25. června 2016 • 11:38

Divoká NHL: Rittich má rivala, Detroit bez ikony líčí na Stamkose

Autor: jab, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

First Niagara Center v Buffalu je v těchto dnech nejsledovanější hokejovou arenou na světě. Ve stánku Sabres probíhá aukce talentů, první kolo NHL draftu 2016 ovládl Američan Auston Matthews, další rundy budou následovat. Generální manažeři třicítky organizací ale nebaží jen po mladé krvi, hází lasa zvučným jménům. Aktivní byly v noci z pátku na sobotu zejména Calgary, Montreal a Detroit.



Generálnímu manažerovi Red Wings Kenu Hollandovi se podařilo zbavit zátěže 7,5 milionu dolarů v platovém stropu na novou sezonu, kterou způsobil odchod legendy Pavla Dacjuka do Ruska do KHL. Sedmatřicetiletého útočníka, který by měl zřejmě v příští sezoně působit v Petrohradu, vyměnil během draftu do Arizony.

Detroit se po Dacjukově rozhodnutí vrátit se domů k rodině dostal do problémů. Podle pravidel NHL se nadále poslední rok jeho původního tříletého kontraktu na 22,5 milionu dolarů do platového stropu započítává. Red Wings by tak měli těžké se s jeho odchodem vyrovnat, protože by na případné posily neměli volné prostředky.

"Je to skvělé. Bylo to 7,5 milionu a snažili jsme se to řešit každý den," prohlásil Holland. Arizona získala od Red Wings výběr na 16. pozici pátečního draftu a vybrala si obránce Jakoba Chychruna. Detroit dostal 20. místo, na němž si zvolil zadáka Dennise Cholowského, dále 53. pozici a útočníka Joea Vitaleho. Ušetřené prostředky může navíc Detroti použít na nákup dalších posil.

Dle CBS Sports má Holland políčeno hlavně na kanonýra Stevena Stamkose z Tampy Bay.

Rittich má konkurenta

V NHL se stěhuje i brankář Brian Elliott, který se ze St. Louis přesune do Calgary. Flames získali jednatřicetiletého Kanaďana výměnou za 35. místo výběru a ještě možnou pozici ve třetím kole v roce 2018. Calgary mělo dosud pod smlouvou na postu gólmana jen Davida Ritticha, který po působení v Mladé Boleslavi uzavřel před dvěma týdny kontrakt jako nedraftovaný volný hráč.

Elliott v St. Louis soupeřil o pozici jedničky s Jakem Allenem, který v základní části odchytal 47 utkání, ale v play off už jen pět. Přednost měl Elliott, jenž si v 18 duelech před vyřazením ve finále Západní konference udržel průměr 2,44 obdržené branky na zápas, úspěšnost zákroků 92,1 procenta a jednou udržel čisté konto.

V základní části Elliott nastoupil ve 42 duelech, vládl celé NHL s úspěšností rovných 93 procent, s průměrem 2,07 gólu se podělil o druhé místo a vychytal čtyři nuly. "Má skvělá čísla, je jedním z nejlepších brankářů v lize za poslední sezony," řekl zámořským médiím generální manažer Flames Brad Treliving.

Montreal ulovil vítěze Stanley Cupu

Forvard Andrew Shaw balí kufry a míří do Kanady, konkrétně do Montrealu. Canadiens získali čtyřiadvacetiletého dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru za dvě volby ve druhém kole dnešního draftu. Naopak Montreal opouští dánský forvard Lars Eller, který zamířil do Washingtonu za výběry v druhém kole v letech 2017 a 2018.

"Za pět sezon v NHL získal dvakrát Stanleyův pohár. Mluvili jsme hodně o tom, že chceme do kabiny hráče s charakterem, kteří umí vyhrávat. To je jeden z důvodů, proč jsme hledali hokejistu jako je Andrew Shaw," řekl generální manažer Montrealu Marc Bergevin.

Minnesota vyplatila Vaneka ze smlouvy

Rakouský hokejový útočník s českými předky Thomas Vanek končí v Minnesotě. Wild vyplatili dvaatřicetiletého bývalého hráče Buffala, New York Islanders a Montrealu ze zbytku smlouvy a Vanek se stane 1. července nechráněným volným hráčem. S Minnesotou měl ještě na nadcházející sezonu platný zbytek z tříletého kontraktu s průměrným ročním příjmem 6,5 milionu dolarů.

Vanekovi se v Minnesotě nedařilo a 18 branek z uplynulé sezony bylo nejméně za celou jeho kariéru v NHL včetně zkrácené sezony 2012/13, v které stihl ještě v Buffalu 20 tref v 38 duelech. "Kvůli flexibilitě s platovým stropem musíme dělat těžká rozhodnutí. Thomasovi děkujeme za dobu strávenou v Minnesotě a přejeme mu, aby se mu dařilo v kariéře," řekl generální manažer Wild Chuck Fletcher.

David Rittich podepsal roční smlouvu s Calgary Flames a odchází do NHL. Probojuje se do prvního týmu?
David Rittich podepsal roční smlouvu s Calgary Flames a odchází do NHL. Probojuje se do prvního týmu?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud