11. října 2016 • 19:00

Hašek o Pavelcově konci i budoucnosti v NHL: Jedno play off je málo

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyřiadvacet hodin uplynulo od rozsudku, aniž by se našlo nové útočiště v NHL pro Ondřeje Pavelce. A tak platí, co avizovali Winnipeg Jets v pondělí. Odsun českého gólmana na farmu do týmu Manitoba Moose a velká mlha nad budoucností brankáře v elitní světové soutěži.



Ta zpráva se nečekala. Ale přišla, udeřila a nezbývá než ji vzít v potaz. Ondřej Pavelec opouští NHL. Na jak dlouho? Záleží na mnoha okolnostech. Tím, že si ho během 24 hodin nevybral nikdo jiný z ligy, Pavelec může doufat v návrat k Jets jedině v případě zranění kolegů, anebo jejich velmi slabé formy.

Buď jak buď, Pavelcův sesun mimo smetánku šesti desítek brankářů NHL je velké téma. „Klub od něj bezpochyby čekal častější účast v play off. Kapitán a brankář jsou stěžejní postavy, od nichž se očekává, že si tyto úkoly vezmou na starost,“ dává k dobru svůj pohled Dominik Hašek , podle mnohých nejlepší hokejový brankář v dějinách.

Pavelec započal svoji kariéru v NHL v sezoně 2007/08 v barvách Atlanty, v ročníku 2009/10 na témže místě odchytal už polovinu zápasového programu, aby sezonu následující spravoval úřad jedničky Thrashers.

Následoval přesun organizace do studeného Winnipegu a čekání nadržených fanoušků na postup do play off. Z pěti pokusů to vyšlo jedinkrát, předloni se Jets pakovali po čtyřech porážkách od Anaheimu. A to je málo. Nehledě na průměrný kádr, pro nějž byla samotná účast v play off maximem možností.

Sázka na levnější mládí

Jenže mnozí se začali dívat do brány, zda náhodou tam nevězí problém.

„Když se za tolik let dostanete do play off jednou, aniž byste vyhráli jeden zápas, začne se mluvit o tom, jestli to není gólmanem. A pokud mají v klubu jiné možnosti, mladší brankáře s velkým potenciálem, rozhodnou se ke kroku, který je v dnešní době naprosto běžný a vsadí na jinou cestu,“ přidává gólmanská legenda Hašek.

V Jets vsadili na duo Hutchinson (26 let) a Hellebuyck (23 let). Na levnější mládí. Zda to přinese play off, nikdo nedokáže říci. Spíš ne, ale to už Ondřej Pavelec nejspíš nebude vůbec řešit.

„Sedm let byl brán v NHL jako jednička. To je pěkná kariéra,“ míní šestinásobný držitel Vezina Trophy s tím, že celý případ nemusí nutně znamenat Pavelcovo sbohem NHL.

„U brankáře záleží hrozně moc na štěstí. Může chytat výborně na farmě, ale nikdo z NHL si pro něj nesáhne, protože ho nebude potřebovat. Anebo bude chytat průměrně, ale někde se jiný brankář zraní a Pavelce si vytáhne k sobě. U gólmanů je to vždycky velká loterie. Očekávám, že tahle sezona rozhodne o Pavelcově další kariéře. Pokud si ho nikdo nevytáhne do NHL, bude se muset poohlédnout po místu v Evropě,“ uzavírá Dominik Hašek.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud