Jiří Vítek
10. května 2017 • 20:02

Washington, nebo Pittsburgh? Ovečkin a spol. spoléhají na krále sedmých zápasů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud nevěříte, že základní část a play off mají pramálo společného, zajeďte si do Washingtonu a poproste, ať vám půjčí hokejovou kroniku místních Capitals. Tým z hlavního města má dnes velkou šanci zlomit čekání na postup do Finále konference, které se táhne od roku 1998. Pomoci mu k tomu má muž, který podobné zápasy zvládá lépe než kdokoliv jiný.



Sedmý zápas, utkání o všechno. Jsou hráči, kterým se v těchto chvílích rozklepou kolena - a pak je tu Justin Williams. V základní části netrhá bodové rekordy, ani se nehoní za individuálními trofejemi. Jeho chvíle přichází právě ve chvílích, kdy o úspěchu a neúspěchu může rozhodnout jediný šťastný odraz.

Když si v létě 2015 hledal Williams nové angažmá, nemusel zoufale obíhat jednotlivé kluby. Stačilo poslat fotku tří prstenů pro vítěze Stanley Cupu, k tomu Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off a zájemci se hrnuli sami. Někdejší hráč Philadelphie, Caroliny a Los Angeles nakonec přijal nabídku Washingtonu, která sice nebyla finančně nejzajímavější, zato nabízela lákadlo, na který hráči slyší stejně dobře - boj o Stanley Cup.

Jediné, k čemu však vloni Williams přispěl, byl klubový triumf v základní části. Ani zkušenosti kanadského útočníka nepomohly týmu okolo kapitána Ovečkina k zisku vytoužené trofeje, a zatímco jejich přemožitel z Pittsburghu dokráčel až na vrchol, ve Washingtonu se rozjely naplno spekulace o tom, zda může tým pod vedením trenéra Barryho Trotle opravdu uspět.

Kapitán Capitals Alex Ovechkin pálí na branku Washingtonu
Kapitán Capitals Alex Ovechkin pálí na branku Washingtonu

Střih - květen 2017. Přesně o rok později jsou Capitals v totožné situaci jako před rokem. Po vítězství v základní části a postupu do druhého kola play off je zde série proti Pittsburghu, která je i díky rivalitě Ovečkina a Crosbyho nejsledovanějším duelem aktuální fáze vyřazovacích bojů. Avšak zatímco vloni se Tučňáci radovali z vítězství 4:2 na zápasy, letos čeká hráče i fanoušky rozhodující sedmý duel.

A právě zde přichází Williamsova chvíle. Jen považte - sedmkrát nastoupil do sedmého duelu play off a pokaždé odešel jako vítěz. K tomu přidejte sedm branek, sedm asistencí a rázem pochopíte, proč se 35letému útočníkovi přezdívá „Mr. Game 7“. Pokud jsou rozhodující duely play off o náhodě, tenhle chlap si ji umí celkem úspěšně naklonit na svoji stranu.

Williamsovy proměny na sklonku sezóny si všímají i jeho spoluhráči. „Je to přesně ten hráč, kterého potřebujete pro úspěch v play off. Má kolem sebe jakousi auru,“ nechal se slyšet obránce Nate Schmidt.

Přizvukuje mu také trenér Barry Trotz, který si pochvaluje Williamsův přínos na ledě i v šatně. „Jeho přínos je k nezaplacení. Jeho zkušenosti a úspěchy pomáhají mladším hráčům zvládat krizové situace. Když v kabině promluví, je to znát.“

Dnešní duel bude posledním dílem hvězdných válek, jak této sérii přezdívají fanoušci a novináři. A ačkoliv se budou po ledě prohánět hráči jako Crosby, Ovečkin, Malkin či Shattenkirk, věřte tomu, že část reflektorů washingtonské haly Verizon Center bude namířena právě na Justina Williamse.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud