Jan Barák
24. května 2017 • 12:43

NHL cílí na Ruttu, chce ho Chicago i Kanada. Šulák podepsal v Detroitu

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V osudí, ze kterého bude vytažen vítěz letošního Stanley Cupu, zbývají tři týmy. Už jistého finalistu z Nashvillu doplňují Pittsburgh s Ottawou, jejichž tahanici rozetne až sedmý čtvrteční duel. Dalších 27 generálních manažerů už má klid a líčí na posily. V sítích nahozených směr Evropa by mohli uvíznout i čeští obránci Jan Rutta a Libor Šulák, kteří oba reprezentovali národní tým na skončeném mistrovství světa, kde Češi padli ve čtvrtfinále s Rusy.



Jak abeceda velí, začněme od Jana Rutty. 26letý zadák Chomutova je na transfer trhu hodně horký artikl, s Piráty došel do semifinále extraligy a při fantastickém tažení z předkola byl pilířem. Bodoval v základní části, 8+24 ve 46 utkáních bylo jeho kariérním maximem, a velmi produktivní byl i v play off (2+11 v 17 střetnutích).

V Ruttově schránce tak po zásluze přistála nominace na MS a rodák z Písku na svém prvním seniorském světovém šampionátu nepropadl. Odehrál všech osm zápasů, vstřelil jeden gól, jeho statistika +/- ale skončila záporným skóre -3. Od deníku Sport dostal za své výkony známku 2-, lepší byl z beků s čistou dvojkou jen Radko Gudas.

VIDEO: Podívejte se na sestřih posledního zápasu Čechů na MS


A co bude s ofenzivním obráncem, který na MS hrál i přesilovky, dál? 18. května tweetoval expert prestižního hokejového portálu TSN.ca Darren Dreger o tom, že se o Ruttu zajímají kanadské týmy Edmonton a Calgary. "Zájem mají. Nevěřím ale, že by už byla předložena nabídka," napsal na svůj účet Dreger.

 

O týden později přispěchali s možným Ruttovým novým klubem i odborníci ze secondcityhockey.com. 190 centimetrů vysoký zadák by se mohl údajně přesunout do Chicaga, které pravorukého ofenzivního beka po zpackané sezoně (prohra 0:4 v prvním kole Stanley Cupu s Nashvillem) hledá. Na soupisce má totiž pouze tři, Michala Rozsívala, Brenta Seebrooka a Trevora van Riemsdyka. Dalších sedm beků hraje doleva.

Zámořští odborníci čekají, že v obranných řadách Chicaga dojde k pořádnému průvanu, který by mohl odnést i jiný český zadák Michal Kempný. Bývalý obranář Komety odehrál i s play off za Blackhawks 51 zápasů, smlouva mu v klubu skončila, ale rád by pokračoval.

"Jedná se o podmínkách smlouvy. Chicago má zájem, abych v klubu pokračoval. Měl jsem velmi dobrý pohovor s manažerem klubu Stanem Bowmanem, než jsem odlétal na MS. Věřím, že se to podaří dotáhnout," řekl Kempný na konci dubna novinářům.

"Rutta je stabilní obránce, měří 190 centimetrů a váží 90 kilogramů, to jsou velmi slibné parametry. Play off české ligy odehrál výborně a na MS ke svému výkonu ještě něco přidal, je to hodně slibný hráč," citoval server theathletic.com jedno ze skautů Chicaga.

A co bude s Liborem Šulákem? Je v intenzivním kontaktu s finským klubem Pelicans Lahti, kde už podepsal smlouvu, ale jeho jméno skloňovali i generální manažeři klubů v NHL. Informaci na svém Twitteru jako první přinesl bývalý agent Atlanty Trashers a rakouský rodák Bernd Freimueller, který pro zámoří mapuje EBEL.

 

Mladého beka nakonec podepsal Detroit. V organizaci Red Wings se potká s několika Čechy, brankářem Matějem Machovským, obráncem Filipem Hronkem a útočníky Martinem Frkem a Tomášem Noskem

Na MS odehrál Šulák poté, co byl dopsán na soupisku místo zkušeného Jana Koláře, dvě utkání a jednou asistoval. Od deníku Sport dostal za své výkony známku 3-.

Zklamaní čeští hokejisté po vyřazení ve čtvrtfinále MS 2017 s Ruskem
Zklamaní čeští hokejisté po vyřazení ve čtvrtfinále MS 2017 s Ruskem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud