26. července 2016 • 13:40

NHL stále vzpomíná na Malíka. Chtěl dělat Sochu Svobody a byl celebritou

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V NHL odehrál téměř 700 zápasů, zkusil také hokej ve Švýcarsku, v Rakousku a v české extralize. Má medaili z olympijských her, zahrál si také na Světovém poháru a na mistrovství světa do 20 let. Zámoří si přesto Marka Malíka pamatuje pro jeho neskutečný gól z nájezdu, který je oslavovaný i po téměř jedenácti letech. Když Cutler Klein ze serveru NHL.com beka zpovídal, primárně se řeč stále točila kolem branky, kterou vstřelil s holí mezi nohama.



Pro ty, kdo se neorientují, Malíkovo jméno zůstane navždy zapsáno pod touto situací. Jeho NY Rangers hráli i po 65ti minutách nerozhodnou bitvu s Washingtonem a právě český obr celý rozstřel rozhodl. Neskutečnou trefou v patnácté sérii nájezdů, což byl tehdy ligový rekord.

Málokterý hráč má u hokejových příznivců tak přiřazenou tvář k jednomu momentu kariéry, jako právě Malík. Jemu to ale nevadí. "Lidi mi říkají, že to je něco, díky čemu si mě dokáží od prvního dne našeho setkání zařadit. Navíc uteklo už přes deset let a stále se o tom mluví," kroutí hlavou nyní jedenačtyřicetiletý Malík.

I on si rád zavzpomíná, postavit na nohy hokejově akrobatickým kouskem celou Madison Square Garden, to je vždycky radost. Přitom sám nepočítal s tím, že na něj dojde řada. Měl pro to důvod. V týmu tehdy byla útočná esa jako Martin Ručinský, Petr Sýkora, Michael Nylander, Petr Průcha, Martin Straka a Jaromír Jágr. Jenže všechno se nakonec trochu protáhlo.

"Věděl jsem, že po tolika pokusech budu muset na Olafa Kölziga vymyslet něco speciálního," říká rodák z Ostravy, který se v současnosti věnuje trénování. Hned poté, co zavěsil, se rozjel ke střídačce. Celkem s klidem.

"Nějak jsem nevěděl, co vlastně dělat. Navíc jsem tam nechtěl někde poskakovat, Kölzig byl výborný gólman, kterého jsem respektoval," popisoval.

VIDEO: Připomeňte si Malíkův nájezd

"Vlastně mě chvíli napadlo, že bych mohl napodobit Sochu Svobody, pak jsem zase dumal nad tím, že to oslavím s klidem no a vznikl z toho takový mix všeho," řekl pro NHL.com.

Co všechno jedním gólem dokázal si uvědomil až o pár dní později. Žil totiž v New Yorku. Jeho střelecký pokus běžel ve všech televizích, vlastník Rangers James Dolan pozval Malíka aby se k němu usadil na zápas basketbalových Knicks přímo k palubovce. Jeho pokus se promítal během utkání na kostce a obránce se dočkal potlesku ve stoje. Rázem se s ním chtěla poznat každá celebrita, která duel navštívila.

Jeho momentka z konce listopadu 2005 je tedy jednou z těch, kterou po kariéře rozhodně z hlavy nevypustí. A určitě ji dá někdy k dobru i v tuto chvíli, kdy se věnuje trénování Frýdku-Místku.

"Chci toho klukům co nejvíc předat."

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud