se cítím jako kdyby mi bylo zase 21 let a jsem připraven na nový začátek. Mám chuť hrát a zase se postavit novým výzvám, chybí mi to," popisoval dál gólman.

Jenže jak reálná je vlastně možnost, že by se veterán do soutěže ještě vrátil? Jednou z hlavních vad je věk. Jen čtveřice gólmanů chytala v tomto ročníku a v rodném listě měli starší datum. Spolehlivý veterán Roberto Luongo z Floridy, stále kvalitní Craig Anderson z Ottawy a pak dvojice Niklas Bäckström z Calgary a Michael Leighton z Chicaga. První jmenovaný už se pro další rok upsal finskému IFK Helsinky, ten druhý odchytal v NHL jen 39 minut...

Teoretickou šancí by mohla být pozvánka do kempu některého z týmů a tam superoslnivý výkon. Za zkoušku to stojí. I z mediálního hlediska.

Po dvou letech neúspěšné spolupráce se smlouva s Bryzgalovem vykupovala
Po dvou letech neúspěšné spolupráce se smlouva s Bryzgalovem vykupovala

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud