28. srpna 2016 • 04:45

Pittsburgh se chystá oslavit 50 let, ale Jágr bude chybět. Proč?

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Současní vítězové Stanley Cupu z Pittsburghu mají před sebou historický ročník. Blížící se sezona bude totiž padesátou v jejich historii, a to je něco, co by se mělo oslavit. Penguins v týdnu ukázali program, jenž fanouškům nabídne hned pět velkých večerů lišících se od běžných utkání. Žurnalista Josh Yohe, který roky dění mužstva pokrývá zjišťoval, proč se nebude týkat někdejší klubové ikony Jaromíra Jágra.



Projděme si to od začátku. Jaké speciality na příznivce Penguins v jubilejním kulatém ročníku vlastně čekají?

13. října se hraje první domácí zápas sezony proti Washingtonu, pod strop haly se pověsí plachta, která navždy bude připomínat, že Pittsburgh byl šampionem ročníku 2015/16 a na ledě se objeví Stanley Cup.

15. října proti Anaheimu přijde tématický večer nazvaný "Rané roky". V hale se objeví hokejisté, kteří barvy týmu oblékali mezi lety 1967-76 a dorazí i tehdejší majitel Jack McGregor.

3. prosince přijede Detroit a než dojde na bitvu proti Petru Mrázkovi a spol., tak Pens ocení hokejisty, kteří v roce 1991 a 1992 vyhráli s klubem Stanley Cup.

8. ledna se pozornost zaměrí na mladší generaci, světla ozáří ty hráče, jenž dokázali ligu ovládnout v roce 2009. Tehdy Pens i s Petrem Sýkorou přehráli ve finále Detroit.

3. února, jen dvanáct dní před Jágrovými pětačtyřicátými narozeninami, přijde velký potlesk pro ty hráče, kteří v dresu s tučňákem na hrudi zanechali v historii hlubokou stopu.

Nic zatím nenasvědčuje tomu, že na některé z akcí by se měl objevit i Jaromír Jágr. Bývalý klubový kapitán, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu a muž, který s Mariem Lemieuxem patří mezi nejvýraznější osobnosti týmové historie.

Důvody jsou jasné. Krom toho, že Jágr je stále aktivním hráčem, je "kaňkou" na jeho pobytu v Pittsburghu podpis s rivalem z Philadelphie. Tam Jágr zamířil v roce 2011 poté, co skončil v Omsku a znovu si začal myslet na NHL. Tehdy se v Pittsburghu pálily dresy s číslem "68" a při jeho příjezdu hala bučela.

"Tyhle časy jsou pryč, hořkost vyprchala a nenávist vůči němu je už úplně minimální," píše Yohe. "Vztah mezi Jágrem a Mariem Lemieux už je také v pořádku, český hokejista ho navíc stále uvádí jako svého hrdinu," připomíná novinář dobu, kdy byl Kanaďan z podpisu s Flyers skutečně hodně rozčarovaný.

I tak jde ale o pět slavnostních večerů. V Pittsburghu se oslav budou účastnit týmy Washingtonu, Detroitu, Anaheimu, Tampy Bay a Columbusu. Hráči Floridy do města ocele přijedou v sezoně dvakrát, proč tedy program není přizpůsoben tak, aby zahrnul i Jágra? 3. prosince se například na ledě objeví i Lemieux a podívat se na tuto dvojici vedle sebe, to by bylo něco!

"Nejmenovaní lidé z klubu mi ale dali jasné vysvětlení. V první řadě se bojí, že Jágr by se předzápasového ceremoniálu kvůli přípravě na utkání nechtěl zúčastnit. Za druhé má vedení strach, že by českého hokejistu fanoušci mohli uvítat pískotem," zjistil Yohe.

Nicméně fanoušci Pittsburghu, kteří hltali Jágrovy kličky a sledovali ho jako bodového krále celé soutěže, nemusí truchlit. Yohe pro ně má ještě jednu předpověď.

"Třeba obdobný ceremoniál bude s Jágrem k vidění v budoucnu, například tehdy, až jeho dres zamíří pod strop haly. A to se stane."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud