Matěj Hejda
28. června 2016 • 04:40

Zklamání! Kluby NHL s českými hráči zatočily, říká skaut o draftu

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Víkendový draft NHL prožil v Buffalu na vlastní kůži. Český skaut Jakub Bažant dva roky pracuje pro mezinárodní organizaci International Scouting Services (ISS), která sestavuje rankingové žebříčky pro každoroční dražbu talentů. Ta pro český hokej neskončila příliš přívětivě. Draftem prošli jen čtyři čeští hráči, z toho pouze dva se vešli do první stovky. „Takto špatný výsledek jsem letos vůbec nečekal,“ neskrýval Bažant zklamání.



Jak hodnotíte draft z českého pohledu?
Po pravdě jsem poměrně zklamaný z toho, jak s našimi hráči letos kluby z NHL zatočily. V první stovce máme pouhé dva hráče, celkem se do sedmi kol vlezli jen čtyři čeští kluci, takto špatný výsledek jsem letos v Bufallu, kde jsem byl osobně přítomen, vůbec nečekal. Jsem hodně zvědavý, jak to s našimi prospekty dopadne na Import Draftu do CHL, který proběhne tento týden, zda ve výsledku na tom budeme také takhle špatně.

Co bylo pro vás největším překvapením?
Pokud pomineme tu skutečnost o výsledku českých hráčů, asi největším překvapením pro mě byla volba Columbusu Blue Jackets, který si jako třetí tým v pořadí vybral Kanaďana Pierre-Luc Duboise místo finské střely Jesse Puljujärviho. Tady se přesně prokázalo to, že si týmy z NHL vybírají hráče na základě svých interních potřeb a realita se ve finále podstatně liší od provizorních rankingových žebříčků či spekulací médií.

Čeští hráči na draftu 2016:
2. kolo:
37. Libor Hájek (obránce) - Tampa Bay
53. Filip Hronek (obránce) - Detroit
5. kolo:
130. Vojtěch Budík (obránce) - Buffalo
7. kolo:
211. Filip Helt (levé křídlo) - St. Louis

Co byste řekl k českému útočníkovi Šimonu Stránskému, který se v mnoha žebříčcích pohyboval na hranici 3. a 4. kola a nakonec se na něj vůbec nedostalo?
U Šimona jsem předpokládal umístění někde na konci pátého kola (v rankingu naší organizace se pohyboval kolem 150. místa). Nakonec to bohužel nevyšlo vůbec. Těžko takhle bezprostředně po draftu dělat nějaké závěry, proč se tak stalo. Se Šimonem jsem bohužel neměl tu možnost se na draftu osobně potkat.

Nedostalo se ani na řadu dalších Čechů, kterým se dávala určitá šance v posledních dvou kolech.
Určitě to překvapení bylo, věřil jsem, že budeme alespoň na čísle šest nebo sedm, nakonec prošly letos draftem pouze čtyři české naděje. Jak jsem měl možnost celému průběhu draftu přihlížet, postupem času jsem si uvědomoval, že to letos asi nedopadne moc dobře, když jsme v elitní stovce měli pouhé dva hráče. To není dobré.

Na druhou stranu Filip Helt byl vybrán jako poslední týmem St. Louis. Byl jste překvapen, že byl vybrán hráč, o kterém se téměř vůbec nikde nemluvilo?
Pro mě naprosto neskutečná věc. Hráč, který nemá v mládežnických reprezentacích téměř žádný start je draftován týmem NHL. Už jsem byl téměř na cestě z haly a poté jsem uslyšel další české jméno. Všechny týmy mají na našem území a v Evropě obecně propracovaný skauting do detailů. Skauti jezdí nejen na reprezentační akce, ale velmi často je potkávám také na běžných ligových utkáních juniorů a dorostu. Je to skvělá věc, že se právě něco takového Filipovi povedlo, protože je alespoň vidět, že i bez reprezentace, kam se dostane jen pár vyvolených, může člověk tvrdou prací a také samozřejmě nutnou porcí štěstí udělat díru do světa.

Prostředí letošního draftu NHL v Buffalu
Prostředí letošního draftu NHL v Buffalu

Celkově čtyři Češi jsou poměrně za očekáváním? Dostal jste nějaký ohlas na tento fakt ze strany dalších skautů?
Na srazu naší organizace před samotným draftem, kam se sjeli skauti z celé Ameriky, Kanady i Evropy jsem se ptal na odhady, kolik a kteří čeští hráči letos projdou draftem, a nutno podotknout, že nám letos nikdo příliš nevěřil. Většinou jsem opět slyšel číslo pět až šest hráčů, každopádně jméno Filip Helt, tam nezaznělo ani jednou.

Nehrál u Čechů roli i fakt, že u Evropanů se skauti často řídí tím, že je klub může podepsat v dalších sezonách, když se jim v Evropě bude případně dařit?
Ono nejenže je může podepsat později, ale může je i vybrat v následujících letech. Do nejslavnější ligy světa vede mnoho cest a draft je jen jedna z nich. Ovšem důležité je to, že když hráč projde draftem (ať už v prvním nebo posledním kole), mu ještě nezaručuje místo v daném týmu. Nemyslím si, že by kluby NHL braly v potaz fakt, že je možné evropské hráče podepsat, pokud se jim v budoucnu bude dařit, spíš jen daly přednost jiným.

Počet Čechů na draftu NHL:

2016: 4
2015: 11
2014: 8
2013: 3
2012: 6
2011: 10
2010: 5
2009: 3
2008: 3
2007: 5

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud