19. října 2016 • 14:53

Hossa mezi velikány. 500. gólem překvapil Neuvirtha, ten hned střídal

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebyl nejhezčí (nahození bekhendem), ani nejdůležitější (padl ve třetím zápase základní části). Přesto si Marián Hossa svůj noční zásah do sítě Philadelphie uchová v paměti snadno, gól s pořadovým číslem 500 v zámořské kariéře dáte jednou za život. "Abych řekl pravdu, je mi prostě báječně," usmíval se 37letý slovenský útočník po vítězství 7:4.



Milníkovou branku vstřelil Hossa ve 26. minutě, kdy překvapivou bekhendovou střelou z úhlu zvýšil na 4:0 pro domácí. Překonaný český brankář Michal Neuvirth okamžitě odfrčel zpytovat svědomí na střídačku, dvanáct zákroků bylo na pokračování v duelu málo. Kamery a fotoaparáty snímaly rodáka ze Staré Lubovny, tahle noc byla jeho!

Hossovy ruce vylétly po napnutí sítě do vzduchu, výraz v obličeji připomínal grimasu vítěze milionového jackpotu. Neuvěřitelný rauš, hned jej také jel sdílet se spoluhráči ke střídačce. Natřískané United Center aplaudovalo ve stoje.

VIDEO: Podívejte se na 500. gól v NHL Mariána Hossy

"Byl jsem vnitřně za Mariána neuvěřitelně šťastný, ječel jsem radostí jako malé dítě," upřímně popsal své dojmy Artěmi Panarin, který Hossovi na gól přihrával.

"Ta reakce fanoušků byla neuvěřitelná, jsem strašně rád, že se mi tato meta podařila v kariéře překonat a stejně tak jsem vděčný, že můžu být už osm let členem organizace Blackhawks," rozprávěl před novináři Hossa.

Teď pár cifer. Hossa se stal 44. hráčem v historii NHL, který pětistovku branek zkompletoval. Z aktivních hokejistů mu patří čtvrté místo mezi střelci, více gólů nasázeli jen Jaromír Jágr (749), pravé křídlo Colorada Jarome Iginla (612) a kapitán Washingtonu Alexandr Ovečkin (526).

Marián Hossa propálil Neuvirtha a vstřelil svůj 500. gól v NHL
Marián Hossa propálil Neuvirtha a vstřelil svůj 500. gól v NHL

"Co říct ještě, jsem na měkko. Rozhodně jsem nechtěl vstřelit 500. gól do prázdné brány, takže jsem strašně rád, že se to povedlo při hře," smál se Hossa, který na 500 rozesmutnění brankářů soupeře potřeboval 1239 utkání.

Flyers se sice po gólu slovenského útočníka vzchopili a s přispěním dvou asistencí Jakuba Voráčka skóre srovnali. V závěrečné desetiminutovce ale opět vládlo Chicago a Philadelphii porazilo 7:4.

Po zápase se mluvilo jen Hossově gólu, s gratulací přispěchali i renomovaní hokejoví zámořští žurnalisté. "Obrovský respekt pro Hossu, do útoku i obrany hraje dobře už strašně dlouho," pochválil borce, který pět startů ve finále proměnil ve tři Stanley Cupu (všechny s Blackhawks), expert ESPN Pierre LeBrun.

"Gratulace Mariánovi. Je to třída, budoucí člen hokejové síně slávy," přisadil si na adresu Hossy majícího s Chicagem kontrakt až do roku 2021, který mu zaručí úctyhodných 62,8 milionu dolarů, E.J. Hradek, dopisovatel NHL.com.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud