Jan Barák
13. ledna 2017 • 14:14

NHL hledá inspiraci v americkém fotbalu. Volné týdny už frčí, co bude dál?

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se na inspirace, které by mohla NHL převzít od NFLPodívejte se na inspirace, které by mohla NHL převzít od NFLFOTO: Koláž iSport.cz

    Všimli jste si v posledních týdnech, že vám v NHL načas zmizí ze hry oblíbený tým? Vedení soutěže vyslyšelo přání hráčské asociace NHLPA a od 1. ledna zavedlo tzv. volné týdny. Novinka zaručuje každé organizaci jednou v sezoně pět volných dnů v kuse bez utkání, důvodem je především zdraví hráčů a více času na odpočinek a regeneraci. Tyto "Bye Weeks" léta fungují v NFL a zřejmě nejsou jedinou novotou, kterou by mohla liga amerického fotbalu nejlepší hokejové soutěži světa propůjčit. Podívejte se v článku na další možné inspirace, se kterými přišel respektovaný server The Hockey News.

  • 1.) Trejdy trenérů

    Největší možný přestup, který v probíhajícím play off hýbe NFL, se překvapivě netýká žádného hvězdného hráče, ale trenéra. Uznávaný kouč New Orleans Saints Sean Payton by se údajně měl přesunout v příští sezoně k Rams do Los Angeles. Už dříve postihl trejd třeba Billa Parcellse, Jona Grudena nebo současnou superstar mezi trenéry NFL, Billa Belichicka z New England Patriots, který šestkrát dokázal vyhrát Super Bowl.

    Trejdovat trenéra není neobvyklé ani v NBA nebo MLB, před pár lety byl John Farrel vyměněn z Toronta Blue Jays k Red Sox. I NHL něco podobného pamatuje, v roce 1987 byl lodivod Quebec Nordiques Michel Bergeron poslán do Rangers za první volbu draftu. Ale jelikož tah moc nevyšel, Bergeron vydržel v New Yorku jen dvě sezony a neuhrál ani jednou play off, žádný z týmů v NHL už jej nezopakoval.

    Změní se to? Proč by ne, nebylo by zábavné poslat Jona Coopera z Tampy do Bostonu na místo Claudea Juliena?

    Claude Julien to má v Bostonu nahnuté, dvakrát Bruins nedovedl do play offFoto Reuters

  • 2.) Přiznání chyb rozhodčích

    Sudí dělají chyby, jedno v jakém sportovním odvětví nebo soutěži, a dělat je budou dál. NFL selhání lidského faktoru a pochybení mužů v pruhovaném nemaskuje, po každém utkání se na oficiálním Twitteru NFL objevuje rozbor, kde výkon sudích rozebírají jejich kolegové a popisují a vysvětlují sporná rozhodnutí, popřípadě upozorňují na minely.

    Systém to není bezchybný, analýza přichází pozdě a výsledky zápasů už zvrátit nedokáže, některé týmy cítí oprávněnou křivdu, ale nese v sobě obrovský klad, DŮVĚRYHODNOST celé soutěže. Jaký to rozdíl oproti NHL, která svou chybu nikdy veřejně přiznat nedokázala a vytváří atmosféru své nedotknutelnosti. Své rozhodčí tak NHL nemůže účinně chránit, když nikdy neuznala, že se mýlili.

    Sporné situace mohou trenéři v NFL u rozhodčích rozporovatFoto Reuters

  • 3.) Zápasy o Divokou kartu

    O uplynulém víkendu viděla NFL čtyři utkání "Wild Card", ve kterých se osm týmů utkalo o čtyři zbývající místa v play off soutěže, v tzv. divizním kole, kde už čekaly čtyři nejlepší celky po 16kolové základní části (New England, Dallas, Atlanta, Kansas City). Jasně, nebyla to velká podívaná, čtveřice domácích celků (Pittsburgh, Houston, Seattle a Green Bay) snadno zvítězila, ale historie pamatuje i neskutečná dramata, takže díky za tyhle bitvy.

    Kdyby se tento systém zmutoval pro NHL, vypadalo by to třeba tak, že šest organizací v konferenci bude mít jisté play off a o zbývající dvě pozice se bude hrát. Tým na sedmém místě se utká s desátým, osmý vyzve devátého, třeba v sérii na tři vítězné duely. V NFL je každý zápas play off včetně Wild Card Game hraný na jedno vítězství, v NHL na čtyři.

    Novému modelu, který údajně vedení už zvažovalo, ale nejsou příliš naklonění fanoušci, podle nich by to rozmělnilo a snížilo význam základní části. Argumenty pro jsou zase více volna pro nejlepší týmy, které by na začátku vyřazovacích bojů mohly odpočívat a čekat na soupeře.

    Zápasy Wild Card letos nabídly jednoznačnou podívanou, Green Bay deklasovali NY Giants 38:13Foto Reuters

  • 4.) Přezkoumávání situací na videu

    NFL byla první elitní zámořskou soutěží, která zavedla při hře opakované záběry. A narozdíl od hokeje, kde je výzva trenéra o přezkoumání gólové situace ještě relativně novinkou (zavedena byla na podzim roku 2015), v NFL už funguje roky. A lépe.

    V čem? Dostane vás více do obrazu, udělá jasno v pravidlech. V NFL poté, co trenér týmu vhodí na hřiště tzv. flag, červenou vlajku, kterou rozporuje rozhodnutí rozhodčího, sudí nejprve do mikrofonu na stadionu vyhlásí, proč byla vlajka vhozena. Poté situaci přezkoumá na videu a vynese soud, zda bude výrok opraven (v případě že byl nalezen důkaz, že je tomu jinak), sdělí divákům, proč tak bylo učiněno, případně zda rozhodnutí udělané na hřišti zůstane.

    V NHL se takto detailní analýzy divák v hledišti nedočká, obvykle rozhodčí jen řekne „GOAL“ nebo „NO GOAL“ a pokračuje se ve hře.

    V zápase mezi Arizonou a Seattlem nepadl jediný touchdown, ale zápas po neuvěřitelných chybách obou kickerů vyústil málo vídanou remízu 6:6.Foto Reuters

  • 5.) Porážka v prodloužení je porážka

    Ano, je jich jako šafránu, ale jsou. O čem je řeč? O zápasech, které v NFL skončí remízou, letošní základní část nabídla dvě. Nepoměrně častějším jevem je výhra v prodloužení jednoho týmu, poražený pak z takto ztraceného duelu nemá ani bod. Prostě porážka v prodloužení je porážka.

    V NHL máte za výhru v normální hrací době dva body, za prohru v prodloužení hraném se třemi hokejisty na každé straně nebo po nájezdech bod útěchy.

    Za remízu berete v NHL bod, radost z druhého bodu můžete získat v prodloužení nebo nájezdechFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud