10. prosince 2016 • 06:35

Velký den nováčků! Vrána a Sedlák dali své první góly v NHL

Autor: mto, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Útočník Jakub Vrána z Washingtonu ve svém pátém utkání v NHL poprvé skóroval, vstřelil vítězný gól na ledě Buffala. Tam Capitals vyhráli 4:1. Stejným skóre zvítězil i Columbus v Detroitu, kde první gól vstřelil další český zelenáč Lukáš Sedlák. Ten navíc přidal i asistenci. Utkání nedochytal Petr Mrázek, kterého po třech inkasovaných gólech vystřídal uzdravený Jimmy Howard.



Vrána se gólově prosadil ve svém pátém startu v NHL, když si najel v přesilové hře před branku a po skvěle načasované přihrávce Jevgenije Kuzněcova zvýšil v polovině utkání na 2:0. "Je to ten nejlepší pocit. Už před dvěma zápasy jsem měl hodně střel, ale nespadlo to tam. Jsem šťastný, že to tentokrát vyšlo," komentoval zásah dvacetiletý útočník, který vyzdvihl i práci Kuzněcova.

VIDEO: Vrána těžil z akce Kuzněcova

"První trefa je vždy něco mimořádného, skvělého. Jake šel skvěle před branku, puk si ho našel a v takových situacích si on umí dobře poradit," chválil Vránu kouč. Šlo o vítěznou trefu, protože Buffalo v 53. minutě jen snížilo a ve snaze o vyrovnání inkasovalo v závěru ještě dvakrát.

Sedlák proti Detroitu zazářil

Sedlák pravidelně vede čtvrtou formaci Columbusu a má defenzivní úkoly, i proto se premiérové branky dočkal až ve 23. utkání v soutěži. Pomohl mu k ní také krajan Mrázek, který nechytil do lapačky lehkou střelu od levého hrazení a český útočník z dorážky pohotově zvyšoval náskok týmu na 3:1.

VIDEO: Sedlák dorážel za záda Mrázka

"Už jsem během sezony nedotáhl několik skvělých šancí, tak jsem ani nemohl uvěřit tomu, že jsem konečně skóroval," reagoval Sedlák, který byl draftován v roce 2011 jako 158. v pořadí. V kádru Columbusu, který vyhrál popáté za sebou, se ale usadil až v této sezoně a s plus sedmi body za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách patří v týmu k nejlepším.

Mrázek byl po třetím obdrženém gólu střídán uzdraveným Jimmy Howardem, protože neměl čisté svědomí ani u druhé trefy. Ostravský rodák chtěl původně mimo své brankoviště ukrýt puk do lapačky, jenže si svůj záměr rozmyslel a puk rozehrál. Kotouče se ale zmocnil u mantinelu hostující hráč David Savard a poslal ho před branku, kde byl úplně volný skórující Brandon Dubinsky.

"Když se puk dostane tak daleko, nemůže ho už chytit. Je to trochu nejasné pravidlo, ale protože byl mimo své území a kotouč jel dále od branky, tak musel hrát. Rozhodčí na něho pokřikovali, že jinak dostane (dvouminutový) trest," vysvětloval trenér Detroitu Jeff Blashill změnu rozhodnutí Mrázka. "Jsem si jistý, že tento i třetí gól by Petr nejraději vzal zpět," dodal. Český gólman kryl jen 14 střel a připsal si porážku téměř po měsíci.

Zacha stále nemůže hrát

Pavel Zacha v pátek trénoval poprvé od zranění, které utrpěl začátkem prosince. Útočník New Jersey, které doma podlehlo St. Louis 1:4, by měl po třech vynechaných zápasech brzy naskočit opět do hry. O návrat se pokouší i jeho spoluhráč Patrik Eliáš, který na jaře podstoupil operaci pravého kolene a od září se připravuje individuálně.

"Stále prochází procesem, kdy se snaží zjistit, zda bude ještě schopný hrát. Trénuje, bruslí, využívá zázemí našeho klubu. Cítíme, že by mohl ještě hrát. Ale určitě ne v téhle chvíli," prohlásil trenér Devils John Hynes.

Brankáři Scott Darling a Antti Raanta mezi sebou bojovali před dvěma lety o post dvojky Chicaga, kde se v pátečním programu NHL postavili proti sobě. Oba chytali skvěle, jediný gól padl až v prodloužení, ve kterém Nick Holden rozhodl o výhře New Yorku Rangers. Raanta zneškodnil 26 střel a poprvé v sezoně udržel čisté konto. Jednou ale finského brankáře zachránilo prozkoumání gólové situace u videa, po kterém byla odvolána trefa Mariána Hossy.

Výsledky:

Buffalo - Washington 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Branky: 53. Okposo - 27. Oshie, 33. Vrána, 55. Carlson, 59. Johansson. Střely na branku: 28:29. Diváci: 18.234. Hvězdy zápasu: 1. Grubauer, 2. Oshie, 3. Vrána (všichni Washington).

Detroit - Columbus 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)
Branky: 25. Larkin - 4. Atkinson, 29. Dubinsky, 34. Sedlák, 60. Gagner (Sedlák). Střely na branku: 33:25. Petr Mrázek odchytal za Detroit 33:28 minuty, inkasoval tři branky ze 17 střel a úspěšnost zásahů měl 82,35 procenta. Hvězdy zápasu: 1. Bobrovskij, 2. Atkinson (oba Columbus), 3. Larkin (Detroit).

New Jersey - St. Louis 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)
Branky: 27. Parenteau - 2. a 52. Fabbri, 26. Reaves, 30. Schwartz. Střely na branku: 21:32. Diváci: 16.514. Hvězdy zápasu: 1. Tarasenko, 2. Fabbri, 3. Reaves (všichni St. Louis).

Minnesota - Edmonton 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky: 25. Dumba, 42. Zucker, rozhodující sam. nájezd Staal - 20. Draisaitl, 56. Nugent-Hopkins. Střely na branku: 36:27. Diváci: 19.019. Hvězdy zápasu: 1. Staal, 2. Dubnyk, 3. Zucker (všichni Minnesota).

Chicago - NY Rangers 0:1 v prodl.
Branka: 61. Holden. Střely na branku: 26:37. Diváci: 21.770. Hvězdy zápasu: 1. Raanta, 2. Holden (oba NY Rangers), 3. Darling (Chicago).

Anaheim - San Jose 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)
Branky: 5. Rakell, 16. Vermette, 55. Lindholm - 20. Burns, 29. Labanc. Střely na branku: 32:24. Diváci: 17.174. Hvězdy zápasu: 1. Lindholm, 2. Vermette, 3. Theodore (všichni Anaheim).

Zach Parise padá po zásahu vysokou holí k zemi, Connor McDavid už se chystá na trestnou lavici
Zach Parise padá po zásahu vysokou holí k zemi, Connor McDavid už se chystá na trestnou lavici

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud