Jan Barák
9. února 2017 • 14:07

Halák otevřeně o konci v NHL: Že dopadnu takhle, mě vůbec nenapadlo

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak si teď žije strůjce senzačního druhého místa týmu Evropy na Světovém poháru? Dá se, Jaroslav Halák dál obléká oranžovomodré barvy, na zádech má oblíbené číslo 41, pobírá luxusní gáži, po výhrách ho spoluhráči plácají za výborný výkon. Má to však výrazné ale. Už nelape NHL za Islanders, kde byl na konci prosince shledán jako nepotřebný, ale na farmě v Bridgeportu. Svými výkony si ale důrazně říká o vpuštění do výtahu, který jede do prvního týmu.



Halák to vzal na farmě v AHL za správný konec. Neurazil se, uzurpoval místo prvního brankáře, a ač se v NHL spekulovalo o jeho problematickém přístupu k tréninku, maká. A sbírá jednu výhru za druhou, úterní skalp 4:3 v prodloužení proti Springfieldu byl pro slovenského matadora sedmým vítězstvím v řadě.

Skvělá šnůra začala 20. ledna utkáním se Springfield Thunderbirds (5:3), pak následovaly výhry nad Torontem (4:3), Rochesterem (3:1), Providence (1:0), Hartfordem (3:2), Lehigh Valley (3:2 v prodloužení), opět Rochesterem (3:2) a o posledním triumfu jsme už mluvili.

Hrajte Sazka Fantasy NHL a každý den vyhrávejte super ceny!

Hrajte Sazka Fantasy Hrajte Sazka FantasyFoto Sazka

Sečteno podtrženo, Halák je u Sound Tigers, kde je v 31 letech druhým nejstarším hráčem za 40letým Eric Boultonem, za totální hvězdu. Průměr gólu na zápas má 2.14 a úspěšnost zákroků 92.2%, na ofenzivně ze řetězu urvanou AHL výtečný počin.

"Hokejový život umí být zábavný i krutý," nechal se Halák slyšet v rozhovoru po sobotním utkání a vítězství nad Lehigh Valley Phantoms, které podpořil 29 úspěšnými zákroky. "Naprosto upřímně, po Světovém poháru by mě vůbec nenapadlo, že bych se mohl v průběhu sezony ocitnout na farmě. Ale stalo se, teď už s tím nic neudělám, nezbývá mi než tvrdě pracovat na svém návratu," řekl Halák novináři NY Times Allanu Kredovi.

"Chytá neuvěřitelně, podle mně je to jeden z nejlepších brankářů na světě," prohlásil o svém novém parťákovi 20letý levý křídelník Sound Tigers Michael Dal Colle. "Že máme k dispozici takového gólmana je senzační, moc nám pomáhá, je naší největší hvězdou," smekla pětka draftu 2014.

Jaroslav Halák je u Sound Tigers, kde je ve 31 letech druhým nejstarším hráčem za 40letým Eric Boultonem, za hvězdu.
Jaroslav Halák je u Sound Tigers, kde je ve 31 letech druhým nejstarším hráčem za 40letým Eric Boultonem, za hvězdu.

"Je tu skvělá skupina kluků, každý trénink i zápas jdou úplně na krev, nic neošidí. Je zábava s nimi hrát a i mě to hodně inspiruje, některé jsem viděl před sezonou na kempu, ale drtivá většina je pro mě nová. Ale do týmu mě vzali bez problémů, za což jsem nesmírně vděčný," těšilo majitele 388 startů (206 výher za 11 sezon) v NHL, který v AHL hrál naposledy v sezoně 2007/08 za farmu Montrealu Hamilton Bulldogs.

Neoblíbený trenér je pryč

31letý rodák z Bratislavy skončil u Islanders dva dny před Silvestrem, vaz mu zlomilo utkání proti Minnesotě, kdy inkasoval čtyřikrát z 24 střel a byl střídán ve 36. minutě. V prvním týmu si generální manažer Garth Snow, sám bývalý kvalitní brankář s 368 zápasy v NHL, nechal Němce Thomase Greisse a Kanaďana Jean-Francois Berubeho.

VIDEO: Podívejte se na špatný výkon Haláka proti Wild

Halákovi, který na přelomu září a října zářil na Světovém poháru, kde podceňovaný výběr Evropy dotáhnul až do finále s Kanadou a byl novináři zařazen do All-Star týmu, uškodil i jeho agent Allan Walsh. Na začátku sezony si postěžoval na Twitteru na systém tří brankářů v organizaci Ostrovanů.

"Jednička Islanders v posledním zápase měla během pěti dní před utkáním s Penguins jediný kvalitní trénink. A toto se děje už dva roky," napsal Walsh a měl na mysli Haláka, který proti Pittsburghu dostal čtyři góly z 35 střel a ze zápasu odešel poražen 3:4.

Halákův agent Allan Walsh na Twitteru kritizoval brankářské poměry u Islanders Halákův agent Allan Walsh na Twitteru kritizoval brankářské poměry u IslandersFoto twitter.com

"Jasně, situaci jsme sledovali, prošel si těžkým obdobím. Ale pořád je to hokejista a chce soutěžit. Na každém tréninku ho sleduji a vidím ten velký zápal a soustředění na hru. A vidí to i další kluci, je pro ně příkladem," řekl v rozhovoru pro klubový web na Halákovu adresu trenér Brent Thompson, který už jeden čas působil v prvním týmu Islanders jako asistent.

Výkladní skříň organizace letos hraje bídnou sezonu, hlavní kouč Jack Capuano se pakoval jen 19 dní poté, co byl Halák poslán na farmu. Teď střídačce šéfuje Doug Weight a došlo ke zlepšení, Islanders stoupají tabulkou, z desátého místa ztrácí na osmou Philadelphii tři body a mají tři utkání k dobru.

A co bude s Halákem? Musí čekat, jednička Greiss chytá dobře, Berube mu kryje záda. A co je hlavní, oba jsou mladší, perspektivnější a levnější. Dvojnásobný účastník olympiády si letos přijde na 4,75 milionu dolarů a stejné peníze pobírá i na farmě v Bridgeportu. Pro srovnání Greiss vydělává "jen" 2 miliony dolarů (na konci ledna prodloužil smlouvu o tři roky, celkem si vydělá 10 milionů dolarů) a Berube 675 tisíc.

Případ Ondřeje Pavelce, který byl povolán zpět do Winnipegu a exceluje (ve středeční bitvě s Winnipegems se ale zranil), naštěstí ukazuje, že cesta z farmy nahoru je možná. Tak hodně štěstí, Jaro!

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud