25. června 2016 • 09:30

Pláč maminky, objímání. Jdu do hokejové Mekky, řekl dojatý Matthews

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mark Hunter, šéf hokejových operací Maple Leafs, se zapřel o řečnický pultík, pohlédl do natřískaného sálu First Niagara Center v Buffalu a zhluboka se nadechl. "Toronto hrdě oznamuje, že bere z první pozice na draftu Austona Matthewse z Curychu," prolomil ticho a vytáhl k sobě na pódium 18letého Američana, aby jej přivítal v organizaci Toronta.



Velký talent, který si zahrál i na květnovém MS v Rusku a s týmem USA porazil ve čtvrtfinále český národní tým, vyběhl na pódium. Tam mu kromě dalších funkcionářů stiskl ruku i kouč Mike Babcock. Silně a významně, od 18letého centra čekají v kanadském městě velké věci, návrat do bojů o Stanley Cup přinejmenším.

Tradiční klub si za posledních jedenáct let zahrál v play off jen jednou, když v sezoně 2012/13 prohrál v prvním kole s Bostonem. Matthews a v úterý z Anaheimu přivedená nová brankářská jednička Frederik Andersen by měli kolem dějin otočit.

"Jen opravdu zřídka se podaří získat už na draftu tak urostlého centra s tak velkou sílou. Auston je už ve svém věku hotový hráč a my jsme nadšení, že je jedním z nás," švitořil před novináři jindy odměřený generální manažer Maple Leafs Lou Lamoriello.

VIDEO: Podívejte se na velký Matthewsův okamžik

Matthews, který byl spolu s finským útočníkem Patrikem Lainem jasným favoritem draftu, také neskrýval dojetí. "Bylo to celé trošku emotivní. Máma plakala. Oba rodiče toho pro mě za celou kariéru udělali hodně. Byl to pro nás všechny strašně významný moment," řekl Matthews v rozhovoru pro nhl.com.

Matthews může být druhým centrem

Báječný okamžik sdílela s šikovným forvardem i rodina, otec jen stěží hledal správná slova. "Opravdu teď úplně přesně nevím, jak popsat, co prožívám. Je to úžasné dítě a tohle je úžasný moment. Možná jsme mu ne vždy vytvořili ideální podmínky pro hokej, ale on se s tím popasoval a dnes je z něj jednička draftu," řekl novinářům Brian Matthews.

"Toronto je hokejová Mekka. Všichni tam milují Maple Leafs, je to čest. Mám v úmyslu být sám sebou každý den, být dobrým týmovým parťákem, tvrdě pracovat a využít své schopnosti k tomu nejlepšímu výsledku," slíbil Matthews, který se stal sedmým Američanem na pozici jedničky draftu v historii a prvním od roku 2007, kdy si Chicago vybralo forvarda Patricka Kanea.

Ještě kšiltovku a jsem členem Toronta. Auston Matthews se stal jedničkou draftu
Ještě kšiltovku a jsem členem Toronta. Auston Matthews se stal jedničkou draftu

Z hráčů narozených v USA se pocty být jedničkou draftu NHL dostalo před Matthewsem Bryanu Lawtonovi (1983), Mikeovi Modanovi (1988), Bryanu Berardovi (1995), Ricku DiPietrovi (2000), Eriku Johnsonovi (2006) a právě Patricku Kaneovi (2007).

Všichni udělali v NHL slušné kariéry, od Matthewse se ale čeká víc. Prostor ukázat své schopnosti dostane možná hned v první sezoně, za Nazemem Kadrim by mohl plnit roli druhého centra. "Necítím se jako spasitel, je to týmová hra, prostě bude dělat, co budu umět. Jestli dostanu šanci hned, jedině dobře," uzavřel Matthews, který bude na Světovém poháru, který na přelomu září a října hostí Toronto, reprezentovat tým Severní Ameriky.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud