12. června 2017 • 06:50

Nezdolnost, maskované duo i mladý pistolník. 5 důvodů, proč Pens slaví

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Hokejisté Pittsburghu vyhráli šestý zápas na ledě Nashvillu a slaví zisk Stanley CupuHokejisté Pittsburghu vyhráli šestý zápas na ledě Nashvillu a slaví zisk Stanley CupuFOTO: Reuters

    Rok se s rokem sešel a NHL má staronového vládce. A kdyby hokejisté Pittsburghu ještě jeden den počkali, slavili by obhajobu Stanley Cupu na den přesně. Ale asi je to netíží. Páté klubové vítězství v historii přišlo po skvělých výkonech v základní části i play off a klub staví dynastii. Pittsburgh navíc obhájil Stanley Cup jako první tým v době platových stropů. Tady je 5 důvodů, proč se to podařilo.

  • Brankářská dvojice

    Matt Murray a Marc-Andre Fleury vytvořili solidní dvojiciFoto Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

    Celý rok se spekulovalo o tom, kam že vedení Pens vymění Marca-Andre Fleuryho. Jako odpověď vždy dorazila fráze, že na play off je třeba mít dva kvalitní brankáře. Hned start vyřazovací části to potvrdil, Matt Murray se při rozbruslení zranil a Fleury musel ukázat, že není na odpis. Byl u vyřazení Columbusu a skvěle si vedl také proti Washingtonu. Když se vrátil Murray, byl také k nepřekonání. Ve finále v pouhých dvaadvaceti letech ukázal psychickou sílu, nesložil se z věčného pokřikování fanoušků Nashvillu, ani z dvou vysokých proher v zápasech číslo 3 a 4. A je prvním brankářem historie, který vychytal Stanley Cup ve svých prvních dvou sezonách.

  • Sidney Crosby a Jevgenij Malkin

    Malkin s Crosbym ovládli kanadské bodování play offFoto Reuters / Christopher Hanewinckel-USA TODAY Sports

    Ten první bral podruhé v řadě Conn Smythe Trophy, druhý zase vyhrál kanadské bodování. Nebudou to zbytečně silná slova, když se řekne, že už patří mezi klubové legendy. Nashville přesně takové osobnosti postrádal. Crosby se předvedl například v těžké sérii proti Washingtonu, kde utrpěl otřes mozku a snesl množství těžkých ran. Přesto v pěti z šesti bitev proti Capitals bodoval. Malkin si zase připsal osm utkání, ve kterých zapsal více než jeden bod a je mimo jiné prvním mužem od roku 1947 (Maurice Richard), jenž kromě kanadského bodování vyhrál i statistiku trestných minut (53).

  • Umění rozhodnout

    Chris Kunitz vystřelil týmu fináleFoto Reuters / Charles LeClaire-USA TODAY Sports

    Když bylo potřeba, Pittsburgh vždycky ve svém středu objevil hrdinu. Ukázal to i poslední zápas finále. Pomlácený Patric Hörnqvist zařazený do čtvrté formace v 59. minutě po šťastném odrazu (a se zlomeným prstem) rozhodl. Přitom odehrál jen něco málo přes 9 minut. Úvodní bitvu zase rozsekl Jake Guentzel, jenž peckou v 57. minutě ukončil sedmatřicetiminutové čekání na střelu na bránu! A co takový Chris Kunitz? V play off dal dva góly, oba Ottawě v sedmém zápase a ten druhý byl v prodloužení. Zkrátka skvělá parta.

  • Nezdolnost a víra

    Z finále si odnesl šrám i Olli MäättäFoto AP Photo/Gene J. Puskar

    Slovíčko kdyby je velmi nepopulární, ale přesto, zkuste si představit, jak dominantní by byl už takhle kvalitní tým, kdyby měl ještě možnost plně využít všchny své hráče. Play off museli Pens rozjet bez jedničky Matta Murrayho a klíčového zadáka Krise Letanga, který do hry ani nezasáhl. Zranění v průběhu tažení za druhou výhrou v řadě zlobila Justina Schultze, Patrica Hörnqvista, Carla Hagelina, Trevora Daleyho, Conora Shearyho, Nicka Bonina, Chrise Kunitze a samozřejmě Crosbyho. Za každého borce vždycky někdo zaskočil, Penguins se prostě ukázali jako nejkompaktnější a nejkvalitnější.

  • Jake Guentzel

    Jake Guentzel měl nejvíc vítězných gólů v play offFoto Reuters / Charles LeClaire-USA TODAY Sports

    NHL se tenhle dvaadvacetiletý Američan přiblížil na začátku loňské sezony, tehdy přeskočil z univerzitní NCAA do AHL a okamžitě zaujal produktivitou. Letošní ročník začal na farmě, ale start v NHL měl tak silný, že se nedal přehlédnout. Při své premiéře 21. listopadu zaujal dvěma góly do sítě Rangers a ukázal střelecký potenciál, který plně předvedl v play off. V prvních 11ti utkáních vstřelil 9 branek, pak se odmlčel, ale ve finále uspěl čtyřikrát. Se třinácti góly ovládl tabulku střelců vyřazovací části, pět z nich navíc bylo vítězných. A to je to pořád ještě pěkný zobák! Ukázalo se to při přebírání Stanley Cupu, ten dostal tenhle zelenáč do rukou téměř jako poslední.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud