10. října 2016 • 18:40

Michálkovi s Pavelcem se vzdaluje NHL. Kempný zůstává v Chicagu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva čeští hokejisté s bohatými reprezentačními zkušenosti si v NHL musí hledat nová angažmá. V pondělí byli bek Arizony Zbyněk Michálek a brankář Winnipegu Ondřej Pavelec zařazeni na listinu volných hráčů. Oba mohou nakonec skončit na farmě. Naopak v NHL si své místo v sestavě vybojovali obránce Michal Kempný, který začne sezonu v dresu Chicaga a útočník Lukáš Sedlák, který se udržel v Colombusu.



Otázka ohledně reprezentačního brankáře Ondřeje Pavelce se v zámořských médiích řešila už v minulých dnech. Tvrdilo se, že Winnipeg už o něj přestal mít zájem a umístí ho na listinu volných hráčů.

V pondělí to klub oficiálně potvrdil na svých internetových stránkách. Podobný osud jako kladenského odchovance potkal i útočníka Anthonyho Pelusa a obránce Juliana Melchioriho a Briana Straita.

Náznaky byly vidět už v přípravě, kdy Pavelec v dresu Jets  odchytal pouze jediné utkání, ve kterém pomohl k výhře 4:0 nad Calgary čistým kontem a 31 úspěšnými zákroky. Byl to jediný duel, který od konce minulé sezony odchytal, protože na Světovém poháru do hry v přípravě ani na turnaji nezasáhl. Příležitost v bráně Winnipegu dostal především šestadvacetiletý brankář Michael Hutchinson, kterému sekundoval Connor Hellebuyck.

Mistr světa z roku 2010 z Německa, který získal o rok později na šampionátu v Bratislavě bronz, má na kontě v NHL celkem 371 utkání. Má v nich průměr 2,85 inkasovaného gólu na zápas, úspěšnost 90,7 procenta a udržel 17 čistých kont. V play off má ve čtyřech utkáních průměr 3,74 branky na zápas a úspěšnost 89,1 procenta.

Michálek se nevešel, Kempný naopak obstál 

U Zbyňka Michálka to poněkud překvapilo. Na Světovém poháru patřil český bek mezi nejvytíženější hráče národního týmu. Navíc stejně jako Pavelec měl platný kontrakt s hodnotou 3 200 000 dolarů i na letošní sezonu.

Třiatřicetiletý obránce doplatil na finální zúžení kádru, které vedení Coyotes v pondělí učinili. Minulou sezonu byl přitom pevnou součástí obrany Arizony a odehrál 70 zápasů, ve kterých nasbíral sedm bodů za dvě branky a pět asistencí.

Celkově rodák z Jindřichova Hradce, jenž má s arizonským klubem ještě roční smlouvu s platem 3,2 milionu dolarů, nastoupil doposud v NHL k 781 zápasům s bilancí 42 gólů a 136 asistencí. Dalších 26 startů a čtyři finální přihrávky přidal v play off.

Za zámoří však přišly i pozitivní zprávy. Obránce Michal Kempný uspěl během přípravy v týmu Chicago Blackhaws. Sezonu tak rodák z Hodonína začne po boku hvězd Patricka Kanea nebo Jonathana Toewse. Česká stopa v Chicagu, kterou tvoří zkušený bek Michal Rozsíval, se rozroste o dalšího člena.

Minulou sezonu strávil účastník letošního mistrovství světa a Světového poháru v KHL. Na Sibiři v dresu Avangard Omsk patřil k pilířům mužstva. S 21 body (5+16) byl navíc nejproduktivnějším obráncem klubu. Po vydařené sezoně o něj projevilo zájem Chicago. Bývalý hráč Komety či Slavie neváhal a nabídku z NHL přijal. Smlouvu má na jednu sezonu. Během ní si přijde na 700 000 dolarů. 

Dalším českým hráčem, který se udržel v NHL, se stal mladý útočník Lukáš Sedlák. Minulou sezonu slavil s farmou Columbusu vítězství v AHL. Na zisku Calderova poháru přispěl v play off devíti góly a osmi asistencemi.

Po tomto skvělém závěru oslovil kouče Blue Jackets Johna Tortorellu natolik, že ho pozval do kempu, kde se nakonec udržel a zažije tak ve svých třiadvaceti letech premiéru v nejlepší hokejové soutěži světa.  

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud