22. října 2016 • 16:40

Ty znáš Prospala, divil se Tortorella. Teď Sedlákovi splnil sen o NHL

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejový útočník Lukáš Sedlák z Columbusu má za sebou premiérový start v NHL a byl to vítězný debut. Třiadvacetiletý českobudějovický odchovanec sledoval v úvodu sezony dvě domácí porážky z tribuny, v pátečním utkání se už před vlastním publikem dočkal zařazení do sestavy a Blue Jackets napotřetí už slavili. Porazili Chicago 3:2.



Sedlákovu premiéru sledoval na dálku i bývalý útočník Columbusu Václav Prospal. Současný asistent trenéra české reprezentace Josefa Jandače se svého bývalého kouče a kamaráda Johna Tortorelly ptal před několika týdny na výkony útočníka, který pochází stejně jako on z Českých Budějovic.

"Kouč za mnou přišel a říkal: 'Ty znáš Vinnyho?' Nemohl jsem tomu uvěřit. Byl to můj idol, když jsem vyrůstal. Když jsem ho potkával doma v posilovně, tak jsem vždycky byl šťastný, když jsem s ním mohl mluvit," prohlásil Sedlák, který strávil na ledě osm minut a 45 vteřin. Vyslal tři střely na branku a dostal příležitost i v oslabení.

Už v době, kdy mu kouč Tortorella řekl o nominaci k utkání, prožíval Sedlák velkou euforii. "O tom sníte celý život. Nejdřív jsem to zavolal rodičům, protože bez nich bych tady nebyl. A také přítelkyni a všem mým kamarádům," řekl Sedlák zámořským médiím.

Sedlák si vybojoval místo v kádru v přípravném kempu a dočkal se po třech letech na farmách v AHL. Dva roky nastupoval za Springfield, v minulém ročníku pak v Lake Erie a patřil k hlavním tahounům na cestě za ziskem Calder Cupu. V pondělí na slavnostní večeři převzal prsten připomínající červnový triumf a o čtyři dny později se mu splnil sen v podobě startu v NHL.

Ze začátku radši střílel

"Musel jsem si trošku zvykat. Bylo to docela rychlé. Ale myslím, že jsme hráli v první třetině opravdu dobře," uvedl Sedlák. "Jak zápas pokračoval, tak se to zlepšovalo, ale mám před sebou ještě hodně práce. Ale myslím, že to nebylo na první zápas špatné," pochvaloval si.

Hned v úvodním dějství vyslal na gólmana Chicaga Coreyho Crawforda všechny tři své střelecké pokusy v utkání. "Na začátku jsem nechtěl moc tvořit a něco zkazit, tak jsem se snažil střílet," podotkl útočník, jehož si vybrali Blue Jackets v roce 2011 v šestém kole draftu na 158. pozici.

"Vyhráli jsme, všichni jsme to už potřebovali. Hráli jsme doma tři zápasy, všichni už chtěli uspět. Snad v tom budeme pokračovat," přál si, aby Blue Jackets na výsledek navázali už dnes v Dallasu.

Columbus získal v první třetině dvoubrankový náskok, ve 23. minutě snížilo Chicago i při Sedlákově pobytu na ledě na 1:2, ale domácí dotáhli zápas do vítězného konce. "Dali gól proti mé lajně, to mému sebevědomí moc nepomohlo, ale jinak se nám dařilo. Měli jsme pár šancí, bruslili jsme dobře, takže to byl celkem povedený zápas," doplnil Sedlák.

V sestavě nahradil Sama Gagnera a nastoupil v centru čtvrtého útoku po boku Boonea Jennera a Olivera Bjorkstranda, s kterým dotáhli Lake Erie ke Calder Cupu. "Boone je skvělý hráč a hodně mi dneska pomohl," pochvaloval si spolupráci Sedlák. "Olivera dobře znám. Hráli jsme spolu celou sezonu a v play off se nám dařilo."

Dánskému útočníkovi přihrál na vítěznou branku čtvrtého duelu finále Calderova poháru, po kterém Monsters slavili. I díky souhře s ním si Sedlák připsal v 17 duelech play off AHL 16 bodů a devět gólů. Teď vedle Bjorkstranda i debutoval v NHL.

V Dallasu si už spolu nezahrají, protože Bjorkstrand byl po utkání poslán na farmu do Clevelandu a jeho místo v kádru zaujal z AHL povolaný Sonny Milano.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud