3. května 2017 • 14:44

Z nuly nejlepším střelcem. Stále se snažím být poblíž Jágra, chválí prcek

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten, kdo pravidelně letos sledoval výkony Floridy, ho musel zaznamenat. Jinak ale jméno Jonathan Marchessault muselo být pro mnohé fanoušky naprostou novinou. Z úplně neznámého borce s několika zápasy v NHL na kontě se stala opora Panthers a s třiceti góly nejlepší střelec mužstva. I díky pomoci Jaromíra Jágra.



V šestadvaceti letech není pro NHL v extra perspektivním věku, když ho Panthers v létě do klubu přiváděli, slibovali si spíš zvýšení konkurence v nižších útočných formacích. S Marchessaultem, který měl do té doby v lize na kontě 49 startů a 19 bodů podepsali dvouletou smlouvu s ročním platem 750 tisíc dolarů. Teď se můžou plácat po zádech.

Jen 173 centimetrů vysoký hokejista plat neřeší, je rád, že od klubu dostal šanci a že ji takhle nečekaně využil. „Z osobního hlediska jsem hodně spokojený, ale jinak jsem zklamaný. Nedostali jsme se do play off, a to je to, proč hrajeme," řekl rodák z Quebecu pro NHLPA.

Když si ale odmyslí nepostup do bojů o Stanley Cup, může na sebe být hrdý. U Panthers dostal příležitost vedle elitních plejerů Aleksandra Barkova, Vincenta Trochecka i Jaromíra Jágra. Šlo mu to všude a hrálo se na něj. „Hodně mi ulehčovali život," říkal jen skromně.

Marchessault a skromnost, to jde dohromady. Ví, jaké to je, si šanci vydřít. Draft NHL ho před lety minul, první smlouvu podepsal s NY Rangers, ale tam se neprosadil. V Columbusu se v prvním týmu udržel jen na pár zápasů, v Tampě byl také do počtu, přesto se nevzdal a o svou šanci bojoval.

Inspirovaly ho také tři velké hokejové osobnosti, se kterými se setkal. Tou první byl bývalý legendární gólman Patrick Roy, který ho trénoval v Quebecu v juniorské QMJHL, další byl podobný hokejový mrňous Martin St.Louis, jenž ho jako malého inspiroval, a ten poslední je jeho současný spoluhráč Jaromír Jágr.

„Udělal na mě obrovský dojem. Od tréninku až po to, jak si počíná na ledě. Už nikdy navíc asi neuvidíme v NHL hráče, který by dokázal hrát ještě ve 45 letech," chválil Marchessault a popsal, jak si užívá přítomnost legendy. „Není s námi u každé večeře během výjezdů, ale když ano, snažím se sedět co nejblíž a poslouchat jeho historky," vysvětlil.

Minimálně jeden příběh s Jágrem bude moci dávat k dobru i on sám. Jde o moment z únorového zápasu Floridy s Anaheimem, kde Jágr vyškolil obránce Joshe Mansona podobně, jako vyučoval zadáky za svých mladých let.

„Sebral mu puk když vyjížděl zpoza brány, předvedl neskutečnou kličku a překonal brankáře Gibsona. Byl to jeden z těch momentů, u nichž byl člověk rád, že je viděl na vlastní oči," rozplýval se.

VIDEO: Tahle trefa stála za to

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud