5. července 2016 • 10:16

Réway z Montrealu vzkazuje: Švýcarsko mě na NHL připravilo líp

Autor: mah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to dobrý krok. Z pražské Sparty talentovaný útočník Martin Réway neodcházel v dobrém. Svůj přesun, který v české extralize vzbudil emoce, do nejvyšší švýcarské ligy však zpětně považuje jako správné rozhodnutí. „Hraje se tam mnohem rychlejší a více fyzický hokej než v české lize. Každá soutěž má svoje pozitiva, ale ta švýcarská dokáže hráče lépe připravit na NHL,“ pochvaluje si Réway, který v současnosti absolvuje v Montrealu kemp pro mladé hráče Canadiens.



Jednadvacetiletý útočník podepsal s Montrealem letos v květnu tříletou smlouvu. Nejslavnější hokejový klub světa vlastnil na Réwaye vyjednávací práva poté, co jej před třemi lety vybral ve čtvrtém kole draftu NHL. Slovenský útočník, ale po dvou letech v juniorce odešel zkusit štěstí zpět do Evropy.

„Cítil jsem tenkrát, že je to nejlepší rozhodnutí pro můj vývoj. Že působení mezi profesionály v Evropě mi pomůže víc než ještě jeden rok v kanadské juniorce,“ vzpomíná.

Nakonec však zůstal v Evropě dvě sezony, a tak nebylo jasné, jestli s ním Montreal dál počítá. Generální manažer Canadiens Marc Bergevin si ale nechtěl talentovaného útočníka utéct a těsně po skončeném mistrovství světa v Rusku s ním uzavřel nováčkovskou smlouvu.

„Z Martina se může stát velmi dobrý útočník. Na letním kempu dostane prostor a bude na něm, jestli se prosadí do prvního mužstva,“ řekl tehdy Bergevin na Réwayovu adresu.

Teď ta chvíle přišla. Réway v současnosti absolvuje v Montrealu kemp pro talentované hráče Canadiens, kde má jedinečnou příležitost na sebe upozornit. „Chci této šance využít. Jsem zcela v jiné situaci. Patřím tady k nejstarším hráčům. Očekávání jsou odlišná, než když jsem tu byl naposledy,“ uvedl Réway, který chce využít nabraných zkušeností z Evropy.

„Švýcarská liga je velmi dobrá. Řekl bych, že možná nejlepší v Evropě. Velice podceňovaná, ale hraje tam řada bývalých hráčů z NHL s velkými zkušenostmi. Velké množství kvalitních švédských hráčů. Byla to pro mě velká výzva se jim postavit nebo hrát s nimi v jednom týmu,“ pochvaluje si talentovaný útočník.

Canadiens v neprožili povedenou sezonu. Při zranění hvězdného brankáře Price se ročníkem doslova protrápili a nakonec skončili daleko před branami play off Stanley Cupu. Montrealu navíc poslední sezony chybí po kapitánu Maxu Paciorettym další rozený střelec. Může se jím stát slovenský rebel Réway?

  

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud