Miroslav Horák
8. července 2016 • 12:55

Jednička s horším platem? Detroit řeší Mrázka, hrozí arbitráž

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Natahuje se to, natahuje… Případ nového kontraktu gólmana Petra Mrázka v Detroitu se posouvá do fáze, která může obě strany postavit před arbitrážní řízení. Což si strana hráče rozhodně nepřeje. „Věřím, že na dohodu dříve či později dojde,“ doufá brankářův zástupce Robert Spálenka.



Když se na scéně NHL řekne arbitráž, mnoha hokejistům vyskočí kopřivka. Kdo ji podstoupil, může hodiny vyprávět. Při tradičním procesu slyšení u nezávislého soudce, který určuje příští mzdu sportovce, dochází zhusta k palčivým zážitkům.

Ačkoli obě strany v reálu míní spolupracovat, u soudu to tak často nevypadá. Logickou snahou klubu je na platu hráče co nejvíce ušetřit, a tak neváhá svého zaměstnance natřít, zpochybnit jeho přínos. Je to drsná hra, na kterou slabší jedinci nemají žaludek. Zástupce hráče naproti tomu vyzdvihuje klad svého klienta takřka do nebes. A upřímně, také si občas vypomůže cizími zásluhami. Výsledkem je závazný výrok nezávislého arbitra. Většinou na jeden rok.

Brankáři Petru Mrázkovi se do rulety nechce. „Arbitráž mezi klub a hráče pokaždé vnese pocity a slova, která nejsou potřeba. Pokud to půjde, rádi se jí vyhneme,“ tvrdí bez obalu hráčův agent Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest. A když to nepůjde? „Tak arbitráž proběhne. Je to součást systému a jedna z věcí, která přivede dvě strany k dohodě, pokud nejsou schopné se domluvit mezi sebou,“ pokračuje realisticky.

Na druhou stranu, vztah mezi Mrázkem a Red Wings nevypovídá nic o třecích plochách. V Detroitu vědí, že 24letý ostravský rodák v sobě ukrývá obrovský potenciál, činí si oprávněné ambice stát se v budoucnu jednou z absolutních stars ligy.

Navíc, v Hockeytownu nedávno deklarovali, že s Mrázkem jednoznačně počítají. A to i na úkor Jimmyho Howarda, jenž ročně ukrajuje z rozpočtu 5,3 milionu dolarů a kontrakt mu doběhne až za tři roky. V klubu míní Mrázkovi vytvořit pevnou pozici jedničky. Jen to zkrátka trvá. Možná i trochu z úcty k Howardovi, jenž těžko přijímá, že o klubový trůn přichází.

Brankář Detroitu Petr Mrázek skončil ve Zlaté hokejce čtvrtý
Brankář Detroitu Petr Mrázek skončil ve Zlaté hokejce čtvrtý

Magazín The Hockey News napsal, že jde o šachovou partii. To Spálenka odmítá. „Aniž bychom se dohodli na smlouvě, Kenny Holland (GM) veřejně vyhlásil, že pro Detroit je Petr číslo jedna a budoucností. Kdyby to byly šachy, do éteru by nic nevypustil a hrál se skrytými kartami.“

Navenek se zdá, že celé vyjednávání obepíná nervozita, podle Spálenky nejde o nic závažného, co by narušovalo běžný režim. Zrovna včera navečer pokračovaly debaty dalším kolem. „Jednání jsou přímočará. Není to o souboji dvou stran proti sobě, obě totiž vědí, co Petr pro Red Wings znamená. Jsme v intenzivní debatě od draftu, kde jsme se s Kennym dvakrát potkali a vše řešili. Během příštích pár dnů budeme mít větší výstup,“ věří.

Podle The Hockey News si Mrázkův štáb může říkat až o 6 milionů ročně, zatímco představa Red Wings je prý poloviční. „O tom nechci spekulovat. Detroit ví velmi dobře, kde se pohybujeme. Nechceme tyhle věci větrat ven, dokud k dohodě nedojde. A já věřím, že přijde ještě před arbitráží,“ dodává Spálenka. Slyšení v Torontu začíná 20. července a trvá dva týdny.

Mrázek o Zlaté hokejce: Jsme tu jen tři? Je půlka léta, kluci jsou na dovolené
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud