27. června 2016 • 20:10

Helt, ten poslední. Kde se vzal neznámý Čech, který uzavřel draft

Autor: bra
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho jméno nefigurovalo v seznamech hráčů, kteří by měli uspět na draftu NHL. Nepočítali s ním skauti ani analytici. Přesto se litvínovský útočník Filip Helt dočkal, z 211. pozice si jej vybralo St. Louis Blues. Osmnáctiletý mladík se stal prvním Čechem historie draftovaným z posledního místa. Dosavadní minimum patřilo Leu Gudasovi, v roce 1990 po něm sáhlo Calgary z předposledního místa.



Mít titul „Mr. Irrelevant“, jak se v zámoří závěrečné volbě říká, ovšem není žádná ostuda. Vyprávět by o tom mohl třeba Patric Hörnqvist. Před jedenácti roky přišel při draftu na řadu jako poslední, ale před pár týdny v dresu Pittsburghu zvedl nad hlavu Stanley Cup. V play off vstřelil o tři góly víc než parťák z prvního útoku Sidney Crosby , jenž tehdy v roce 2005 byl na trhu nadějí jedničkou.

Hörnqvist je Švéd, asi i proto byl posledním vybraným hráčem. Když totiž šéfové klubového skautingu mají k dispozici závěrečnou volbu, většinou sáhnou po švédských hráčích. Co kdyby objevili neznámý diamant. Už dvanáctkrát se na posledním místě dočkali hráči Tre kronor a mezi elitou si pak nevedli špatně. Vedle Hörnqvista se výrazně prosadili i Kim Johnsson (739 utkání v NHL), Jonathan Ericsson (zatím 478) nebo Hans Jonsson (242).

Helt dosud sbíral zkušenosti především v lize staršího dorostu; v minulé sezoně si tam připsal 46 bodů ve 42 zápasech, což znamenalo 28. místo v kanadském bodování. Má za sebou i sedm utkání v juniorské extralize, předloni zaznamenal tři starty za reprezentační šestnáctku. Zatím žádný úchvatný životopis. Ale zřejmě mu pomohl fakt, že je z Litvínova a je na očích Janu Vopatovi, šéfovi evropského skautingu St. Louis.

Před Heltem draftoval klub Blues o víkendu sedm centrů, on je prvním křídlem. V létě by měl jít na nováčkovský kemp a pak vedení rozhodne o jeho dalším osudu.

A jaká je šance, že si jednou zahraje elitní zámořskou ligu? Těžko teď soudit, pochopitelně. Ale statisticky vzato nevelká. Po roce 1990 se jenom šestkrát stalo, že by „Mr. Irrelevant“ okusil NHL.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud