Pavel Ryšavý
7. července 2016 • 19:40

Český talent Špaček: Musím mít špičkový rok a být nejlepší v týmu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak jak to s ním bude? Prosadí se Michael Špaček v zámoří, anebo ne? Jeden z největších ofenzivních příslibů českého hokeje je v očekávání zlomové sezony. Buď, anebo…



V extralize Michael Špaček poprvé naskočil s drátěným košíkem v roce 2014. Bylo mu teprve šestnáct let. Fanoušci i experti z něj byli paf. To je borec, ta hlava nahoře a jak vidí hru! Před rokem měl jít při draftu na řadu hodně brzy, mluvilo se o druhém kole. Nakonec si ho vybral až ve čtvrtém Winnipeg a nařídil: Pojď do Ameriky, chceme, abys makal pod naším dohledem.

Poslechl. Opustil svoje Pardubice a vyrazil do Red Deeru v Kanadě. Teď se snaží o svém talentu přesvědčit na nováčkovském kempu Jets.

Z dospělého hokeje udělal úkrok stranou, má za sebou rok v juniorské WHL. Teď říká, že udělal dobře: „Pomohlo mi, že jsem odešel, nejenom po hokejové stránce, ale i mně osobně. Zvládnu si třeba i uvařit, to bych dřív nedal, prostředí vás tlačí k tomu, abyste se osamostatnili a dospěli.“

Ještě v jedné věci ho sezona za mořem vycepovala. V Česku vždycky patřil k obletovaným talentům, podobně šikovných borců má ale teď kolem sebe kopec.

Minulý rok před draftem snil o NHL, bral ji jako svoji metu. Poslední sezona mu ukázala, že mezi hokejovou smetánku se dá dostat jenom extrémně tvrdou prací. Najednou mluví úplně jinak. Pokorně, vůbec ne o NHL. „Teď půjdu na kemp a asi se vrátím zpátky do Red Deeru, je tam nějaká šance, že bych šel na farmu, ale nedávám si přehnané cíle, abych nebyl zklamaný.“

Špačkova sezona ve WHL:

Základní část:

Zápasy: 61
Body: 54 (18+36)
+/-: +5

Play off:

Zápasy: 17
Body: 13 (3+10)
+/-: - 10

Jets přesunuli svůj farmářský tým do Winnipegu, už jenom to je lákadlo. NHL je střecha mrakodrapu, Špaček se naučil, že aby se na ni vydrápal, musí jít po schodech, ne se nechat vézt výtahem: „Jestli bych už na AHL měl? Myslím, že možná jo, nebál bych se, ale jestli klub uzná za vhodné, že mi prospěje ještě rok v Red Deeru, vůbec nebudu proti, WHL je výborná soutěž. Winnipeg nechce, abych se vracel zpátky do Evropy, v juniorce jsem hodně na ledě a ve všech herních situacích, to je jenom plus.“

Lekce mu dává trenér a majitel klubu Brent Sutter. Kanadu dovedl na mistrovství světa do dvaceti let ke dvěma zlatým medailím. Sám v NHL odehrál přes tisíc zápasů. Ví, co je potřeba udělat, aby se tam hráč dostal. „Je to přísný, ale výborný trenér. Jsem rád, že můžu hrát zrovna pod ním, snažím se toho co nejvíc naučit. V první řadě chce mít pořádek v obranném pásmu, takže na začátku si mě vzal stranou a vysvětloval mi, jak si všechno představuje. Snažím se na to teď víc soustředit,“ vykládá Špaček.

Ve WHL chodil třeba i do oslabení. Ano, on, v Česku braný za ofenzivního ďábla, který dozadu jede, jen když musí. Změnil se jako člověk, změnil se jako hráč.

Chápe, že v příští sezoně se toho od něj bude čekat hodně, nejen ve WHL, ale měl by taky být hvězdou české dvacítky na mistrovství světa. „Trenér Sutter mi říkal, že by ode mě chtěl, abych byl jeden z nejlepších hráčů v lize. A dvacítky? Byl jsem na mistrovství světa už dvakrát, jestli mě tam vezmou zase a pojedu potřetí, měl bych předvést už nějaké zkušenosti. Musíme hrát ale hlavně jako tým, to je základ,“ vypočítává úkoly pro nový ročník.

Potřebuje, aby příští sezona byla výjimečná. Jets mají v záloze armádu mladých útočníků, ať už jde o Patrika Laineho, Kyla Connora, Joela Armiu, nebo Nicolase Petana. Špaček musí být hodně vidět, aby se do téhle party zařadil taky.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud