4. října 2016 • 14:45

Frk těší svými výkony trenéra. Ale nepřijde o něj Detroit?

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svého času patřil mezi největší české hokejové naděje, ale pak trochu zapadl. Po draftu do NHL v roce 2012, kde si ho ze 49. místa vybral Detroit, o něm moc nebylo slyšet. Útočník Martin Frk pak chvílemi bojoval sám se sebou a nikdo netušil, co bude dál. Dvaadvacetiletý forvard se ale nevzdal, zvedl se a o dres Red Wings se po skvělém ročníku v AHL statečně bije.



Rána jako z děla, ta ho zdobí. Před pár dny ji například předvedl v přípravném utkání proti Chicagu. Jeho pecku z první dorazil do klece parťák Anthony Mantha a i díky další trefě českého bombarďáka se mohla slavit výhra 6:3. To je ono, přesně to si v týmu od odchovance Karlových Varů slibovali, když šel před lety na draft.

Uplynulý ročník v AHL konečně (na třetí pokus) získal pevné místo v sestavě Grand Rapids a herní výsledky tomu odpovídaly. Sedmadvacet branek byl druhý nejlepší počin v mužstvu, navíc žádný z Čechů v lize tolik gólů dát nedokázal. Konečně se předvedl.

„Když se před lety poprvé objevil v AHL trochu se trápil a nevěděl, jak se má přizpůsobit hře," říká kouč Detroitu Jeff Blashill, který ho dva roky na farmě vedl. „Ale jinak se pořád zlepšoval a i když jsme ho přesunuli do nižší ECHL tak pořád pracoval, pracoval, pracoval, pracoval a pracoval," popsal celkem jasně snahu mladého hokejisty.

Sám ji na vlastní oči sledoval a na svého tehdejšího svěřence se poctivě vyptával i když hájil barvy Toleda v ECHL. „Vždycky byl první na zimáku, dokonce na něj běhal, aby se udržoval ve skutečně dobré formě. Je to dříč a dělá kroky tím správným směrem," sdělil kouč pro M-Live.

Nadšený je také Frk, užívá si šatnu Red Wings a společnost českých kamarádů Tomáše Noska a Petra Mrázka. V přípravě si vede slušně a čeká, co mu příští dny přinesou. Být dobrý nebude stačit, Frk musí být lepší, než ostatní. Jen tak má šanci urvat místo na soupsice. Další vlčáci jako Anthony Mantha či Andreas Athanasiou také chtějí stabilní pozici.

Jenže Frkova situace je víc ošemetná a Red Wings si ji musí dobře promyslet. Pokud budou chtít českého hokejistu znovu poslat na farmu, budou už tentokrát muset zariskovat, protože Frk by nejdříve musel na waiver listinu, odkud by si ho mohl vzít kterýkoliv soupeř.

Detroit už takhle v roce 2015 přišel o Andreje Nestrašila, ze kterého se rázem stal platný člen sestavy Caroliny Hurricanes. Mnozí fanoušci vedení mužstva tuto nevydařenou transakci s chutí připomínají.

Bude se historie opakovat?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud