Ondřej Kuchař
26. května 2017 • 20:20

Šance nových Čechů v NHL? Šimek se může chytit, u Šuláka rozhodne kemp

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak si v zámoří povedou čeští nováčci?Jak si v zámoří povedou čeští nováčci?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Zámořská NHL zažívá nebývalý příliv hráčů z Evropy. Kluby tlačí na skauty a agenty, aby jim dohazovali ze starého kontinentu hokejisty. V ideálním případě už hotové hokejisty. Poptávka je obrovská. Bodejť by ne. Jsou levní, ochotní dřít a zlepšovat se. Pokud se nechytí, na farmě hrají za pakatel. „Je to velký boom. Pro kluby jde o velmi výhodný byznys,“ přiznává český skaut ve službách New Jersey Devils Václav Slánský. Podívejte se, kdo z Čechů už letos podepsal v NHL a jaké jsou podle deníku Sport šance na to, se prosadit.

  • Radim Šimek, obránce, San Jose Sharks

    Radim ŠimekFoto Barbora Reichová (Sport)

    Věk: 24 let

    Šance na odehrání alespoň 41 zápasů: 50%

    Před třemi lety se teprve dral do sestavy Bílých Tygrů z prvoligových Benátek. Teď ho boj o místo na slunci čeká znovu. Jen s tím rozdílem, že se bude prát o flek v NHL, konkrétně mezi Žraloky ze San Jose. Radim Šimek je kometa posledních dvou sezon. „Je rychlý, dokáže řídit ofenzivu, hraje fyzicky. Skvěle navíc dokáže řídit přesilovky. Hodně si od něj slibujeme,“ pravil na Šimkovu adresu manažer Sharks Doug Wilson. Procpat se mezi neprůstřelnou šestku beků ale snadné nebude. Zamíchat se vším může rozšiřovací draft nového týmu z Las Vegas.

  • Jakub Jeřábek, obránce, Montreal Canadiens

    Jakub JeřábekFoto Pavel Mazáč / Sport

    Věk: 25 let

    Šance na odehrání alespoň 41 zápasů: 30%

    Jednal se čtyřmi kluby. Nakonec kývl slavnému Montrealu. Cesta do elitní šestky beků ale bude trnitá. Tři nejlépe placení obránci mají své místo takřka jisté. Přes další by ale cesta klidně vést mohla. Hodně bude záležet na tom, zda novou smlouvu dostane 38letý matador Andrej Markov a mladík Nathan Beaulieu, který neprožil úplně dobrý ročník a spekuluje se o jeho výměně. Jakub Jeřábek s největší pravděpodobností začne sezonu na farmě. Na letošním MS nezklamal ani nezářil. Musí se zlepšovat.

  • David Kämpf, útočník, Chicago Blackhawks

    David KämpfFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Věk: 22 let

    Šance na odehrání alespoň 41 zápasů: 20%

    I když letos Chicago v prvním kole play off nečekaně vyhořelo, tým má pořád neuvěřitelně kvalitní. Obrana přestárlá, ale útok skvělý. V nejlepším věku. Protlačit se mezi dvanáctku vyvolených bude mít David Kämpf ohromně těžké. Dá se očekávat, že začne na farmě. V klubu s ním počítají na post centra. Tím elitním je kapitán Jonathan Toews, druhým pak Rus Arťom Anisimov. Přes další ale klidně cesta vést může. Pokud si Kämpf udrží pokoru a dál na sobě bude makat, do NHL v sezoně nakoukne.

  • Libor Šulák, obránce, Detroit Red Wings

    Libor ŠulákFoto Pavel Mazáč / Sport

    Věk: 23 let

    Šance na odehrání alespoň 41 zápasů: 5%

    Jednoznačně největší objev poslední sezony. Ještě před několika týdny ho znal jen málokdo. Teď se bude tenhle sympatický dlouhovlasý obránce rvát o místo v NHL. Vypadalo to, že se ze Znojma v EBEL přesune do finského Lahti, kde podepsal smlouvu. Jenže nakonec skončilo všechno jinak. Zámořské kluby během dvou zápasů na mistrovství světa zaujal natolik, že se o něj přetahovaly. Ve hře prý bylo i Las Vegas. Libor Šulák si však vybral Detroit. Pokud se v kempu neprosadí, odejde nejspíš do Lahti.

  • Matěj Machovský, brankář, Detroit Red Wings

    Matěj MachovskýFoto Michal Beránek (Sport)

    Věk: 23 let

    Šance na odehrání alespoň 41 zápasů: 1%

    Odchovanec Opavy odešel do Kanady už v 17 letech. Tři roky chytal v tamní juniorské OHL. Při draftu si ho ale žádný z klubů nevybral. Rozhodl se pro návrat do Česka. Vybral si Plzeň, kde se stal rychle jedničkou. Čtyři sezony byl Matěj Machovský jasným pánem brankoviště. Nyní se rozhodl zkusit štěstí za mořem podruhé. Dohodl se s Detroitem. Už teď je jisté, že začne na farmě v Grand Rapids. Přes duo Petr Mrázek – Jimmy Howard cesta nahoru snadná nebude. Musí dřít a být trpělivý.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud