Jan Barák
31. března 2017 • 21:05

TOP od Eliáše: Stanley Cupy, telefonát Sýkorovi i senzační Světový pohár

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
  • Připomeňte si vybrané momenty z kariéry Patrika Eliáše, který ve 40 letech ukončil profesionální kariéruPřipomeňte si vybrané momenty z kariéry Patrika Eliáše, který ve 40 letech ukončil profesionální kariéruFOTO: Koláž iSport.cz

    Měl to těžké, hrát v éře Jaromíra Jágra, a stejně to měli i další špičkoví čeští hokejisté. Slavná 68 uzurpovala hodně slávy, Patrik Eliáš, který v pátek ukončil ve 40 letech svou profesionální kariéru, byl přesto výjimečný. Třebíčský rodák, který všech 1 240 zápasů v NHL odehrál v dresu New Jersey, je s 1 025 body (408+617) za Jágrem druhým nejproduktivnějším Čechem v historii soutěže. Podívejte se v článku na vybrané momenty z kariéry bronzového olympijského medailisty z Turína a dvojnásobného šampiona Stanley Cupu.

  • Dva Stanley Cupy a hovor parťákovi

    Eliáš oslavil výhru v dresu zraněného Sýkory.Foto repro: YouTube

    Patrik Eliáš má dva prsteny za vítězství ve Stanley Cupu ze sezon 1999/2000 a 2002/2003 . V roce 2000 zavolal nerozlučnému parťákovi z útoku Petru Sýkorovi, který nemohl hrát finále proti Stars, které Devils vyhráli 4:2 na zápasy, kvůli zranění.

    Díky, legendo. Patrik Eliáš ve 40 letech ukončil "ďábelskou" kariéru - čtěte ZDE »

    Hned po příchodu z ledu volal Eliáš mobilem Sýkorovi ze šatny a slíbil, že mu Stanley Cup přivezou ukázat do nemocnice. "Jakmile se dostaneme ze stadionu, pojedu se na Petra podívat," pronesl před reportérem agentury AP. Třetí ze slavného super útoku Jason Arnott zase příteli věnoval svůj vítězný gól: "Petr byl srdcem a duší našeho útoku. Hned v první pauze jsme si s Patrikem řekli, že to pro něj musíme dokázat."

    VIDEO: Podívejte se na vítězný gól Jasona Arnotta ze šestého finále Stanley Cupu s Dallasem


  • Eliášovy Zlaté hokejky

    V roce 2009 získal Patrik Eliáš Zlatou hokejkuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Zlatou hokejku, ocenění pro nejlepšího českého hokejistu sezony, získal Patrik Eliáš v letech 2009 a 2012. Celkem devětkrát navíc skončil v elitní desítce této prestižní ankety.

    "Je to obrovské ocenění, kterého si vážím. O to víc mě mrzí, že tam nemůžu být osobně," vzkázal v roce 2012 Eliáš v telefonickém rozhovoru. "Chtěl bych poděkovat manželce s dcerou, rodičům, kteří mě celý život podporovali.“

    1 240 zápasů za Devils i dva Stanley Cupy. Patrik Eliáš ukončil kariéru
    Video se připravuje ...

  • Světový pohár 2004

    Patrik Eliáš na Světovém poháru v roce 2004, číslo 21 bylo poctou pro zesnulého Ivana HlinkuFoto Michal Beránek (Sport)

    V památném semifinále s Kanadou v Torontu Češi, kteří předtím ve čtvrtfinále v Globenu vypráskali Švédy 6:1, prohráli v úžasném zápase s domácími borci 3:4 v prodloužení. Všechny domácí hvězdy včetně Maria Lemieuxe zastínil bravurní výkon české dvojice Havlát - Eliáš. Oba dali po gólu a společně s Davidem Výborným si vypracovali další obrovské šance.

    V prodloužení ale překonal brankáře Tomáše Vokouna Vincent Lecavalier a Kanada následně ve finále udolala 3:2 Finy. Pro Eliáše, který v reprezentaci odehrál 80 zápasů a zaznamenal 42 bodů, to byl nejlepší turnaj za národní tým v kariéře.

    BLOG: Hraj, dokud nepadneš. Eliáš je jako Jagger, pořád zpívá v jedné kapele - čtěte ZDE »

    V dresu New Jersey strávil Patrik Eliáš celou kariéru v NHL
    V dresu New Jersey strávil Patrik Eliáš celou kariéru v NHL

  • Nejlepší útočník v historii Devils

    V dresu New Jersey strávil Patrik Eliáš celou kariéru v NHLFoto Barbora Reichová (Sport)

    Patrik Eliáš všech 1 240 zápasů v NHL odehrál v dresu New Jersey a se 1 025 body (408+617) je za Jágrem druhým nejproduktivnějším Čechem v historii soutěže. Produktivnější útočník v organizacu Devils nikdy nepůsobil. "Považuju Patrika za celoživotního člena Devils,“ nechal se v únoru slyšet generální manažer New Jersey Ray Shero. „Nikdy by mě nenapadlo obléknout jiný dres než ten s ďáblem ve znaku," vrátil kompliment v rozhovoru pro US Today Eliáš.

    Podívejte se na všechny Eliášovy "ďábelské" rekordy

    Body: 1025
    Góly: 408
    Asistence: 617
    Přesilovkové góly: 113
    Přesilovkové body: 333
    Vítězné góly: 80
    Střely: 3287

  • Úžasný tisící zápas v NHL

    Patrik Eliáš se v létě 2000 pochlubil se Stanley Cupem domaFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Na začátku ledna roku 2012 odehrál Patrik Eliáš tisící zápas v NHL, ve kterém proti Floridě při výhře 5:2 zaznamenal tři kanadské body (1+2). Podařilo se mu to jako teprve sedmému Čechovi v zámoří. "Byl to pro mě mimořádný zápas. Budu si ho navždy pamatovat. Jsem rád, že mi vyšel a že jsme vyhráli. To jsme potřebovali,“ uvedl hned po utkání v kabině nadšený český útočník.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud