Jan Barák
6. prosince 2016 • 15:03

Finský veget v Nashvillu má utrum. Čech a "nejhorší" brankář NHL je zpět

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je Marek Mazanec nejhorší brankář NHL? Statisticky ano, čísla jdou výrazně proti českému gólmanovi. V letošní sezoně zatím odchytal ve třech duelech za Nashville 143 minut a 22 sekund s průměrem 5,44 obdržené branky na zápas a je nejslabší ze všech brankářů v lize, kteří mají odchytané alespoň dva celé zápasy. Úspěšnost zákroků 80,9% (druhý nejhorší v NHL za Andrew Hammondem z Ottawy) také zrovna neimponuje a 24. listopadu Mazanec metelil na farmu. Teď přišel čas pro druhou šanci.



Nashvillu po 24 odehraných zápasech patří v Západní konferenci desáté místo dva body od pozic zaručujících play off. Poslední dvě utkání s New Jersey (4:5 v prodloužení) a Philadelphií (2:4) ale tým prohrál. S Devils lapala jednička Pekka Rinne, tři kusy od Flyers si v pondělí vyžral finský krajan Juuse Saros, poslední branka padla do opuštěné klece.

VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Flyers s Nashvillem

Mladík Saros předvedl solidních 24 zákroků, den poté byl ale poslán na farmu do Milwaukee. Do "výtahu" směr první tým sedl po necelých dvou týdnech farmaření 25letý odchovanec píseckého hokeje. Mazanec odchytal za Milwaukee v nižší AHL mezitím tři zápasy, ve kterých pomohl týmu Admirals ke dvěma výhrám. Nyní bude čekat, zda dostane další šanci i v NHL.

V Nashvillu tak "dočasně" skončila pohodička dvou finských maskovaných mužů. "V mládí jsem na youtube sledoval Miikku Kiprusoffa, teď se učím od Pekky Rinneho, je to úžasné, je velký, a přitom tak atletický," hlásil v nedávném rozhovoru pro klubový web jen 180 centimetrů vysoký Saros, který dokonce u staršího kolegy bydlel.

Jak si vedou brankáři Predators

Juuse Saros 3 zápasy, úspěšnost zákroků 94%, průměr branky na zápas 1.70

Pekka Rinne 19 zápasů, 92.8%, 2.18 gólu na zápas

Marek Mazanec 3 zápasy 80.9%, 5.44 gólu na zápas

"Úžasně se o mě staral, je skvělý nejen v brance, ale i v kuchyni, měl by vydat kuchařku. Jeho specialitou jsou jehněčí kotletky s kuskusem a thajská jídla. Vůbec mě ubytovávat u sebe přitom nemusel, mohl jsem si najít bydlení jinde. Jen to umocňuje, jak skvělý člověk Pekka je," liboval si Saros a šéf domu mu komplimenty vrátil.

"Juuse je výborný, je s ním sranda, stali se z nás výborní kamarádi i mimo led," pochválil Sarose Rinne, který bral o 13 let mladšího kolegu i na výlety do přírody, aby poznal něco z okolí Nashvillu. Jezero Radnor a Percy Warner Park byly jejich oblíbené destinace.

"Bylo to fajn, z mého pohledu určitě. Juuse měl při tripech na sobě džíny a svoje Conversky, úplný turista to není, snad si to užil také," smál se majitel 466 startů v NHL, který už ve středečním domácím utkání proti Coloradu v kabině přivítá staronového kolegu Mazance.

Udrží se Mazanec nahoře?

V zámoří působí Mazanec od roku 2013, kdy odešel do Nashvillu po zisku extraligového titulu s Plzní. Převážně chytal v AHL, kde strávil celý uplynulý ročník. V NHL odehrál celkem 29 utkání s průměrem 2,89 gólu na zápas, úspěšností 89,8 procenta a dvakrát udržel čisté konto.

Dostat se přes zkušeného Rinneho, který byl zvolen největší hvězdou NHL za měsíc listopad (34letý rodák z Kempele vychytal za dané období z dvanácti startů devět výher, v průměru inkasoval jen 1,49 branky na utkání, úspěšnost zákroků měl 94,9 procenta a navrch si připsal 41. čisté konto kariéry) bude pro Mazance zřejmě velké sousto.

Postačí, když si upevní pozici druhého brankáře organizace...

Zápas proti Flyers byl pro Juuse Sarose zatím posledním utkáním v NHL
Zápas proti Flyers byl pro Juuse Sarose zatím posledním utkáním v NHL

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud