21. června 2017 • 17:12

Vybrali jsme vlastní tým Las Vegas: chceme Hudlera, nebereme Plekance

Vstoupit do diskuse
0
  • Budou na soupisce Las Vegas i čeští hokejisté?Budou na soupisce Las Vegas i čeští hokejisté?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Bod nula. Stavíte tým úplně od začátku, vlastně sen. Taková je teď role generálního manažera Las Vegas George McPheeho. Ostatní kluby NHL na něj vybalily skříně se super zbožím, ve kterých se ukrývá pár pokladů, ale i bubáků. Jak tým vybrat, aby fungoval a neměl narvaný platový strop? Server iSport.cz to zkusil taky. Takhle vypadá naše sestava pro nový klub Golden Knights, která bude oficiálně odhalena v noci na zítřek. Z českých jmen by se nám hodil Jiří Hudler a Michal Neuvirth, naopak mimo výběr jsme nechali Tomáše Plekance.

  • Brankáři

    Antti Raanta je žhavým kandidátem na dres Golden KnightsFoto AP Photo/Mark J. Terrill

    Cam Ward (Carolina) - 3,3 milionu dolarů
    Michal Neuvirth (Philadelphia) - 2,5 milionu dolarů
    Antti Raanta (NY Rangers) - 1 milion dolarů

    Také už vás nebaví stejné pohledy analytiků, kteří Marcu-Andre Fleurymu snad už během finále Stanley Cupu hledali nový dům v Las Vegas? My jsme se rozhodli gólmana Penguins vynechat. Určitě ne pro to, že by nebyl kvalitní, ale spíš z chuti se lišit.

    Pozici jedničky by pro sebe mohl uzmout Antti Raanta, který se stal prvním mužem po mnoha letech, jenž na několik zápasů dokázal usadit Henrika Lundqvista na střídačku. Je cílevědomý, rychlý a levný.

    Michal Neuvirth se z Washingtonu dobře zná s generálním manažerem Georgem McPheem, a to znamená, že Čech je určitě v jeho hledáčku. Však mu kdysi u Capitals dali přednost i před Semjonem Varlamovem.

    Oba tihle borci už mají sice v NHL něco odchytáno, ale proč nedodat opravdového veterána. Třiatřicetiletý Cam Ward bude v Carolině už trochu navíc, ale má za sebou solidní sezonu a v betonech kupu zkušeností. S Hurricanes kdysi ve své první sezoně vychytal Stanley Cup, což se mu asi s Golden Knights nepodaří, ale do šatny by mohl přinést klid a stabilitu.

  • Obránci

    Matt Dumba by neměl zůstat opomenutýFoto ČTK/AP

    Marc Methot (Ottawa) - 4,9 milionu dolarů
    Luca Sbisa (Vancouver) - 3,6 milionu dolarů
    Matt Dumba (Minnesota) - 2,55 milionu dolarů
    Martin Marinčin (Toronto) - 1,25 milionu dolarů
    Jon Merrill (New Jersey) - 1,1 milionu dolarů
    Josh Manson (Anaheim) - 825 tisíc dolarů
    Trevor van Riemsdyk (Chicago) - 825 tisíc dolarů
    Justin Falk (Buffalo) - 650 tisíc dolarů
    Jake Dotchin (Tampa Bay) - RFA
    Nate Schmidt (Washigton) - RFA

    Cesta Pittsburghu ukázala, že vlastně ani nepotřebujete mít „superbeka“, abyste uspěli. Klíč k úspěchu? Dobře bruslit, hrát tvrdě a puk nesmí překážet. A tohle byl klíč, podle kterého jsme vybrali defenzivní jednotku i my.

    Matt Dumba je pořád hodně podceňované zboží, ale ofenzivní úkoly v prvním páru by mu sedly a vypořádal by se s nimi nadstandardně. Vedle něj se skvěle hodí Marc Methot, sice drahé zboží, ale z Ottawy je zvyklý hasit velké požáry, když se vepředu zapomene Erik Karlsson. Josh Manson je moderní tvrďák se solidním hokejovým instinktem, Trevor van Riemsdyk zase klenot z Chicaga, který se zlepšuje každý rok a do dvou sezon může patřit mezi nejlepší obránce celé ligy. Nate Schmidt je tajný trumf, jeho smlouva by nemusela přelézt 3 miliony dolarů, ve hvězdném Washingtonu neměl potenciál naplno rozbalit, co dovede. Jeho čas přijde. Las Vegas je super adresa, kde může zazářit. A Luca Sbisa? Klidná švýcarská síla, jistota. Pracant. U týmu by rozhodně měl zůstat i slovenský zadák Martin Marinčin.

    A dál? Hlavně Jake Dotchin je top obránce pro další roky. Vyhraje se na farmě, možná už v téhle sezoně by mohl zvládnout nějakých 30 zápasů v NHL. Zbytek jsou pracanti, kteří zaskočí, až přijde marodka.

    Výsledek zní: Obrana, která nenechá nikoho moc okounět před vlastním brankářem. Je dostatečně mobilní, díky Methotovi se Sbisou i zkušená, navíc zvládne dostat poměrně rychle puk na útočníky. S touhle partou půjdete do boje bez extra velkých nervů.

  • Útočníci

    James Neal už v NHL vstřelil 238 branekFoto Reuters

    James Neal (Nashville) - 5 milionů dolarů
    Vadim Šipačov (Petrohrad) - 4,5 milionu dolarů
    Troy Brouwer (Calgary) - 4,5 milionu dolarů
    Carl Hagelin (Pittsburgh) - 4 miliony dolarů
    Matt Beleskey (Boston) - 3,8 milionu dolarů
    David Perron (St.Louis) - 3,75 milionu dolarů
    Brock Nelson (NY Islanders) - 2,5 milionu dolarů
    Kyle Clifford (Los Angeles) - 1,6 milionu dolarů
    William Karlsson (Columbus) - 1 milion dolarů
    Marko Daňo (Winnipeg) - 925 tisíc dolarů
    Jonathan Marchessault (Florida) - 750 tisíc dolarů
    Reid Duke (Brandon - WHL) - 743 tisíc dolarů
    Tomáš Hyka (Mladá Boleslav) - 710 tisíc dolarů
    Tomáš Nosek (Detroit) - 650 tisíc dolarů
    Peter Holland (Arizona) - RFA
    Michail Grigorenko (Colorado) - RFA
    Jiří Hudler (Dallas) - UFA
    Tyler Pitlick (Edmonton) - UFA
    Jacob de la Rose (Montreal) - RFA
    Joe Thornton (San Jose) - UFA

    Na to, že jde vlastně tak trochu o odřezky z ostatních klubů, to nevypadá s Vegas vůbec zle. Hodně bude samozřejmě záležet na preferencích, my jsme ale v několika případech sáhli spíš po veteránech, než po neotřískaném mládí.

    Nebudeme v tom dělat nepořádek a načneme to rovnou tím nejdražším mužem. James Neal je ryzí střelec a bojovník. Potvrdil to v letošním finále Stanley Cupu, kde dvě kola odehrál se zlomenou rukou. Dostal přednost před univerzálem Calle Järnkrokem i rostoucím adeptem na NHL Pontusem Abergem. Vedle něj by měl zářit Vadim Šipačov. Pokud tedy vše půjde podle plánu a ruský hokejista se na zámoří rychle adaptuje.

    Díky vynechání brankáře Fleuryho byla možnost sáhnout po Carlu Hagelinovi, rychlíkovi, skvělém bruslaři a výborném muži do kabiny. Matt Beleskey má za sebou otřesnou sezonu, ale co jiného by ho mělo vyburcovat vrátit se ke svým střeleckým choutkám, než možnost hrát v novém klubu s množstvím prostoru? Těžká byla volba u Islanders, kteří nabízí takové množství hráčů, že bychom tam nejraději volili víckrát. Brocku Nelsonovi je 25 let a v posledních třech letech vždy dosáhl na 20 branek. Prst míří na něj.

    Výhrou v loterii by měl být Jonathan Marchessault, autor třiceti branek z posledního ročníku, který hraje za 750 tisíc dolarů. Muziku bude tvrdit bitkař Kyle Clifford, kterého by si mohli ve Vegas oblíbit milovníci boxerských zápasů. Střelecký talent dřímá v Marko Daňovi, pozici druhého nebo třetího centra by mohl do pár let uzmout velký dříč a pracant Tomáš Nosek.

    Svou nejspíš poslední šanci v NHL by mohl využít Jíří Hudler, který rozhodně není po zraněními poničeném ročníku v Dallasu mužem na odpis. Nebude hrát za moc, předvést ale může hodně a přetrhne se, aby dokázal, že na NHL stále má. Jako tvář a lákadlo bereme Joe Thorntona a klidně mu na rok nasypeme balík.

  • Kdo se nevešel

    Calvin Pickard by si zasloužil šanciFoto ČTK

    Tomáš Plekanec (Montreal) - 6 milionů dolarů
    Tobias Enström (Winnipeg) - 5,7 milionu dolarů
    Reilly Smith (Florida) - 5 milionů dolarů
    Sami Vatanen (Anaheim) - 4,8 milionu dolarů
    Marco Scandella (Minnesota) - 4 miliony dolarů
    Mikkel Boedker (San Jose) - 4 miliony dolarů
    Jamie McGinn (Arizona) - 3,3 milionu dolarů
    Josh Bailey (NY Islanders) - 3,3 milionu dolarů
    Carl Gunnarsson (St.Louis) - 2,9 milionu dolarů
    Luke Glendening (Detroit) - 1,8 milionu dolarů
    Michael Grabner (NY Rangers) - 1,6 milionu dolarů
    Calvin Pickard (Colorado) - 1 milion dolarů
    Mark Barberio (Colorado) - 750 tisíc dolarů
    Bryan Rust (Pittsburgh) - 640 tisíc dolarů
    Pontus Aberg (Nashville) - RFA
    Josh Anderson (Columbus) - RFA
    Martin Frk (Detroit) - RFA

    Z toho potenciálu se až točí hlava. George McPhee musel mít mnohokrát těžké spaní z toho, jaké hráče musel nechat stávajícím klubům. Co třeba takový Bryan Rust, pětadvacetiletý dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, který hraje jen za 640 tisíc dolarů? Zářnou budoucnost má před sebou mistr a vicemistr světa z posledních dvou let Calvin Pickard.

    Vynikajícím materiálem je také Josh Anderson, který nebojácně vozí po ledě svých sto kilogramů, střílí góly, pere se... Michael Grabner zase sedmadvacetkrát překonal v posledním ročníku gólmana. Sice mívá výkyvové sezony, ale proč to za tuhle cenu nerisknout?

    Téměř šedesátibodovou sezonu má za sebou Josh Bailey z Islanders, ale vážně byste ho vzali raději za Brocka Nelsona? No možná ano, kdo ví. Na seznamu nevyužitých by zůstal také Tomáš Plekanec z Montrealu.

    Však si zkuste zahrát na manažera sami, ještě na to máte pár hodin.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud