5. prosince 2016 • 13:50

Co to je za staříky? Tučňáci slavili výročí titulu, Jágr chyběl. Hrál hokej

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před pár dny se v Pittsburghu konala velká sláva. V rámci oslav padesátého výročí existence mužstva se v šatně současných šampionů sešli borci, kteří hájili barvy Penguins před pětadvaceti lety. Tehdy mužstvo dvakrát za sebou vyhrálo Stanley Cup. Mezi prošedivělými legendami klubu chybělo několik známých tváří. Například Jaromír Jágr. Proč? Měl přece zápas...



V hale Pittsburghu se před sobotním mačem proti Detroitu, kde byli všichni oceněni, rázem objevilo na třicet veteránů. Hráči, trenéři, mnozí z nich se nesetkali celých 25 let! Jakmile ale byli znovu vedle sebe, zjistili, že všechny vzpomínky jsou živé. Jako kdyby se nic nezměnilo.

„Když člověk vstoupí do šatny, je to jako kdyby se všechno zase vrátilo. Všechny ty srandičky a popichování. Je super být zase zpět," řekl šedesátiletý Bryan Trottier, který kromě dvou oslav s Pittsburghem stihl také čtyřikrát vyhrát Stanley Cup s New York Islanders.

Tým Pittsburgh Penguins byl založen v roce 1967 a čtyřikrát od té doby slavil celkové vítězství. Za jeho úspěchy je dlouhá cesta a klubový prezident David Morehouse připoměl, jak těžké byly začátky mužstva. Myšlenky na celkové vítězství byly nesmyslné, vždyť klub měl první roky potíže i zaplnit halu. Z Pens už je ale dávno zaběhlá organizace.

Když klub v letech 1991 a 1992 ničil konkurenci, málokdo se divil. Soupiska byla plná hvězdných jmen a triumy byl sladký. „Pamatuju se na tu obrovskou radost po výhře. Slavit s celým městem, to byl pro mě jeden z nevětších zážitků vůbec," zasnil se Trottier.

Tím nejsilnějším je ale rozhodně výhra. Probít se ke Stanley Cupu nikdy nebylo nic snadného. Vyřazovací část NHL je drsnou nástavbou už tak dlouhé základní části a hráči jdou mnohdy přes bolest jen pro to, aby dosáhli na to, co se povede málokomu.

„Však to znáte, věci se dějí tak rychle a člověk si vlastně neuvědomuje, co má v tu chvíli před sebou," říká další bývalý šampion Peter Taglianetti „Člověka to často trkne až po letech, proto teď mladým hráčům říkám, aby si všechno na ledě pořádně užívali," sdělil pro NHL.com.

K dobré náladě šatny nepřispělo hned několik klíčových lídrů tehdejší party. Chyběl pátý nejproduktivnější hráč historie Ron Francis, jenž je v tuto chvíli generálním manažerem Caroliny Hurricanes. Nedorazili ani americký střelec Joe Mullen, který je asistentem trenéra ve Philadelphii, či švédský drsňák Ulf Samuelsson, který vede střídačku Charlotte v AHL.

No a samozřejmě Jaromír Jágr . Nestárnoucí borec vyhrál s klubem Stanley Cup jak v roce 91, tak o rok později. Slavil tedy v obou svých prvních sezonách v zámoří a také výrazně pomohl. Ve 45 zápasech zaznamenal tehdy 37 bodů (14+23). Zdá se téměř nemožné, že ještě stále NHL hraje.

Na oficiálním twitterovém účtu mužstva se po něm vyptával i jeden z fanoušků. „Kde je Jágr?" psal k fotografii umístěné na sociální síti. Dostalo se mu jasné odpovědi. „Hraje hokej.″

Tak třeba se dočká při oslavě padesátého výročí.

Proč chybí Jágr na fotce? Hraje hokej.Foto Twitter

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud