Matěj Hejda
21. června 2016 • 18:00

Český brankář o hokeji v Las Vegas: Kluci často spali v kasinu

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako jeden z mála hráčů ví, jaké to je hrát hokej v prosluněném Las Vegas. Bývalý český brankář Petr Franěk při své cestě po nižších zámořských soutěžích odchytal téměř jednu celou sezonu na tým Las Vegas Thunder, kde si zahrály i takové hvězdy jako Curtis Joseph či Alexej Jašin. Od sezony 2017/2018 by navíc do slavného města měla zavítat NHL. „Dřív tam o hokej zájem příliš nebyl, NHL to změní,“ je přesvědčený mistr světa z Vídně 1996.



Jak vzpomínáte na svůj čas v Las Vegas?
"Bylo to krásných devět měsíců. Nás hráče ten cestovní ruch příliš nezasáhl, ani automaty jsme moc nehráli. Vím od kluků, co k nám jezdili na utkání, že často spali v kasinu, protože hotely byly plné. I pro ně to byl neskutečný zážitek. Bohužel tam nechodilo příliš lidí na hokej. Hala byla pro nějakých 18 tisíc lidí a chodilo tak 8-10 tisíc."

Bydlel jste tam v hotelu, nebo jste měl byt?
"Bydlel jsem normálně v apartmánu s mojí nynější manželkou. Takže jsem nebyl úplně v centru dění."

Dá se ve městě tomu ruchu nějak uniknout?
"Když tam člověk bydlí, tak se tomu úplně uniknout nedá. Trochu to samozřejmě svádí, jdete se podívat. Občas i něco vyzkoušet. Několikrát jsem si zahrál, ale já nejsem takový typ, abych tomu nějak propadl. Dá se tomu vyhnout, když člověk chce. Nás spíš bavilo se tam chodit podívat, pozorovat lidi, jak se v kasínu chovají. Pro nás z Evropy to bylo v té době hodně nové. Většinu času jsme ale trávili někdo po výletech. Ta krajina tam je nádherná, tak jsme se snažili toho vidět, co nejvíce. Rozhodně se tomu dá uniknout, aby se z člověka nestal hráč závislý na automatech."

Jak na vás Las Vegas působí jako město pro život?
"Když tam někdo bude žít celý rok, určitě si na to zvykne. Pokud to nebude blázen, rozhodně se z něj nestane šílenec do automatů. Centrum je plné představení a zajímavých akci, aniž by musel hrát na bednách nebo na něco neustále sázet. Pro mě to byl jeden z nejhezčích roků v kariéře. Moc jsme si to tam užili. Na druhou stranu my jsme tam hodně lítali, takže já často nebyl třeba čtyři dny doma."

Hráči noc u beden nestráví

Domácí hráči si nejspíš časem na ten ruch města zvyknout. Jak to budou mít ale ti, kteří do Vegas přijedou jen na utkání několikrát do roka. Myslíte, že neodolají?  
"Určitě to je pro ně změna. Velké zpestření. Některá města v Americe nemají člověku moc co nabídnout. Proti mně v IHL hrálo velké množství Čechů. Když přijeli, zašli jsme na večeři, a pak říkali, že si jdou zahrát. Zkusili to, ale že by to nějak ovlivňovalo jejich přípravu na utkání, to určitě ne. Navíc hráči v NHL jsou profesionálové, ti nejlíp vědí, jak se mají o sebe postarat. Rozhodně noc na automatech trávit nebudou."

Jak byste ohodnotil úroveň tehdejší IHL, ve které tým z Las Vegas hrál, ve srovnání s AHL?
"V IHL spíš hráli volní hráči, kteří neměli v NHL smlouvu. Třeba Petr Nedvěd , Alexej Jašin a další hvězdy.  V AHL byli spíš mladší kluci. Navíc v té naší lize se lítalo letadlem, v AHL spíš jezdilo autobusem, to byl asi největší rozdíl."

Petr Nedvěd tam byl s vámi?
"Ne, byl tam jen na začátku sezony, pak dostal smlouvu v NHL. Já tam přišel asi někdy v říjnu a zůstal pak celý rok. Škoda, že jsme se tenkrát minuli. Hned to mohla být ještě větší sranda."

Zůstal jsem v kontaktu s někým z bývalých spoluhráčů?
"Že bychom si s někým psali a volali každý týden to ne. Ale s nějakými hráči a jedním trenérem mám dobrý vztah a občas si zavoláme."

Můžete srovnat platy, které v tehdejší době brali hráči v IHL proti platům v NHL?
"Nevím, kolik v té době brali hráči v NHL. Ale i tenkrát ten skok byl hrozně velký, pokud člověk hraje v NHL nebo působí na farmě. Zahrát si NHL je jeden ze sportovních cílů každého hokejisty, na druhou stranu i finančně to proti farmě je obrovský rozdíl."

Říkal jste, že o hokej ve městě nebyl moc vysoký zájem. Myslíte, že teď po těch letech to bude s případnou NHL o poznání lepší?
"Určitě tam nějaký velký tým být musí. Tohle je město, které neustále žije a sportovní klub by tam přinesl další druh zábavy. Teď si přesně nevybavuju, kolik tam přesně žije lidí. Těch turistů je tam obrovské množství a ti si také rádi zajdou na nejlepší ligu světa ať už je to v jakémkoliv sportu. NHL zájem o hokej do Vegas přivede."

Myslíte, že to působení v nižších zámořských soutěžích vás v kariéře posunulo dál nebo ji spíš přibrzdilo?
"Té zkušenosti vůbec nelituju, spíš naopak. Poznal jsem jiný hokej, úplně jiný životní styl. Naučil jsem se jazyk, který mi teď hodně pomáhá. Kdybych měl tu možnost znovu, tak bych dokonce odešel ještě dřív."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud