8. května 2017 • 07:00

Sobotka s Jaškinem mají po sezoně. Edmonton zdemoloval Anaheim

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Hokejisté St. Louis s českými útočníky Vladimírem Sobotkou a Dmitrijem Jaškinem vypadli ve 2. kole play off zámořské NHL s Nashvillem. Porážkou 1:3 na ledě soupeře podlehli v celé sérii 2:4 na zápasy. Sobotka a Jaškin mohou nyní být teoreticky při dobrém zdravotním stavu a zájmu trenéra Josefa Jandače k dispozici reprezentaci na mistrovství světa. Ve druhém nočním duelu Edmonton přejel doma Anaheim 7:1 a vynutil si rozhodující sedmý zápas série.



Predators, kteří při vstupu do play off vyřídili favorizované Chicago 4:0 v sérii, vyhráli doma i pátý zápas bojů o Stanley Cup. Jen jednou - v utkání číslo tři s Blackhawks - dostali před svými diváky víc než jeden gól. Dnes museli zápas otáčet, když už ve třetí minutě otevřel skóre Paul Stastny. Roman Josi ale po 35 vteřinách druhé třetiny vyrovnal, ve třetí části pak skórovali Ryan Johansen a do prázdné branky Calle Järnkrok.

Nashville proklouzl vůbec poprvé ve své historii od sezony 1998/99, kdy vstoupil do ligy, až do konferenčního finále, přestože vyřazovací boje o Stanley Cup hrají Predátoři již podesáté. V boji o nejlepší tým Západní konference je čeká lepší z dvojice Anaheim - Edmonton.

Trenéři národního týmu si nechali v Paříži na probíhajícím světovém šampionátu dvě volná místa na soupisce pro hráče do pole. "Sérii sledujeme, ale momentálně je St. Louis v play off a je to pro nás neaktuální. Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet," řekl v sobotu generální manažer českého týmu Martin Ručinský poté, co padla možnost posílení o centra Davida Krejčího z Bostonu.

VIDEO: Podívejte se na poslední vystoupení Sobotky a Jaškina v sezoně v sestřihu

Draisaitl zaznamenal premiérový hattrick

Hokejisté Edmontonu porazili Anaheim 7:1 a srovnali stav série druhého kola play off NHL na 3:3. Rozhodující sedmé utkání je na programu ve středu v Kalifornii a jeho vítěz se v konferenčním finále utká s Nashvillem, jenž po vítězství 3:1 vyřadil St. Louis 4:2 na zápasy.

Oilers rozhodli o jednoznačném triumfu už v první třetině, kterou vyhráli 5:0. První dva góly obstaral ve 3. a v 8. minutě Leon Draisaitl, který pak ještě ve 36. minutě uzavřel skóre a připsal si premiérový hattrick v bojích o Stanley Cup. Jednadvacetiletý německý útočník navíc zaznamenal dvě asistence a byl vyhlášen první hvězdou večera

"Potřebovali jsme, aby to dnes vzal někdo na sebe a on to zase udělal, jako celou sezonu. Vždy, když to nejvíc potřebujeme, tak takhle zazáří," chválil Draisaitla spoluhráč Milan Lucic, jenž svému kolegovi z útoku na dva ze tří gólů přihrál. "Věděli jsme, že pokud prohrajeme, znamená to konec sezony. To nás semklo a podali jsme všichni výborný výkon. Nebezpečné dnes byly všechny čtyři formace," řekl Draisaitl.

Rodák z Kolína nad Rýnem je pátým hráčem Oilers od roku 1999, který v jednom utkání play off posbíral čtyři a více bodů, a druhým nejmladším po Waynu Gretzkém, jenž dal ve vyřazovací části hattrick. Naposledy to v dresu Edmontonu dokázal v roce 2000 Bill Guerin.

"Soupeři dnes vyšlo úplně všechno. Proměnili první tři šance a my už jsme se nedokázali vzchopit," konstatoval trenér Anaheimu Randy Carlyle. Už v polovině 9. minuty střídal brankáře Johna Gibsona, když inkasoval třikrát ze šesti střel. "Nepodržel jsem nás. Měl jsem něco chytit a možná by ten zápas vypadal jinak. Ale možná taky ne," krčil rameny Gibson.

Kačerům se tak nepovedlo navázat na skvělý závěr minulého duelu, v němž třemi góly při power play smazali vedení Edmontonu 3:0 a nakonec vyhráli 4:3 v druhém prodloužení. "Během prvních deseti minut jsme jim dovolili dvakrát skórovat ze samostatného úniku. To si pak nezasloužíte vyhrát. Dnes to klidně mohlo skončit 20:1. Ale na výši skóre nezáleží. Oni si to užili, stejně jako fanoušci, my si teď řekneme, co jsme udělali špatně a jede se dál," prohlásil útočník Anaheimu Andrew Cogliano.

Edmonton čeká sedmý zápas v play off poprvé od roku 2006, kdy jej Olejáři prohráli ve finále Stanley Cupu 1:3 s Carolinou. Ani v Anaheimu nemají na utkání č. 7 dobré vzpomínky, vypadli v něm v posledních čtyřech sezonách, navíc pokaždé na domácím ledě, kde se představí i ve středu.

2. kolo play off NHL:

Západní konference - 6. zápas:

Nashville - St. Louis 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Branky:
21. Josi, 44. Johansen, 59. Järnkrok - 3. P. Stastny. Střely na branku: 18:24. Diváci: 17.240. Hvězdy zápasu: 1. Johansen, 2. Arvidsson, 3. Rinne (všichni Nashville). Konečný stav série: 4:2.

Edmonton - Anaheim 7:1 (5:0, 2:1, 0:0)
Branky:
3., 8. a 36. Draisaitl, 12. a 19. Letestu, 9. Kassian, 21. Slepyšev - 29. Rakell. Střely na branku: 35:35. Diváci: 18.347. Hvězdy zápasu: 1. Draisaitl, 2. Letestu, 3. Talbot (všichni Edmonton). Stav série: 3:3.

MATCH OVERVIEW LEGACY
7. 5. • 21:20
Nashville Predators
Nashville Predators
3:1
ONLINE
7. května
21:20
St. Louis Blues
St. Louis Blues
Góly

Domácí: 20:35. Josi, 43:15. Johansen, 59:00. Järnkrok

Hosté: 02:04. Stastny

Sestavy

Domácí: Rinne (Saros) – Ellis, Josi, P. K. Subban, Ekholm, Y. Weber, Irwin – Forsberg, Johansen, Arvidsson – Sissons, Fisher, C. Smith – C. Wilson, Järnkrok, Neal – McLeod, Fiddler, Watson.

Hosté: Allen (C. Hutton) – Bouwmeester, Pietrangelo, Edmundson, Parayko, Gunnarsson, Bortuzzo – Schwartz, Stastny, Tarasenko – Sobotka, Berglund, Jaškin – Steen, Lehterä, Perron – Upshall, Brodziak, Reaves.

Rozhodčí

Stadion

Bridgestone Arena, Nashville

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud