Martin Tomaides
11. dubna 2017 • 04:40

Vzhůru za Stanley Cupem! Tihle Češi jdou do boje o slavný pohár

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak důležitou roli budou v play off NHL hrát čeští hokejisté?Jak důležitou roli budou v play off NHL hrát čeští hokejisté?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Dvaaosmdesát utkání základní části je za námi, teď přichází v NHL to hlavní. Boje o Stanley Cup. Jako obhájci vstupují do vyřazovací části hokejisté Pittsburghu a ačkoliv mají rozrostlou marodku (Kris Letang například najisto vůbec nenastoupí), patří dál mezi favority. Jak to ale vypadá z českého pohledu, přijede v létě ceněná trofej po roční pauze do Čech? Server iSport.cz se podíval na české hokejisty v elitní šestnáctce a prohlédl si jejich šance a pozici v týmu.

  • Michael Frolík (Calgary)

    Michael FrolíkFoto ČTK/AP

    Sezona: 82 zápasů, 44 bodů (17+27), + 13, 58 trestných minut
    Soupeř: Anaheim Ducks
    V sezoně proti Anaheimu: 5 zápasů, 2 body (1+1)

    Bude účastníkem série, která by mohla patřit mezi nejzábavnější. Tito dva soupeři se totiž utkali minulé úterý a skončilo to tak, že sudí museli rozdat 112 trestných minut. Frolík si během sezony rozuměl s Mikaelem Backlundem a Matthew Tkachukem, Flames na ně budou spoléhat.

  • Martin Hanzal (Minnesota)

    Martin HanzalFoto ČTK

    Sezona: 71 zápasů, 39 bodů (20+19), - 17, 53 trestných minut
    Soupeř: St.Louis Blues
    V sezoně proti St.Louis: 1 zápas, 0 bodů

    Minnesota si ho pořídila jako chybějící článek. Wild sice v závěru základní části byli v pořádné krizi, ale stále jsou favority a když dojdou až do finále, málokdo se bude divit. Hanzal může výrazně pomoci, jeho svaly a vytáhlá postava často hrají v předbrankovém prostoru klíčovou roli. Je rozehraný, v posledních sedmi zápasech zvládl šest bodů.

  • Tomáš Hertl (San Jose)

    Tomáš HertlFoto ČTK/AP

    Sezona: 49 zápasů, 22 bodů (10+12), - 8, 14 trestných minut
    Soupeř: Edmonton Oilers
    V sezoně proti Edmontonu: 3 zápasy, 1 bod (0+1)

    V průběhu ročníku ho tradičně potrápilo zdraví a pak i střelecká forma. Než 2. dubna poslal dva puky do sítě Vancouveru na úspěšný zásek čekal od konce února. Jenže ve vyřazovací části má něco odehráno, leckdo říká, že kdyby se v posledním finále proti Pittsburghu nezranil, Sharks by kousali víc. Může být tajnou zbraní.

  • Dmitrij Jaškin (St.Louis)

    Dmitrij JaškinFoto Reuters / Jeff Curry-USA TODAY Sports

    Sezona: 51 zápasů, 11 bodů (1+10), + 5, 18 trestných minut
    Soupeř: Minnesota Wild
    V sezoně proti Minnesotě: 4 zápasy, 0 bodů

    Nezažívá úplně vydařenou sezonu. V roce 2017 ještě nevstřelil jedinou branku a je otázka, jestli další nepřijde až na podzim. Místo něj často naskakují mladíci Zach Sanford a jeho kamarád Ivan Barbašev...

  • Ondřej Kaše (Anaheim)

    Ondřej KašeFoto ČTK/AP

    Sezona: 53 zápasů, 15 bodů (5+10), - 1, 18 trestných minut
    Soupeř: Calgary Flames
    V sezoně proti Calgary: 2 zápasy, 0 bodů

    Český nováček si v průběhu ročníku vybudoval slušnou pozici v sestavě, chvíli nastupoval i s kapitánem Ryanem Getzlafem, ale závěr základní části pro něj znamenal také krátký pobyt na farmě v San Diegu. Teď je v prvním týmu a blýskl se například parádní přihrávkou proti Chicagu. Otázkou ale je, jestli kouč Bruce Boudreau nebude spíš dávat přednost brusičům Loganu Shawovi, Nate Thompsonovi, Chrisi Wagnerovi atd. Ať je to jakkoliv, Kaše je v klubu jedním z hráčů budoucnosti.

  • Michal Kempný (Chicago)

    Michal KempnýFoto Reuters / Dennis Wierzbicki-USA TODAY Sports

    Sezona: 50 zápasů, 8 bodů (2+6), + 1, 22 trestných minut
    Soupeř: Nashville Predators
    V sezoně proti Nashvillu: 5 zápasů, 0 bodů

    Svou premiérovou základní část zvládl se ctí. Občas vysedával na tribuně a nevyvaroval se chyb, přesto rozhodně nezklamal. Nabitá defenziva Chicaga v tuto chvíli obsahuje osm hráčů, Kempný naskočil k posledním dvěma bitvám, ale na bod čeká od 19. února.

  • David Krejčí (Boston)

    David KrejčíFoto ČTK/AP

    Sezona: 82 zápasů, 54 bodů (23+31), - 12, 26 trestných minut
    Soupeř: Ottawa Senators
    V sezoně proti Ottawě: 4 zápasy, 1 bod (1+0)

    V průběhu ročníku přiznal, že mu chvíli trvalo, než se po loňské operaci začal cítit na ledě dobře. Ale když to přišlo, nedalo se to přehlédnout. Krejčí si hru znovu užíval, bavil sebe i diváky. Jeho nápaditost bude třeba, Ottawa je nepříjemným soupeřem, ale rozhodně hratelným. Když se dvojnásobný vítěz kanadského bodování play off předvede, přijde postup.

  • David Pastrňák (Boston)

    David PastrňákFoto ČTK/AP

    Sezona: 75 zápasů, 70 bodů (34+36), + 11, 34 trestných minut
    Soupeř: Ottawa Senators
    V sezoně proti Ottawě: 4 zápasy, 2 body (1+1)

    Nejproduktivnější Čech sezony má za sebou průlomový ročník. Ale pozor, už to sice není jako dříve, ale i tak se v play off hraje jiný hokej. Tvrdší. V obraně Ottawy jsou brousci jako například Dion Phaneuf a Marc Methot. Na Pastrňáka navíc bude daleko větší tlak než v základní části, tým na něj bude spoléhat. Když všechno tohle zvládne, bude hvězdou.

  • Tomáš Plekanec (Montreal)

    Tomáš PlekanecFoto ČTK/AP

    Sezona: 78 zápasů, 28 bodů (10+18), + 10, 24 trestných minut
    Soupeř: New York Rangers
    V sezoně proti Rangers: 2 zápasy, 0 bodů

    Jeho čísla ze základní části mohou mást. Jen 28 bodů je sice jeho úplně nejslabší sezonní příspěvek kariéry, ale statistika + 10 je pro něj třetí nejlepší v kariéře. A proto, že má v tomto ročníku hodně defenzivních úkolů, je tahle cifra hodnotná. Je platným členem, proti útočným Rangers bude potřeba.

  • Roman Polák (Toronto)

    Roman PolákFoto Reuters / Tom Szczerbowski-USA TODAY Sports

    Sezona: 75 zápasů, 11 bodů (4+7), + 10, 65 trestných minut
    Soupeř: Washington Capitals
    V sezoně proti Washingtonu: 3 zápasy, 0 bodů

    Poslední zápas sezony proti Columbusu ho trápilo koleno a na část utkání dokonce musel odstoupit. Na play off ale podle posledních zpráv bude připraven. Loňského finalistu Stanley Cupu čekají tuhé boje s třetí nejlepší ofenzivou ligy, Toronto ho potřebuje.

  • Michal Rozsíval (Chicago)

    Michal RozsívalFoto Profimedia.cz

    Sezona: 22 zápasů, 3 body (1+2), - 3, 14 trestných minut
    Soupeř: Nashville Predators
    V sezoně proti Nashvillu: 2 zápasy, 0 bodů

    Základní část pro něj skončila nepříjemně, ve čtvrtek dostal pěstí od Nicka Ritchieho z Anaheimu a utkání proti Ducks nedohrál. Co na tom, že pořízek kalifornského týmu dostal dva zápasy stop, Rozsívalovi to rozhodně moc nepomohlo. Pokud bude v pořádku může přispět zkušenostmi, bude také dobrým parťákem do kabiny.

  • Lukáš Sedlák (Columbus)

    Lukáš SedlákFoto Profimedia

    Sezona: 62 zápasů, 13 bodů (7+6), + 10, 25 trestných minut
    Soupeř: Pittsburgh Penguins
    V sezoně proti Pittsburghu: 3 zápasy, 0 bodů

    Kouč John Tortorella si oblíbil jeho píli, pracovitost a poctivost. Určitě ho nasadí, když bude k dispozici. V tuto chvíli je totiž mladý český útočník zraněný a poslední informace hovořily o tom, že jeho zdratovní stav se posuzuje z týdne na týden.

  • Dominik Simon (Pittsburgh)

    Dominik SimonFoto Profimedia.cz

    Sezona: 2 zápasy, 1 bod (0+1), - 1, 0 trestných minut
    Soupeř: Columbus Blue Jackets
    V sezoně proti Columbusu: nehrál

    Na poslední dvě bitvy oblékl dres Pens, šance, že si zahraje i v play off, ale moc velká není. V neděli proti Rangers měl sice přihrávku, ale využil toho, že na ledě nebyli Sidney Crosby, Matt Cullen, Jake Guentzel, Chris Kunitz, Jevgenij Malkin, Bryan Rust a Conor Sheary. Nicméně předvedl, že když na něj kouč ukáže, je připraven. V pondělí ho klub poslal na farmu do Wilkes-Barre.

  • Vladimír Sobotka (St.Louis)

    Vladimír SobotkaFoto Reuters / Jeff Curry-USA TODAY Sports

    Sezona: 1 zápas, 1 bod (1+0), 0, 0 trestných minut
    Soupeř: Minnesota Wild
    V sezoně proti Minnesotě: nehrál

    K Blues se připojil před pár dny, zvládl odehrát poslední zápas základní části a hned v něm skóroval. Tahle série bude hodně vyrovnaná a nebojácný dříč by mohl být tím, kdo v důležitých momentech zachrání St.Louis. Gólem, hitem, rvačkou. Dokáže všechno.

  • Jakub Vrána (Washington)

    Jakub VránaFoto ČTK/AP

    Sezona: 21 zápasů, 6 bodů (3+3), + 2, 2 trestné minuty
    Soupeř: Toronto Maple Leafs
    V sezoně proti Torontu: nehrál

    V tuto chvíli je jedenadvacetiletý mladík na farmě v Hershey. Do hry se dostane pouze, když se někdo v prvním týmu zraní a kouč Barry Trotz na něj ukáže. Jeho čas teprve přijde.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud