6. října 2016 • 04:57

Hispánec i bývalí lídři Tampy. TOP 5 borců, co v létě skončilo v NHL

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Každý z těhle borců dokázal zdvihnout nad hlavu Stanley CupKaždý z těhle borců dokázal zdvihnout nad hlavu Stanley CupFOTO: Koláž: iSport.cz

    Každý rok ze soupisek týmů NHL zmizí několik obličejů, na které jsme byli roky zvyklí. Ale letos je číslo přece jen o něco vyšší, než v letech předchozích. Konec navíc oznámilo hned několik skutečně elitních hokejistů. A kdo ví, jak to ještě bude se jmény jako Marek Židlický, Patrik Eliáš, Alex Tanguay či David Legwand. Server iSport.cz přesto vybral sedmičku tváří, které budou nejvíce chybět a svůj odchod ze scény už ohlásily.

  • 7. Barret Jackman, obránce, (Nashville)

    Barrett JackmanFoto Profimedia

    Věk: 35 let
    Týmy: St.Louis Blues, Nashville Predators
    Počet utkání: 876
    Body: 186 (29+157)

    Dostat se soupeři pod kůži, to bylo jeho. Ale Jackman nebyl zdaleka jen provokatérem, akorát ho to skutečně bavilo. Do NHL vstoupil v sezoně 2002/03 a i když si připsal jen 19 bodů (a 190 trestných minut), jeho přínos byl tak velký, že získal Calder Trophy pro nováčka roku. Celou kariéru až na poslední ročník strávil v barvách Blues a byl pilířem zadních řad. S klubem pak v úterý podepsal denní kontrakt, aby se s hokejem loučil tam, kde si ho tolik užíval.

  • 6. Chris Phillips, obránce (Ottawa)

    Chris PhillipsFoto Reuters

    Věk: 38 let
    Tým: Ottawa Senators
    Počet utkání: 1179
    Body: 288 (71+217)

    Jednička draftu z roku 1996, a přesto se toho o ní mnoho neví. Kanadský obránce nikdy nesbíral moc bodů, nerozdával moc hitů, ani se nepral. Phillips vyčníval spolehlivostí. Velmi dobrý a urostlý bruslař i díky tomu strávil celou kariéru na jednom místě a stal se nejdéle sloužícím mužem v historii Senators. Do posledního ročníku se mu kvůli zranění zad už nepodařilo zasáhnout. Po kariéře u hokeje nejspíš nezůstane, zatím se hodlá věnovat svému pivovaru.

  • 5. Shawn Horcoff, útočník (Anaheim)

    Shawn HorcoffFoto Reuters

    Věk: 38 let
    Týmy: Edmonton Oilers, Dallas Stars, Anaheim Ducks
    Počet utkání: 1179
    Body: 288 (71+217)

    Tři roky dělal kapitána tradičnímu Edmontonu. Tam zažil svá nejlepší léta a je pamětníkem prohraného finále Stanley Cupu 2006. Sedmdesátibodová sezona po výluce v roce 2005 z něj udělala velmi štědře placeného muže, jeho bodová produkce už pak ale spíš upadala. Svou roli si stejně vždy našel, pro každý klub odváděl plno černé práce a mladíky učil, jak to na ledě chodí. Po konci kariéry ho zaměstnal Detroit, který z bývalého reprezentanta Kanady udělal šéfa hráčského vývoje.

  • 4. Dan Boyle, obránce (NY Rangers)

    Dan BoyleFoto Profimedia

    Věk: 40 let
    Týmy: Florida Panthers, Tampa Bay Lightning, San Jose Sharks, New York Rangers
    Počet utkání: 1093
    Body: 605 (163+442)

    179 centimetrů. To je jediný možný důvod, proč tenhle obránce prošel draftem bez povšimnutí. Ten, kdo se ohlédne za jeho kariérou, uvidí šest padesátibodových sezon, Stanley Cup, olympjiské zlato, nebo stříbro ze skvěle obsazeného mistrovství světa v roce 2005. Boyle byl ofenzivní špičkou mezi zadáky, u Sharks je například zapsán jako nejproduktivnější bek v historii mužstva.

  • 3. Scott Gomez, útočník (Ottawa)

    Scott GomezFoto Profimedia

    Věk: 36 let
    Týmy: New Jersey Devils, New York Rangers, Montreal Canadiens, San Jose Sharks, Florida Panthers, New Jersey Devils, St.Louis Blues, Ottawa Senators
    Počet utkání: 1079
    Body: 756 (181+575)

    Kariéru načal ziskem Stanley Cupu a Calder Trophy pro nováčka roku. První Hispánec v NHL se zařadil mezi pevné jádro, které kdysi tvořili Martin Brodeur, Patrik Eliáš, Scottové Niedermayer a Stevens či Jason Arnott. S Devils pak vyhrál nejcennější hokejovou trofej ještě jednou. Následný přestup do Rangers ho finančně zajistil, ale hokejově mu nevyšel. V Montrealu se mu smáli kvůli střelecké impotenci, přesto se dál snažil. Hrát hokej chtěl, ale zájem o něj už nebyl... Žádný rodák z Aljašky za sebou nemá tak úspěšnou kariéru.

  • 2. Brad Richards, útočník, (Detroit)

    Brad RichardsFoto profimedia.cz

    Věk: 36 let
    Týmy: Tampa Bay Lightning, Dallas Stars, New York Rangers, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings
    Počet utkání: 1126
    Body: 932 (298+634)

    Zlaté ruce zdobily šikulu, který je výrazně podepsán pod jediným Stanley Cupem, jenž kdy Tampa Bay vybojovala. Když ho Lightning v roce 2004 získali, vyhrál Richards s 26 body produktivitu play off a bral i ceněnou Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off. S hokejem sekl poměrně nečekaně. „Liga omladila a zrychlila, před lety bych asi ještě nekončil," řekl. Teď ho čeká klid a péče o rodinu. Navíc mu bude chodit pěkná renta. Poté, co ho Rangers v roce 2014 vyplatili ze smlouvy, mu do roku 2026 vydají postupně více než 14 milionů dolarů.

  • 1. Vincent Lecavalier, útočník (Los Angeles)

    Vincent LecavalierFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Věk: 36 let
    Týmy: Tampa Bay Lightning, Philadelphia Flyers, Los Angeles Kings
    Počet utkání: 1212
    Body: 949 (421+528)

    Svého času tvář ligy. Jednička draftu z roku 1998 splnila všechno, co se od tak kvalitního hráče očekává. Vyhrál Stanley Cup, několik let byl kapitánem mužstva, v roce 2007 byl nejlepším střelcem ligy, čtyřikrát si zahrál v Utkání hvězd... Jenže v průběhu let jeho kariéra uvadala, angažmá ve Philadelphii se mu vůbec nepovedlo a v Los Angeles už to byla jen tečka na závěr kariéry. „Hokej mi toho mnoho daroval, ale teď je čas věnovat se rodině," řekl útočník, když končil kariéru.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud